Tanıma ve tenfiz davası, yurtdışı mahkemelerince verilmiş kararların Türkiye’de uygulanabilir ve icra edilebilirliğini sağlayan davalar olup yine yurtdışında verilmiş bir boşanma kararının da ülkemizde geçerli olabilmesi için tanıma davası açılmalıdır. Örneğin Almanya’da boşanan kişiler, ülkemizde tanıma davası açmadıkları takdirde kanunlarımız karşısında evlilikleri sürmeye devam edecektir. Bu nedenle yurtdışından alınan boşanma kararlarının ülkemizde de geçerli olabilmesi için tanıma davası açılmalıdır.
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un Tanıma başlıklı 58. maddesi şu şekildedir : (1) Yabancı mahkeme ilamının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilamın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkemece tespitine bağlıdır. Tanımada 54. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uygulanmaz. (2) İhtilafsız kaza kararlarının tanınması da aynı hükme tabidir. (3) Yabancı mahkeme ilamına dayanılarak Türkiye’de idari bir işlemin yapılmasında da aynı usul uygulanır. denilmiştir.
Tanıma ve tenfiz davasına ilişkin detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Kanun metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Tanıma Davası Neden Açılmalıdır?
Yurtdışında evlenen çiftler, bu evliliklerini Türk Konsolosluklarına bildirir ve bu bildirim sonrasında eşler Türk Hukukuna göre evli kabul edilirler. Bu durum nüfus kayıtlarına işlenir. Aynı işlem boşanma durumunda da geçerli olmalıdır. Almanya Mahkemelerinde veya yurtdışı mahkemelerinde görülen boşanma davaları neticesinde boşanan eşler, evliliklerini bildirdikleri gibi boşandıklarını da Türk Makamlarına bildirmelidirler. Bu bildirim ise tanıma davası ile mümkün olacaktır. Bu nedenle tanıma davasının açılması, eşlerin hukuki durumlarının tespiti için önemlidir.
Eşi Alman Vatandaşı olan Kişilerin Boşanmaları Sonrasında Tanıma Davası
Almanya’da birçok yurttaş yaşamakta ve Alman kişilerle evlilik bağı kurmaktadırlar. Karı veya kocanın Alman vatandaşı olması tanıma davasının açılması önünde bir engel değildir. Şayet eşlerden birisi Türk vatandaşı, diğeri Alman vatandaşı ise tanıma davası yine açılmalı ve Almanya Mahkemeleri tarafından verilen boşanma davası Türk Hukukuna göre de tanıma davası ile tescil edilmelidir.
Tanıma ve Tenfiz Avukatı Yetkilendirilmelidir
Almanya’da boşanan eşlerden en az birisinin talebi ile tanıma davası açılabilir ve Almanya Mahkemelerinde verilmiş boşanma kararının Türkiye’de tanınması talep edilebilir. Bu noktada tanıma ve tenfiz davası avukatı olarak tarafımızdan destek alınması isabetli olacaktır.
Tarafların birlikte başvurmaları halinde yargılama çok daha kısa sürmektedir. Eşlerin birlikte başvurması halinde her iki eşi de iş ortaklarımız ile temsil etmekteyiz. Böylelikle hak kaybı olmaksızın kısa bir sürede tanıma davası sonuçlandırılacaktır.
İletişim bölümünden tarafımızla iletişim kurabilirsiniz.