Yoksulluk nafakası, boşanma neticesinde yoksulluğa düşecek olan ve boşanmaya neden olaylarda diğer eşten ağır kusuru olmayan eşe verilen yardımdır. Türk Medeni Kanunu’nun 1 75. Maddesinde düzenlenen yoksulluk nafakasının kimlere verilip verilmeyeceği boşanma aşamasında olan eşler için önem taşımaktadır. Ülkemizde kadınların çalışma oranının düşük olması, boşanma halinde geçim sıkıntısı çekecek olan kadınların bu nedenlerden ötürü boşanmaya cesaret edememesi ve evlilik birliğini devam ettirmeye mecbur kaldıkları düşünüldüğünde yoksulluk nafakasının ne denli önemli olduğu görülecektir. Yoksulluk nafakası kadınlar için her ne kadar bu denli önem taşısa da uygulamada Aile Mahkemesi Hakimleri tedbir nafakasına hemen hükmetmemektedir.
Boşanma davası sürecinde ve öncesinde eşler, yoksulluk nafakası alıp alamayacaklarını merak etmektedirler. Öncelikli olarak yoksulluk nafakasının ne olduğuna dair yazımızı okumak için tıklayınız : Boşanma Davasında Yoksulluk Nafakası.
Yoksulluk Nafakası Alabilecekler – Yoksulluk Nafakası Alma Şartları
Yoksulluk nafakası alabilmenin bazı şartları vardır. Nitekim yargılamada hakim tarafların kusurları konusunda bir kanaat getirecek boşanma hükmünü bu kanaati üzerine kuracaktır. Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesi gereğince ağır kusurlu olan eş lehine yoksulluk nafakasına hükmedilmemektedir. Yargılamada meydana çıkacak olan kusur oranları bu nedenle önem taşır. Bununla birlikte ekonomik olarak yoksulluğa düşmeyecek kişiler için de mahkeme boşanma davası neticesinde yoksulluk nafakasına hükmetmeyecektir. Yoksulluk Nafakası alabilecekleri şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır :
- Geliri düşük olan veya hiç olmayan kişiler,
- İşten çıkarılmış, kovulmuş olan kişiler ( Yargıtay, işten istifa etmiş yani kendi isteğiyle ayrılmış kişilerin yoksulluk nafakasına hak kazanamayacağı görüşündedir)
- Ev kadını olanlar,
- Asgari ücretle çalışan eşler,
- Geçici işlerde çalışan eşler yoksulluk nafakası alabilir.
Yoksulluk nafakası almanın şartları ve yoksulluk nafakası alabilecek eşlerin belirlenebilmesi adına detaylı yazımızı okumak için tıklayınız : Yoksulluk Nafakası Alma Şartları.
Yoksulluk Nafakası Alamayacaklar
Öncelikli olarak TMK 175. Maddede de belirtildiği üzere ağır kusurlu olan eş yoksulluk nafakası alamayacaktır. Bu nedenle ağır kusurlu eşin yoksulluk nafakası alamayacağına dair Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararının da yer aldığı yazımızı tıklayarak okuyabilirsiniz. Yoksulluk nafakasına hak kazanamayacak kişileri şu şekilde sıralayabilir bu sıralama içerisinde kısa kısa açıklamalar yapabiliriz :
- Fiilen evliymiş gibi yaşayan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- İşten kendi iradesiyle ayrılmış ve yoksulluğa düşmemiş eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Geliri olup yoksulluğa düşmeyecek eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Maaşı, aylığı, dul aylığı, emekli aylığı, yaşlılık aylığı yeterli olan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Yeterli sosyal yardım alan eş, yeterli kira geliri olan eş, yabancı ülkeden geliri olan eş, işsizlik parası olan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Mesleği olan ve buna bağlı olarak bir kazancı olan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Memur olan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Yeterli taşınmazı/taşınırı olan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Bankada yeterli parası olan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Kendi isteğiyle yoksulluğa düşmüş eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Mesleği/yeteneği olup da bunu bilerek kullanmayan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Sürekli kumar oynayan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Eşiyle aynı parayı kazanan eş yoksulluk nafakası alamaz.
- Eşi yoksul olan eş yoksulluk nafakası alamaz.
Yukarıda sayılan hususların yer aldığı bir yargılamada yoksulluk nafakası talep eden eş şartların sağlanması halinde yoksulluk nafakasına hak kazanamayacaktır. Her ne kadar her somut boşanma yargılaması kendi içerisinde değerlendirilse de mahkeme Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlar doğrultusunda bu hususları araştırarak yoksulluk nafakasına hükmedecektir.
Yoksulluk Nafakası Alamayacak Eşlere Dair Yargıtay Kararları ve Açıklamalar
Yukarıda 14 kalem halinde saydığımız yoksulluk nafakası verilemeyecek haller tabii ki arttırılabilir. Bu kararların bir kısmına dair yapmış olduğumuz açıklamalar ve Yargıtay kararlarının yer aldığı yazımı için ‘Kimler Yoksulluk Nafakası Alamaz?’ yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Yoksulluk nafakası hususunda Yargıtay Kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
Boşanma karari kesinlestikten sonra bosandigim bayan hemen sgk li olarak çalışmaya başladı 3 ay sonra nafaka kaldirilmasi için dava actim, bayan işinin güvenli olmadigini , her an isten cikarilacagini , benim emekli oldugum halde kasitli olarak calismadigimi beyan etti, mahkeme 300 TLolan nafakayi 200 TL ye indirdi, aradan bir yil geçti kisi halen çalışıyor, bense sadece emekli maaşı alıyorum , o benden 9 yaş küçük 2 cocugunda velayeti ona verilmişti fakat çocuk lardan birisi fiilien 2 yildir benimle yasiyor , o ailesi ile yasiyor, ben oglumla yasiyorum, onda yasayan kizim icin istirak nafakasi oduyorum fakat o velayeti onda oldugundan oglum icin nafaka odemiyor bu durumda tekrar yoksulluk nafakasi davasi açsam yoksulluk nafakasi kalkarmi , simdiden teşekkür ler
Merhaba,
Yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası farklıdır. Eğer eşinize, çocuğa ödediğiniz iştirak nafakasından farklı bir nafaka ödüyorsanız yani yoksulluk nafakası ödüyorsanız dava açabilirsiniz.
Benim 5 yasinda bir oglum var ben 6 ay once esimden bosandim mahkeme cocugu anneye verdi anne ben cocugu istemiyorum dedi ve velayeti bana verdi cocugum benimle yasiyor ama birde bana nafaka yazdi 350 tl odemem icin ben askari ucretle geciniyorum ben hem cocuma bakiyorum onun ihtiyaclarina zor bakiyorum bide bu kadina para yatirmak zorunda kaliyorum artik yatircak gucum kalmadi ne yapmaliyim bunun icin saygilarimla cevap istiyorum
Merhaba,
Anneye verilen nafakanın iptali için dava açabilirsiniz. Bunun yanı sıra şayet annenin bir geliri varsa ve çocuğun velayeti de sizde ise anneye iştirak nafakası davası açabilir, çocuğun giderlerine katılmasını isteyebilirsiniz.
Merhaba,
Ekonomik durumların tümden değerlendirilmesi gerekiyor. Yalnızca evinin olması yoksulluk nafakasının kaldırılmasına yeterli olmayabilir bu nedenle net bir yorum yapmamız mümkün değil.
Merhabalar, yoksulluk nafakasını kimler alamaz kısmında; yeterli kira geliri olan eş, yabancı ülkeden geliri olan eşte yoksulluk nafakası alamaz demişsiniz… Bunu destekleyen yargıtay kararı var mı , varsa yazabilir misiniz?
saygılarımla…
Merhaba,
Ofisimiz bu şekilde karar paylaşımı yapmamaktadır.
Merhaba,
Teknik terimlerin yanlış yazılması Aile Mahkemelerinde pek önemsenmemektedir. Bu nedenle mahkeme kararı yerindedir. Ayrıca nafaka bağlanmasında kusur oranlarının önemi yoktur.