İş Kanunu‘nda süt izni 74. maddenin 7. bendinde düzenlenmiştir. İş Kanunu’nun 74/7 maddesi : ‘Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.’ şeklindedir. Görüldüğü üzere kadın çalışanın her gün 1,5 saat süt izni olup bu sürenin nasıl kullanılacağı ise yine kadın çalışan tarafından belirlenmektedir. Süt izninin kullandırılması, süt izninin kullanım şekli, süt izninin kullandırılmaması karşısında haklı fesih hususlarıyla ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Süt İzni Alacağı Nasıl Hesaplanır ?
Kadın işçi, süt izninin kullandırılmadığı halde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebileceği gibi kullandırılmayan süreler için alacak davası açma hakkına da sahiptir. Süt izni hakkı kullandırılmadığı takdirde alacak davası açıldığı takdirde bu sürenin hesabının nasıl yapılacağı önem teşkil eder. Bu hususta herhangi bir yasal düzenleme olmadığından ötürü Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin yerleşik uygulamaları bu hususta belirleyici olmuştur. Hesaplama yapılırken aşağıdaki kararda da görüleceği üzere süt izni kullandırılmayan süreler tespit edilerek %50 zamlı hesaplanarak sonuca varılmalıdır. Aşağıdaki Yargıtay Kararı süt izni hakkı ve süt izni alacağı ve hesaplama hususları hakkında açıklayıcıdır :
Süt İzni Alacağı Hakkında Yargıtay Kararı
Ekteki karardan da anlaşılacağı üzere Yargıtay uygulamaları doğrultusunda hesaplama yapılmalı ve buna göre hüküm kurulmalıdır. Öncelikli olarak işçinin süt izni kullanmadığı süreler belirlenmelidir. Bu süreler belirlendikten sonra işçinin saatlik ücretine %50 zam uygulanarak saatlik ücrete ulaşılmalı ve bu noktadan sonra hesaplama yapılması gerekir. Şayet kullandırılmayan süt iznine karşılık %50 indirim uygulanmaksızın gerçekleştirilen hesaplamalar hatalı olacaktır.
Yukarıda pdf formatında sunulan karar içeriğinde de görüleceği üzere şu hususlara önem atfedilmiştir : ‘‘Yasa uyarınca kadın işçilere çocuklarını emzirmeleri için günde bir buçuk saat (aksi yönde ve fakat işçi lehine olmak üzere taraflar arasında süre düzenlemesi yapılabileceği gibi) süt izni verilmesi hususu işverenin inisiyatifinde olan bir durum olmayıp, 4857 sayılı İş Kanunun 74/7. fıkrası uyarınca da bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağının işçi tarafından belirleneceği hüküm altına alınmış olup, işçinin süt izni kullanması gerektiği halde bu iznin kullandırılmaması durumunda, kullandırılmayan sürenin tespiti ile % 50 zamlı ücret üzerinden hesaplama yapılması gerektiğinin kabulünün …”
Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
Merhabalar. Özel bir okulda öğretmenim. 6 aylık bebeğim var süt izni için her gün 1.5 saatlik izin hakkımı ders saatlerimin az olacağı bilgisi üzerine boş derslerimde bebeğim için süt sağabileceğimi düşünerek tek bir güne toplamıştım. Bana söylenilen ders saatinden fazla derse girdiğim için süt sağımını yapamıyorum. Okula izinlerimi her gün öğlen saatlerinde bölerek kullanmak istediğimi belirtmek istiyorum. Program dönmüyor diyerek benim istediğim saatlerde izin verilmez ise haklı sebeple fesih hakkım var mıdır? Tazminatımı alabilir miyim?
Merhaba,
Yazımızda da belirttiğimiz üzere süt izniniz kullandırılmıyor ise bu bir haklı fesih sebebidir. Bu şekilde feshettikten sonra tazminat talep edebilirsiniz. Ödenmiyor ise yasal yollara başvurabilirsiniz.
Merhaba,
Ben Anadolu yakasında oturuyor ve Avrupa yakasında çalışıyorum. Normalde servis ile gidip geliyordum. Süt iznimini çıkış saatime ekleyip (erken çıkış) şeklinde kullanmak istiyorum. Bu durumda sabah servis ile gidip akşam toplu taşıma ile dönmem gerekiyor. Ancak iş yeri sadece sabahları için servis ödemesi yapmama adına bu konuda bana servis kullandırmama hakkına sahip mi? Bu durumda haklı fesih yapabilir miyim?
Merhaba,
Erken çıkış talep etmeniz halinde işverenin size ayrı servis sağlama yükümlülüğü söz konusu değil lakin yol ücretinizi size ödemelidir. Bu hususta açık bir hüküm olmasa da süt izni hususunda gerekli kolaylığı işveren sağlamalıdır.
Merhaba bir şey danışmak istiyorum ben 6 ay önce doğum yaptım ama şuan işe girmek zorundayım acaba işe gireceğim fabrika bana süt izni verir mi?
Merhaba,
Kanun metni açık olup bir yaşından küçük çocuklar için günde 1,5 saat süt izni verilmelidir. Dolayısıyla işe gireceğiniz fabrikada size günde 1,5 saat süt izni verilmelidir.
‘Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.’ şeklindedir. Görüldüğü üzere kadın çalışanın her gün 1,5 saat süt izni olup bu sürenin nasıl kullanılacağı ise yine kadın çalışan tarafından belirlenmektedir.
Merhaba, bir bankada çalışıyorum 3 ay personel yok diye istediğim saatlerde kullanamadım toplu kullandırdılar haftada bir gün kendi belirledikleri günlerde. Süt iznimin bitmesine 3 hafta kaldı ve şikayet ederim diye istediğim saatte kullandırmaya başladılar. Geçmişe dönük dava açılırsa tazminat alabilir miyim?
Merhaba,
Yasa metni açık olup günlük 1,5 saatlik süt izninin nasıl kullanılacağını işçi belirler. Bu nedenle işverenin uygulaması hatalıdır.