Evlilik birliğinin sona ermesi anlaşmalı boşanma davası ile de mümkündür. Nitekim TMK 166. Maddesine göre taraflar şartları sağladıkları takdirde anlaşmalı boşanabilirler. Anlaşmalı boşanma davası açacak olan eşler, aralarında kanunun zorunlu tuttuğu konularda uzlaşma sağlamalı ve bu uzlaşıyı anlaşmalı boşanma protokolüne dökmelidirler. Anlaşmalı boşanma davası ve anlaşmalı boşanma protokolüne ilişkin yazılarımızı tıklayarak okuyabilirsiniz.
Anlaşmalı olarak boşanan eşler, aralarında nafaka hususunda anlaşma yapacaklardır. Nitekim eşe verilecek olarak yoksulluk nafakası ve çocuğa verilecek olan iştirak nafakası hükümleri düzenlenmek zorundadır. Yoksulluk nafakası ve iştirak nafakasına ilişkin düzenlemeler yapacak olan eşler, aralarında yoksulluk nafakası verilmeyeceğine dair anlaşabilirler. Anlaşmalı boşanma davasında iştirak nafakasına hükmedilmediğinde ileride açılacak yeni bir dava ile iştirak nafakası istenebilecek midir ? Bu soruya yanıtımız için lütfen tıklayınız : Anlaşmalı Boşanmada İstenmeyen İştirak Nafakası İleride İstenebilir Mi ?
Yoksulluk Nafakasından Feragat Eden Eş Daha Sonra Yoksulluk Nafakası Alabilir Mi ?
Anlaşmalı boşanma davası ile evlilik birliğinin sona ermesi halinde eş, yoksulluk nafakası isteğinden feragat etmiş olabilir. Feragat edilen yoksulluk nafakası ileride istenebilecek midir? Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir dosyada buna ilişkin inceleme yapmış ve anlaşmalı boşanmada yoksulluk nafakası isteğinden feragat eden eşin boşanma nedeniyle yoksulluğa düştüğü gerekçesiyle yoksulluk nafakası isteyemeyeceğini hükme bağlamıştır. Buna ilişkin kararı aşağıda sizlere sunmaktayız :
Feragat Edilen Yoksulluk Nafakası ile İlgili YHGK Kararı
Aşağıda sunulan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında şu hususlara önemle değinilmiştir : Hukuk Genel Kurulu’nun çoğunluğunca, tarafların boşanma sırasında nihai olarak anlaştıklarını bildirdikleri ve nafaka isteğinden feragat edildiği, davacının bu beyanında açıkça yoksulluk nafakasından söz edilmemiş ise de kendisini bağlayacağı, anlaşmalı boşanmanın kesinleşmesi ile istenebilecek tek nafakanın çocuklar için iştirak nafakası olduğu, somut olayda, davacının boşanma yüzünden yoksulluğa düştüğünden bahisle nafaka isteyemeyeceği, yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğu benimsenmiş ve bu nedenle direnme kararının onanması gerekmiştir. Görüldüğü gibi nafaka isteğinden açıkça feragat eden eş, boşanma sonrası yoksulluk nafakası talep edemeyecektir.
Yargıtay kararlarını sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.