İş Kanunu’nun 13. maddesi kısmi süreli (part-time) iş sözleşmesi düzenlemiş olup ”işçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir” denilmiş; İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin 6. maddesinde ise “ İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmî süreli çalışmadır” denilerek 30 saat ve altı çalışmaların kısmi süreli çalışma olarak değerlendirileceği belirtilmiştir.
Part-Time (Kısmi Süreli) Çalışanların Kıdem Tazminatı Hakkı Var Mıdır?
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan kişilerin (Part-time çalışan işçilerin) kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi hakları yasada açıkça belirtilmemiş olup bu durum yargı kararları ile çözüme kavuşturulmaktadır. Yargıtay kararlarına göre part time çalışma ister haftanın bir günü veya bazı günleri çalışma şeklinde gerçekleşsin, ister her gün birkaç saat şeklinde olsun, işçinin iş yerinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir yıl geçince kıdem tazminatı hakkının doğacağı ve yıllık izne hak kazanacağı kabul edilecektir.
Kıdem tazminatına hak kazanma hususunda part time çalışanlar da tam süreli çalışanlar gibi değerlendirilmektedir. Ek olarak yıllık izin haklarının olduğu da açıktır.
Kıdem Tazminatına ilişkin yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Part-Time çalışanların yıllık izin haklarına ilişkin yazımızı ise buradan okuyabilirsiniz.
Part-Time Çalışanların İş Sözleşmesinin Feshedilmesi
Kısmi süreli yani part time çalışma yapan çalışanların iş sözleşmesi işveren tarafından feshedileceği gibi işçi tarafından da feshedilebilir. İş sözleşmesinin feshine ilişkin diğer yazılarımızı okuyabilir fesih nedenlerini inceleyebilirsiniz :
İş Kanunu’nda sayılan maddeler kapsamında iş sözleşmesi feshedilen veya iş sözleşmesini fesheden işçinin açacağı işçilik alacakları davasında, kıdem tazminatı aşağıdaki esaslar çerçevesinde belirlenecektir.
Part Time Çalışanların Kıdem Tazminatının Hesabında Çalışma Süresinin Tespiti
Part time çalışan işçilerin çalışma süreleri işe girdikleri ve işten ayrıldıkları tarihler baz alınarak hesaplanır. Örneğin 2002 yılında işe girmiş ve 2006 yılında işten çıkmış bir çalışanın kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken çalıştığı günler değil tam çalışma süresi olan 4 yıllık süre baz alınır ve buna göre hesaplama yapılır. Yargıtay’ın yerleşik uygulaması bu şekilde olup part time çalışanların çalıştığı günlerin toplanarak kıdem tazminatı hesabı yapılması isabetsiz olacaktır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2000/8184 Esas numaralı kararında şu şekilde hüküm kurmuştur :
”Part-time çalışan bir işçinin ihbar ve kıdem tazminatları hesabına esas hizmet süresinin ve ücretinin belirlenmesinde mahkemece hataya düşülmüştür. Dairemizin yerleşik uygulamalarına göre bu tür çalışmalarda hizmet akdinin başlangıcı ile sona ermesi arasındaki çalışılan ve çalışılmayan günler ayrımı yapılmaksızın tüm süre nazara alınmalı ve alınan son aylık ücret otuza bölünerek günlük ücret bulunmalı ve bu ücret esas alınarak tüm süreye göre ihbar ve kıdem tazminatı hesaplanmalıdır. Bu esasa uyulmadığından yapılan hesaplama sonucu kıdem tazminatına hak kazanılandan daha az hesaplanmışsa da davacı tarafından temyiz yoluna başvurulmadığından davalı lehine usuli kazanılmış hak doğmuş bulunmakta ve bu nedenle aleyhe bozma yasağı gereği kıdem tazminatı ile ilgili olarak bozma yapılmamıştır.”
Part Time Çalışanların Kıdem Tazminatı Hesabında Ücretin Tespiti
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile (part-time) çalışan işçilerin aldığı ücretin belirlenmesi kıdem tazminatının hesabı bakımından önemlidir. Part time çalışan işçinin son aldığı aylık ücret üzerinden hesaplama yapılması gerekmektedir. Yargıtay kararları yine bu hususta bize yön göstermektedir. Yukarıdaki kararda belirtildiği üzere ”alınan son aylık ücret otuza bölünerek günlük ücret bulunmalı ve bu ücret esas alınarak tüm süreye göre ihbar ve kıdem tazminatı hesaplanmalıdır.” Yine Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu 2004/9961 Esas sayılı kararda da şu şekilde hüküm kurulmuştur :
”Davacı iş yeri hekimi olup hizmet sözleşmesine göre haftada beş gün yaklaşık 2 saatten ayda toplam 41 saat çalışmaktadır. Bu şekilde çalışma kısmi süreli çalışmadır. Kısmi süreli çalışma hallerinde , kıdem tazminatı hesabında davacıya kısmi süreli çalışma karşılığı olarak ödenen aylık ücreti dikkate alınmalıdır. Buna karşın mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda; aylık ücreti, kısmi süreli çalışma esasına göre azaltılarak kıdem tazminatı hesabı yapılmıştır. Karar bu yönüyle hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”
Part time çalışan işçilerin kıdem tazminatı hakları belirttiğimiz gibi tam süreli çalışan işçiler gibi değerlendirilecek ve hesaplamalar da yukarıdaki esaslar doğrultusunda gerçekleşecektir. Ofisimiz iş hukuku avukatı ile iletişim kurabilirsiniz : İletişim
boldy caddebostan şubesinde
1 MAYIS 2024 tarihinde günde iki saat haftanın altı günü çalışmaya başladım
5.06.2024 tarihinde mağaza yetkilisi candan hanım sizi şubede görmek istemiyorum diye işime son verdi yasal haklarım nedir
Merhaba,
Yapmış olduğunuz kısmi süreli (part-time) çalışmaya ilişkin herhangi bir sözleşme imzalayıp imzalamadığınız önemli. Deneme süresinin kaç gün olduğunun tespiti gerekmektedir. Yasalara göre en fazla iki ay deneme süresi sözleşmeye konulabilmektedir. Bu nedenle şayet elinizde böyle bir sözleşme var ise lütfen tarafımıza iletiniz ve aldığınız ücret, ödeme şekli vb. hususlarda bilgi veriniz : info@emreulusoy.av.tr
1 Nisan 2023 – 1 Nisan 2024 arasında Kısmi Süreli İş Sözleşmesi ile çalıştım. 1 Nisan 2024 den sonra sözleşmem yenilenmedi. Kıdem ve izin hakkım var mıdır?
Merhaba,
Sözleşmenizin tarafımızdan incelenmesi gerekmektedir. Mail adresimize (info@emreulusoy.av.tr) mail ile elinizdeki belgeleri ve detaylı bilgi mesajınızı iletiniz, gereken hukuki destek sağlanacaktır.
Merhaba 15.05.2022 tarihinde part time ayda önce 15 sonrasinda 8 güne tekabül edecek şekilde bir yıl part time çalıştıktan sonra tam süreli olarak bir yıldır çalışıyorum. Hatamdan dolayı beni çıkarmak istiyorlar. Ama kıdem süremi tam zamanlı çalışmamdan başlatıyor ve ihbar ödemeyeceklerini ymm nin eski hesap uzmanı olduğu için beni beş parasız yollayabileceğini söylediler. Haklarım neler ? Yardımcı olabilir misiniz rica etsem
Merhaba,
Hatanızın ne olduğundan bahsetmemişsiniz. Sözleşmenizin hangi nedenle feshedileceğini bilmeden yorum yapmak sağlıklı olmayacaktır. Eğer kıdem tazminatına hak kazanırsanız çalışma sürenizin tamamı hesaplanmalı, part-time çalıştığınız döneme ilişkin hesaplama ise ayrı yapılarak hesaba eklenmelidir.
Merhaba
05.01.2022’de part time olarak işe başladım ve aylık çalıştığım gün ortalaması 14 gün.
10.01.2025 tarihinde işten ayrılmak istiyorum bu süre zarfında yıllık izinlerimi hiç kullanmadım yeni asgari ücret zammına göre tahmini ne kadar alırım
Merhaba,
3 yıldır çalışan kısmi süreli çalışan olmanız nedeniyle yıllık izin kullanmanız gerekmektedir. İş sözleşmenizi feshetmeniz halinde hak kazanacağınız tazminatlar toplamının hesaplanmasının nasıl olacağını yazımız detayında görebilirsiniz. Tarafımızca hesaplanmasını talep ediyorsanız info@emreulusoy.av.tr mail adresimize mail atmanız gerekmektedir.
Merhaba 2020 yılından beri bir firmada haftanın 5 günü şoför olarak çalışıyorum sigorta girişimi 2022 yılında şehirler arası yolda yapılan kontrolde sigortasız çalıştığımı gördüler bende emekli olduğumu ile yeni başladığımı söyledim akabinde işverene vermem için beni sigorta yapmaları gereken bir resmi evrak verdiler sonra firma beni ayda 10 gün çalışıyor göstermiş bu firmadan ayrılmam yada firmanın beni işten çıkaracağı durumda tazminat alabilir miyim not:iş sözleşmesi yapmadılar saygılar iyi akşamlar
Merhaba,
Sigorta kayıtlarınız gerçeğe aykırı ise iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilir sonrasında da işçilik alacaklarınız için dava açabilirsiniz.
merhaba
2019 hazıranda full time işe başladım yazları ful kışları okuldan dolayı part çalıştım hiç çıkış yapmadan. şuan agustos ayındayız full time calışıyorum. askere gidicem kıdem tazminatı nasıl hesaplanır part time çalıştığım aylar kıdem tazminatını etkiler mi ücret az mı yatar.
Merhaba,
Part-time çalışmalarınıza karşılık gelen tazminat hesabı ayrı yapılır, tam zamanlı çalışmalarınıza karşılık gelen tazminatın hesabı ise ayrı yapılır. Bu noktada sigorta kayıtlarınızın incelenmesi gerekir.
Merhaba,
24.09.2021 tarihinde part time bir işe başladım 31.01.2023 tarihine kadar part time calistim. Haftalık 30 saat aylik 120 saat. 01.01.2024 yılında aynı iş yerinde full time olarak ise devam ettim ve 31.07.2024 tarihinde evlilik sebebiyle işten ayrıldım. Bana bence bana göre çok komik bir tazminat tutarı söylediler ve tekrar hesaplamasını istediğimde ise bana 3 ayrı bordro çıkardıklarını part ayrı full ayrı ve ikisinin ortalamasını alıp bir de öyle bordro çıkardıklarını söylediler. Bölge müdüründen neye göre hesaplandigini ve oluşturdukları tabloyu bana göndermesini istedim fakat benimle paylasamayacagini söyledi. İş cikis evraklarim geldiğinde gorebilirmisim. Bu konuda ne yapabilirim?
Merhaba,
Kıdem tazminatınızın hesabında son brüt ücretiniz baz alınır ve tam zamanlı çalıştığınız süreler ayrı hesaplanır, part time çalıştığınız süreler ayrı hesaplanır ve sonuca varılır. Hesaplamayı bir avukata veya muhasebeciye yaptırabilirsiniz. Ofisimizle iletişim kurmak için 0216 550 33 23’ü arayabilirsiniz.
Merhaba,
İki yıl bir otelde part time çalışıyorum. Ayda 15 gün çalışıyorum ve 15 günlük sigorta yatırılıyor. Şimdi askere gitmek için ayrılacağım. Tazminat almam mümkün mü?
Merhaba,
Part-time çalışanlar, askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alabilirler.