Kıdem tazminatı, işverene ait iş yerinde belirli bir süre iş gören işçiye ödenen toplu paraya verilen isimdir. Kıdem tazminatı yasada belirlenen hallerde işçiye ödenmelidir. Kıdem tazminatı işçiye, iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı ve geçerli nedenle feshi halinde ödenir. Ek olarak işveren işçisini haksız ve geçersiz bir şekilde işten çıkarmışsa da kıdem tazminatı ödenmelidir. Bu hallerde dışında da ülkemizde işçilere çalışmaları devam ederken kıdem tazminatı ödendiği görülmektedir. İşverenler, işçileri kendi iş yerleri arasında transfer etmekte veya sigorta kayıtlarında girdi çıktı yaparak işçilerin haklarını zedelemektedirler. Peki bu tip ara kıdem tazminatı ödemeleri karşısında işçinin hakları nelerdir ?
Kıdem Tazminatı ile alakalı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
İşçinin Çalışmasının Kesintiye Uğramaması
Öncelikle bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için bir yıldan fazla sürelerle işverene ait iş yerinde çalışmış olması gerekmektedir. Bir işçi, işverene ait birden fazla iş yerinde görevlendirilmiş olabilir. Bu hallerde hizmet süreleri birleştirilmeli ve buna göre hesaplama yapılmalıdır. Yine asıl işveren alt işveren ilişkisi arasında işçinin devri söz konusu ise yine bu süreler birleştirilmeli ve buna göre hesap yapılmalıdır. Bu noktada her somut olay kendi içerisinde değerlendirilmeli ve buna göre yorum yapılarak dava açılmalıdır. Aksi takdirde hak kayıpları söz konusu olabilir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir kararında şu ifadeleri kullanmıştır : ”4857 sayılı Kanun’un 120. maddesi uyarınca yürürlüğü devam eden mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14/2. maddesi, işçinin aynı işverene bağlı olarak bir ya da değişik işyerlerinde çalıştığı sürelerin kıdem hesabı yönünden birleştirileceğini hükme bağlamıştır. O halde kıdem tazminatına hak kazanmaya dair bir yıllık sürenin hesabında da işçinin daha önceki fasılalı çalışmaları dikkate alınır. Bununla birlikte, her bir fesih şeklinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde gerçekleşmesi hizmet birleştirmesi için gerekli bir koşuldur.”

İşçi Çalışırken Ödenen Kıdem Tazminatı
İşçi çalışmasına devam ederken işveren kıdem tazminatı ödemesi yapabilir. Bu noktada yasada bir engel yoktur lakin işçinin çalışmasının devam ediyor olması bu ödemelerin avans ödemesi olarak sayılmasına neden olmaktadır. Gerçekten de yerleşik Yargıtay uygulaması bu yönde olup işçiye çalışması devam ederken ödenen kıdem tazminatı ‘avans’ olarak nitelendirilmekte, işçinin tüm çalışma süresi ve tazminatı hesaplandıktan sonra yapılan ödemeler ana hesaptan faiziyle birlikte mahsup edilmelidir. Burada işçi almış olduğu ödemelerin faizleri nedeniyle zarara uğramakta ise de Yargıtay 9. hukuk Dairesi bu noktada işçilerin de hak etmediği ödemeyi almaları karşısında bunun sonucuna katlanmaları gerektiğini belirtmiştir.
YARGITAY 9. Hukuk Dairesi – 2011/1012 E. , 2013/16955 K.
Kıdem tazminatı hesabında
DAVA :Davacı vekili, davacı işçinin kıdem tazminatı ile fazla mesai ve tatil çalışmaları karşılığı ücret alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1475 sayılı yasanın 14/2. maddesi, işçinin aynı işverene bağlı olarak bir ya da değişik işyerlerinde çalıştığı sürelerin kıdem hesabı yönünden birleştirileceğini hükme bağlamıştır. O halde kıdem tazminatına hak kazanmaya dair bir yıllık sürenin hesabında da işçinin daha önceki fasılalı çalışmaları dikkate alınır. Bununla birlikte, her bir fesih şeklinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde gerçekleşmesi hizmet birleştirmesi için gerekli bir koşuldur. İşçinin önceki çalışmaları sebebiyle kıdem tazminatı ödenmişse, aynı dönem için iki defa kıdem tazminatı ödenemeyeceğinden tasfiye edilen dönemin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması mümkün olmaz. İşçinin iş sözleşmesi feshedilmediği halde çeşitli nedenlerle kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemler avans niteliğinde sayılmalıdır.
Bu durum asıl-alt işveren ilişkisi nedeni ile alt işverenler arasında devir halinde de geçerlidir. İşçinin korunması ilkesi gereğince, hizmette devamlılık unsurunun gerçekleşmesi halinde, işçinin, aynı asıl işverene ait işyerinde çeşitli şirketler nezdinde geçen tüm çalışmalarının kıdem tazminatı hesabında nazara alınması gerekir.
İş sözleşmesi feshedilmeksizin “kıdem tazminatı” adı altında yapılan ödemeler Dairemizce “avans” olarak nitelendirilmekte, tüm süre ve son ücret üzerinden hesaplanan kıdem tazminatından ödendiği tarihten fesih tarihine kadar yasal faizi de hesaplanarak mahsubu yoluna gidilmektedir. Kıdem tazminatına hak kazanmadığı halde avans adı altında ödemeyi alan ve bu şekilde yararlanan işçi de sonucuna katlanmalıdır.
Somut uyuşmazlıkta davacının davalı Bakanlığa bağlı işyerinde değişen alt işverenler işçisi olarak çalıştığı, bu çalışma dönemlerinden 02.01.2003-31.12.2003, 05.03.2004-31.12.2004 ve 01.01.2006-28.02.2006 tarihlerini kapsayan üç döneminin son alt işveren olan davalı şirkete ait olduğu, davacıya alt işverenler nezdinde çalışırken 31.12.2003 yılında davalı son alt işveren ve 2005 yılında ise dava dışı hizmeti ihale ile alan şirket tarafından kıdem tazminatı ödendiği, bilirkişi hesap raporunda 2005 yılında ödenen kıdem tazminatının tüm süre üzerinden hesaplanan kıdem tazminatından yasal faiz uygulanmadan mahsup edildiği, 2003 yılında davalı alt işveren tarafından ödenen kıdem tazminatının ise mahsup edilmediği anlaşılmaktadır. Mahkemece mahsup edilen kıdem tazminatının yasal faizsiz, 2003 yılında ödenen kıdem tazminatının ise yasal faizi ile birlikte mahsup edilmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.06.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Başka yargıtay kararlarına ulaşmak için sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
APT.kızın kapıcısına çalıştığı 14 sene için tüm alacakları hesaplanarak topluca kıdem tazminatı ödendi. Kapıcı tazminatını aldıktan sonra tekrar aynı maaş ve yan hakları da alarak APT.da işe devam etme Hakkı varmıdır. Yoksa APT.ı terk mi etmelidir.
Bu sorunun yanıtını arıyorum.
Merhaba,
Sanırım emeklilik nedeniyle bu ödemeleri gerçekleştirdiniz. Böyle durumlarda sözleşme feshedilmiş kabul edilir ve artık işe devam edilmemelidir.
Merhaba Emre Bey, 11 yıldır çalıştığım firmadan tazminatımı aldım ve ayın 29.unda çıkış 30unda tekrar sigorta girişi yapılarak aynı firmada çalışmaya devam ediyorum.
En son ayrılırken bu almış olduğum tazminat avans niteliğinde mi olacak. Son çıkarken alacağım tazminat nasıl hesaplanacak. Bilgi verebilirmisiniz. Birde izin hakedişlerimde bir değişiklik olacak mı?
Merhaba,
Yıllık izinler tüm çalışma süresine göre hesaplanır. Giriş çıkış arasında bir gün olması nedeniyle avans kabul edilecektir.
Bir kamu kurumunda taşeron olarak çalışmaktayım ama sözleşmelerimiz bir senelik 2 senelik şekilde yapılıyor 9 senedir aynı kurumda çalışmaktayım .maddi sıkıntılarımdan dolayı kıdem tazminatı almak istiyorum ama aldıktan sonra da çalışmaya devam etmek istiyorum önceki hususta belirttiğiniz gibi bunu avans olarak bana verirler mi talep etmem doğrultusunda
Merhaba,
Bu hususta takdir işverendedir.
Ben işyerinde 10yıldır kesintisiz olarak çalışıyorum biraz kredi borcum var işyerinden Tazminatından avans olarak 75bin TL almak istiyorum ama işyerine ne şekilde bildiri yapılsa bu parayı alabilirim.yada verirler mi acil ihtiyacım var…kesin cevap istiyorum sizden teşekkürler.
Merhaba,
Çalışma devam ederken ara ödeme yapılması ancak işverenin rızası ve onayı ile mümkün olur. İş sözleşmeniz sonlanmadıkça tazminat hakkınız doğmayacaktır.
MERHABA KOLAY GELSİN BEN RESMİ BİR KURUMDA 17 SENE ÇALIŞMAKTAYİM KİDEM TAZMİNATİ ALİP İŞİME DEVAM EDEBİLİRMİYİM
Merhaba,
Bu durum tamamen işveren ile işçi arasındaki anlaşma ile alakalıdır. Yazımız detayında ara ödeme olursa ileride kıdem tazminatı nasıl hesaplanacaktır, bu anlatılmıştır.
Merhabalar 9 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum İş yeri isim değiştirdi daha önce şu anki patronumun eşinin üzerindeydi şirket şu an Patronum kendi üzerine aldı devraldı Şu an hala aynı iş yerinde çalışıyorum Lakin bu devir sırasında benim transferim için herhangi bir imza veyahut bilgi verilmedi bana Bu olayda herhangi bir usulsüzlük olma ihtimali var mıdır ya da benim tazminat hakkımın zedeleyecek Herhangi bir durum
Merhaba,
Olası bir dava durumunda gerekirse (varsa) iki şirkete de dava açabilirsiniz, hak kaybına uğramazsınız.
Merhaba, mesela 20 yıllık çalışma süresinin 10. Yılında alınan avans tazminat in faizi ile birlikte hesaplayabilecek bir yöntem varmıdır?
Dediğiniz gibi zarara ugrama durumu olup olmayacagini görmek istiyorum. Teşekkürler.
Merhaba,
Toplam tazminatı hesaplarsınız, sonra ara ödemeye faiz işleterek bu bedeli toplam tazminattan çıkarırsınız. Kar/zarar dengesini hesaba göre değerlendirebilirsiniz.
Merhaba ben4 yıldır bir özel firmada çalışıyorum. Kıdem tazminatı hakkım oluyor mu ? İş verene bu parayı almak istediğimi söylemek istiyorum böyle Bir hakkım var mı ? çıkarılıp tekrar işe girme durumu yasal mıdır?
Merhaba,
Çalışması devam eden işçiye kıdem tazminatı ödenip ödenmemesi hususu tamamen işverenin inisiyatifindedir. Böyle bir hakkınız yok ancak sözleşmeyi feshetmek için haklı gerekçeleriniz var ise sözleşmeyi feshedebilir ve sonra kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
kamu çalışanıyım işçi, işten ayrılmadan birikmiş kıdem tazminatımı alabilirmiyim
Merhaba,
Kamu çalışanı veya özel sektör çalışanı farketmeden çalışması devam eden çalışanlar biriken kıdem tazminatını alamazlar. Bu ancak işverenin inisiyatifinde olan bir durumdur.
Merhaba iş yerin girdi çıktı yapmış her sene avans falanda almadım hiç emekli olduğum zaman tazminatımı eksiksiz alirmiyim teşekkürler
Merhaba,
Sigorta kaydınızda bu şekilde işlem yapılması hukuka aykırıdır, bu nedenle sözleşmeyi feshedebilirsiniz. Ek olarak emekli olduğunuzda hakkınızı alamazsanız dava yoluna gidip hakkınızı alabilirsiniz.
Merhaba ben özel sektörde çalışmaktayım 2023 te bu işe girerken 3 ay çalıştım ve sınavlarımdan dolayı çıktım sınavlardan sonra tekrar girdim ve şuan 9.ayım daha önceki günleri hesaplasam 1 yıl oluyor ben şuan kıdem tazminatı alabilirmiyim lütfen söylermisiniz çalıştım çıktım tekrar girdim şuan eski çalıştığım günleri katsam bir yıl oluyor olabilir mi
Merhaba,
Sigorta kaydınız silinmiş ve makul bir süre geçtikten sonra yeniden işe başlamış iseniz çalışma sürenizin hesabında önceki çalışmalarınız dikkate alınmayacaktır.
Kamu kuruluşunda kadrolu olarak çalışmaktayım 7 yıldır çalışıyorum. İşten ayrılmadan kıdem tazminatı alabilir miyim
Merhaba,
İş Kanununa tabi işletme ve iş yerlerinde işverenin rızası halinde bu mümkün olmaktadır. Kamu kurumları için böyle bir imkanın olması mümkün değildir.
Merhaba 2009 girişliyim,5600 prim günüm var,işverenle konuştum çıktı girdi yaparak kıdem tazminatımı alacağım ve aynı işyerinde çalışmaya devam edeceğim.1.Yıllık izin sürelerimde bir kayıp olur mu? 2.Örneğin 5 sene sonra işten ayrılırsam bu 5 senelik kıdem tazminatı mı alabilir miyim? Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
Merhaba,
Çalışmanızda kesinti olmazsa ilerde kıdem tazminatınız hesaplanır ve size yapılan ara ödeme ve faizleri silinerek tazminatınız ödenir. Ödenmez ise bu hususta dava açabilirsiniz.
Meraba hocam . 7 aralik 2020 de ise başladım . Isyeri isim degistireceginden dolayi arabulucukluk avukatinla kagit uzerinde avans olarak isciye su kadar para odenmistir yaziyor . Ama sigorta girisime dokunulmadi hala ayni 7 aralik 2020 gorunuyor . Ben 15 subat 2023 de aldim alacagmi avans olarak kagida oyle yaziyor. 3 senelik oldum orda toplam . Suan isyeri kapatacak ay sonu . Benim alacagim 3 senelik uzerinden mi hesaplanacak bana verdikleri para 3 senelik hesabimdanmi kesilecek . Nasil olacak acaba .
Merhaba,
Maalesef anlayamadım durumunuzu, daha düzgün anlatabilirseniz yardımcı olabilirim.
Merhaba ,
7 YIL çalıştığım bir iş yerinde 5. yılda iş çıkışı yapılmadan kıdem tazmınatı aldım banka üzerinden ödeme yapıldı dekonta kıdem tazmınatı ödemesi yazıyor. 7. yılın sonunda anlaşmalı olarak çıkış yapacağım .kıdem tazmınatım nasıl hesaplanacak 7 yılın son brutunden hesaplanıp 5. yılda verilen kıdem düşülecek mi veya 5 yılı aldığım için son 2 yıl için kıdem tazmınatı alacağım hesaplama nasıl yapılacak , desteğinizi rica ederim
Merhaba,
Yazımız detayında da belirtildiği üzere toplam kıdeminiz hesaplanır ve yapılan ödeme faiziyle birlikte düşülerek size ödenir. Yargıtay kararları da bu yöndedir.
Merhaba,
13 çalışanı bulunan bir işyerinde tüm çalışanların kıdem tazminatlarını ödemek için kendi rızaları alınmış olarak işten çıkışlarını verip birkaç gün sonra hepsini tekrar işe almanın SGK ve İş hukuku açılarından bir sakıncası var mıdır? Tüm çalışanların hesaplanan yasal kıdem tazminatları kendilerine banka yoluyla ödenecektir. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Merhaba,
Bu şekilde yapılan işlemlerin hukuki bir yanı yoktur. İleride işçinin işten ayrılması halinde kıdem tazminatı hesaplanır ve ödemiş olduğunuz bedeller faiziyle hesaplamadan düşülür. Yazımız detayında örnek kararlar yer almaktadır.
Merhaba,
15 yıllık apartman gorevlisiyim bir sorum olacak kıdem tazmitamin bir kısmını vermek istiyor yönetim ama hala çalışmaktayım bunun ileride bir sorun olurmu acaba?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Çalışma devam ederken kıdem tazminatı ödemesi yapılırsa bu ara ödeme olarak değerlendirilir ve ileride yapılacak kıdem tazminatı hesaplamasında bu ödeme faiziyle birlikte düşülerek size ödenir. Yazımız detayında detaylıca izah ettik, okuyabilirsiniz.
Merhaba bir sitede yoneticiyim kapıcının tazminatını her yıl hesaplayıp versek imza karşılığında daha sonra iş çıkışı aradaki farkı isteyebilir mi mahkemeye verse haklı kim olur
Merhaba,
Çalışması kesintiye uğramadığı için işten ayrıldığı zaman kıdem tazminatı toplam süre üzerinden hesaplanacaktır.
Ben eski iş yerinden evlilik sebebiyle ayrılıp tazminatimi aldım.Fakat tazminatı mı peşin vermeyip taksite böldüler.Şu anda da bir işe başlamak uzereyim.İşe başladığim taktirde eski iş yerimden aldığım tazminat kesilir mi.Şimdiden tesekkürler.
Merhaba,
Tazminat ödemelerinizi taksitle almaya devam edersiniz, yeni işe girmenizin bununla bir alakası yok.
Merhaba Emre Bey
10 yıldır sağlık bakanlığında taşeron firma personeli olarak çalışıyorum. her 2 yılda bir ihale yenileniyor ve her seferinde aynı firma ihaleyi alıyor ve her 2 yılın sonunda firma iş çıkışı verip arabulucu nezdinde tazminatları 6 aya bölüp ödüyor. sonrasında tekrar ertesi gün işe giriş yapıp aynı firmada fakat yeni ihale sözleşmesinde aynı yerde çalışmaya devam ediyoruz. böylece her iki senede bir tazminatları ödenmiş oluyor. bu yıl sonunda ihale bitiyor. ihale sonunda sadece içerde kalan 2 yıllık tazminatı alıp iş çıkışı verilecek. normalde 10 yıllık tazminat verilseydi büyük bir meblağ olurdu ama parça parça verildiğinden elimize az geçmiş oldu. mahkeme yoluyla çalışmalar birleştirilip ödenen miktar mahsuplaşma yapabilirmiyiz. dava açılırken nasıl bir dava açılmalı.cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Çalışmalarınızda kesinti oluyor mu bu önemlidir. Şayet kesinti oluyor ise mevcut ödemeleri mahsup edemezsiniz.
Meraba ben belediye kamu şirketinde çalışıyorum eskiden temizlik görevlisi idim şimdi şoför Lük yapıyorum sigortam da meslek adının değişmesini istedim ve bana giriş çıkış yaptılar birşeyler imzaladım 18 ay çalıştım halada calismaya devam ediyorum beni tazminat hakkım ölürmü şimdi
Merhaba,
İmzaladığınız belgeleri görüp değerlendirmek gerekmektedir.
Asansör firmasında çalışıyorum iş veren bana 4 yillik tazminatımı 20 bin olarak verdi ve imzalastik resmi olmadan ve işime girdi çıktı yapmadan devem ediyorum bu durumda tazminatından geri kalan ücreti hak edrmiyim
Merhaba,
Çalışmanız kesintisiz bir şekilde devam etti ise ileride hesaplama yapılır ve bu ödenen bedel faiziyle hesaplamadan düşülür. Yazıda bu hususlardan detaylıca bahsettim.
Merhaba ben 1 yıl 3 aydır teşkil fabrikasında çalışıyorum dün çıkış vereceğimi söyledim ihbar süresi var 14 çıkıcam kısan tazminatı alabilirmiyim gerçi kendim çıktığım için vermez ama çıkmaya zorluyorlar mobing baskı yapılıyor
Merhaba,
İstifa ederseniz kıdem tazminatı hakkınız olmayacaktır ve belirttiğiniz gibi ihbar sürenizde çalışmanız gerekecektir. İş sözleşmenizi feshetmek için haklı bir nedeniniz var ise bu nedene dayanarak sözleşmenizi feshedebilirsiniz. Ofisimizi arayıp bu hususta destek alabilirsiniz : 0216 550 33 23
Merhaba kolay gelsin günaydın ben 2012 Nisan ayında x firmasına girdim şirket 2019 mayısda İst Beylikdüzü nde kiracı iken kendi yeri Silivri ye taşındı işveren öncesinde bize tazminat vereceğim size isteyen alsın ayrılsın isteyen gelsin Silivri ye orada vereceğim dedi sonra orda alma kararı verdim işe devam ettik imza vs atılmadı 2021 7. Ayda brüt ücretin 10 katı 53 bin lira ödeme yapıldı banka dekontuna kıdem tazminatına mahsuben ibaresi eklenmiş şirketten hiç ayrılmadım işe devam ediyorum şimdi Nisan 2024 itibariyle ayrılmak istesem tazminat hakkım ne kadar olur almış olduğum rakamın yasal faizi mi alınır yoksa 2021 7. Aydan itibaren mi alırım yoksa yasal tavan çarpı 13 mü alırım lütfen yardımcı olabilir misiniz
Merhaba,
Kıdem tazminatınız normal bir şekilde ödenir, size ödenmiş bedele faiz işletilerek hesaptan düşülür ve kalan bedel size kıdem tazminatı olarak ödenir.
İyi günler kolay gelsin 12. Ayın 2006 sınaigorta girişim var 2014 yılından beri aynı iş yerinde çalışıyorum 10 yıl oldu işveren iş yerindeki bazı arkadaşlara tazminatını verdi ve hala çalışıyorlar ama ben isteyince vermiyor mahkeme yoluyla bu tazminatı alabilir miyim ?
Merhaba,
İş sözleşmenizi feshetmek için haklı/geçerli bir nedeniniz varsa iş sözleşmenizi feshedebilir, sonrasında da kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Ödeme yapılmazsa da iş Mahkemelerinde dava açabilirsiniz.
Merhabalar,
3 yıl kadar evvel çalıştığım işyerinden çıkarıldım. 20 yıllık bir çalışma sürem vardı. Kıdem tazminatım ve tüm haklarım eksiksiz ödendi. İşten çıkarıldıktan 1 ay sonra tekrar aynı şirkette aynı işe alındım ve şimdi emekliliğim geldi. Şimdiki alacağım kıdem tazminatım 3 yıl olarak mı hesaplanacak acaba? Bazı hukukcular 23 yıllık hesaplanır, önceki aldığım kıdem tazminatı avans olarak gösterilir diyor. Hangisi doğru acaba? saygılarımla, Kemal.
Merhaba,
Çalışmanızda kesinti olmuş ve bu kesinti makul bir sürelik kesinti. Bu nedenle son çalışma süreniz ne ise ona göre hesaplama yapılması gerekir.
Merhabalar kolay gelsin ben 20 yıldır hala çalışmakta olduğum işyerimden tazminat alma hakkım varmıdır staj girişim 1996
Ama uzun vade 2004 girişim .
Merhaba,
İş sözleşmenizi haklı veya geçerli nedenle feshetmek için gerekçeniz var ise sözleşmenizi feshedebilir, haklarınızı talep edebilirsiniz.
merhaba, 9 ocak 2023 tarihinden bu gune kadar çalıştığım isyerinde sigortam 16 ocak 2023 tarihinde başladı, gelir elde ettikleri banka hesaplarından kesilen verginin %4ten %2e düşmesi sebebiyle benim sigortami 5 Mayis 2023 tarihinde baska birinin şahıs şirketine yaptılar daha sonra yine aynı sebepten 31 ocak 2024te cikis yapılıp baska nir şahıs şirketinde sigorta başlattılar fakat 1 sene 2 aydir fiilen aynı isyerinde calismaktayim bu durumdaki haklarım nelerdir, işten ayrılmak istiyorum haklarımı nasıl talep edebilirim? İstifa edersem kidem tazminati ve yıllık izin ücretini alabilir miyim nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler
Merhaba,
Sigorta kayıtlarınızda yapılan usulsüzlük nedeniyle iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilir, sonrasında haklarınız için dava açabilirsiniz.
Merhaba, emekli olmak için gerekli olan 7000 prim günü ve yıl olarak hepsini doldurdum. Ancak 1999 sonrası girişli olduğum için EYT den emekli olamadım. Yani şu an ki durumum 58 yaşı bekliyorum. Halen çalışmakta olduğum işyerinde 19 yıldır çalışıyorum ve çalışmaya devam ediyorum. Aynı yerde çalışmaya devam ederken, prim günümü doldurmuş olduğum için, kıdem tazminatımı alma hakkım var mıdır? Yani burada çalışmaya devam ederken, Şirketimden kıdem tazminatımı isteyebilir miyim?
Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Henüz emekli olmadığınızdan ötürü emeklilik nedeniyle iş sözleşmenizi feshedemez ve kıdem tazminatı alamazsınız. İşveren kendi rızası ile ödeme yapmak isterse size ödeme yapar ve yapılan bu ödeme de ara ödeme olarak değerlendirilir.
Efendim merhabalar suanda bir kamu kurumunda sirket iscisi olarak calismaktayim ise 2016 subat ayinda girdim benim sorum su ise devam ederken tazminat alma hakkimiz var mi isten cikmadan
Merhaba,
Bu tip durumlar işverenin takdirindedir. Yazımızda belirtilmiştir.
Merhaba
4 yıldır aile hekimliğinde çalışmaktayım işveren habersiz bir şekilde girdi çıktı yaptı
31 Mart çıkış 1 nisan giriş olarak yapıldı. Daha sonra evlilik sebebi ile çıktığımda ilk giriş tarihimden itibaren mi tazminatımı alırım yoksa 1 nisan itibaren mi baz alırlar
Merhaba,
Çalışmanız kesintiye uğramadığı için yapılan bu girdi çıktı işlemleri sizin aleyhinize olmaz. İşveren hesaplamayı yanlış tarih üzerinden yaparsa kabul etmez dava yoluna gidersiniz.
Merhaba;
Emekli olmak için gerekli olan 7000 (8.000 oldu ben de) prim günü ve yıl olarak hepsini doldurdum. Ancak 1999 sonrası girişli olduğum için EYT den emekli olamadım. Yani şu an ki durumum 58 yaşı bekliyorum. Halen çalışmakta olduğum işyerinde 24 yıldır çalışıyorum ve çalışmaya devam ediyorum. Şirketim tazminatımı ve tüm haklarımı 12 ay taksitle ödemek istiyor ve sonrasında istersem çalışmaya devam edebileceğimi söylüyor. bunu kabul etmem ileride emekli maaşımı veya herhangi bir hakkımı etkiler mi? sizce kabul etmeli miyim.
Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederim.
Gülümser Hanım merhaba,
Emekli maaşı belirlenirken birçok kriter söz konusudur. Eğer ücretinizde düşüş meydana gelmeyecek ise emekli maaşınız çok etkilenmeyecektir lakin iş akdiniz sonlandığınızda işveren düşük ücretle çalışmanızı isterse hak kaybı yaşarsınız.
Merhaba iyigünler, Çalıştığım işyerinden toplamda 25.000 tl alıyorum. Fakat bu sigorta da 20.000 tl olarak gözüküyor ve primim bunun üzerinden yatıyor. 5.000 tl her ay elden veriliyor. Yaklaşık 1 seneyi geçkin böyle ilerliyor. Haklı fesih sebebi midir ? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Sigorta primleri gerçek ücreti üzerinden yatırılmayan işçiler iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. Sonrasında ise İş Mahkemelerinde işçilik alacakları için dava açabilirler. İlgili yazımızı okuyabilirsiniz : https://www.emreulusoy.av.tr/sigorta-primleri-eksik-yatirilan-iscinin-haklari
Merhabalar, iş veren işten çıkışımı yaparak tüm haklarımı vereceğini, daha sonra tekrar işe girişinin yapılacağını söyledi. Buraya kadar bir sorun yok. Kafama takılan gün kaybı olmadan aynı işyerinde çalışmaya devam edileceği için yıllık izinde kaybım olur mu? Bu sene 14 gün seneye 20 gün izin hak edeceğim.
Merhaba,
Çalışmanız kesintiye uğramadığı müddetçe yıllık izin süreleriniz toplam çalışma sürenize göre hesaplanmalıdır lakin işveren size bu hakkı tanımazsa ileride açacağınız dava ile haklarınızı talep edebilirsiniz. Tavsiyemiz sigorta kayıtlarınızda bu tür değişiklikler yapılmamasıdır.
merhaba, ben özel sektörde bir firmada taşeron işçi olarak 11 ay çalıştım ve dogum iznine ayrıldım dogum izni sırasında firma taşorandan çıkarak kendı bünyesine aldı tüm calısanları ve isteyenlere tazmınatını ödeyip cıkısını yaptı diger kişileri haklarını devir ederek bünyesınde tekrar işe aldı ve herkese yeniden sözleşme imzalattı. ben ise dogum izninde oldugum için herhangi bir sözleşme imzalamadan iznim bitince tekrar işe geri döndüm. 3 aydır sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum fakat sözleşmem yok. geriye dönük haklarımı talep edip işten ayrılabilir miyim yoksa yeni sözleşmeyi imzalamak zorunda mıyım. kısacası sözleşmeyi imzalamayı reddetmem durumunda haklarımı alabilir miyim. teşekkürler.
Merhaba,
İmzaladığınız sözleşmeyi gördükten sonra yorum yapmamız yerinde olacaktır.
Mehmet Bey Merhaba,
7 yıldır çalışmış olduğum şirketten oğlumun okul ücretini ödemek için avans olarak para istedim fakat çıkış giriş yapalım tazminatını verelim dediler ve kabul ettim,kıdem tazminatımi aldım ihbar tazminatim devam ettiğim ve gün kaybım olmadığı için verilmediğini söylediler ben şimdi şunu öğrenmek istiyorum iş veren toplu işçi çıkışı vermek istiyor benim 7 yıllık ihbarımi alabilirmiyim yoksa çıkış giriş yapıldığı için alamazmiyim
Merhaba,
Çalışmanız kesintiye uğramadığı için hesaplama toplam çalışma süreniz üzerinden yapılmalıdır.
Merhaba
7000 prim gününü tamamladim i SGK dan kıdem tazminatını alabilir yazısı ile istifa ettim
Kidemimi aldığım işyerinde çalışmaya devam edeceğim
Girdi çıktı yapıldıktan sonra 1 yıl calsiirsam o 1 yıllık kıdem tazminatını alabilirmiyim
Merhaba,
Çalışmalarınız neticesinde kıdem tazminatına hak kazanırsan alabilirsiniz. Kıdem tazminatına ilişkin yazımızı okuyabilirsiniz : Kıdem Tazminatı
Merhabalar ben bir site de kapici olarak çalışıyorum daha doğrusu sadece güvenlik modunda durup sigorta da kapıcı gosteriliyorum ve 13 yıldır çalışıyorum site de ki bir çalışanın çıkmasıyla onun yaptığı işin karşılığında asgari hesaptan hariç elden para verilmekte ve 20 sine kadar geç bir süre aşımı ile ödenmekte ben bu gördüğüm lüzum dolayısıyla istifa sunsam kıdemi ihbarı ve ödenmeyen yol yemek ücretlerini geriye dönük talep edebilir miyim
Merhaba,
Elden ödeme aldığınızı tanık ile ispatlayabilirseniz veya elinizde başkaca deliller var ise bu delillere sigorta primlerinizin eksik yatırıldığı iddiasıyla sözleşmenizi feshedebilirsiniz. Sözleşmeyi haklı nedenle feshettikten sonra da alacaklarınız için önce arabuluculuk bürosuna başvuru yapabilir, anlaşma sağlanamazsa dava açabilirsiniz.
İşyeri bir ay önce bize haber vermeden çıkış yapıp tekrar işe giriş göstermiş. 30 haziran işten çıkış, 1 temmuz işe giriş gözüküyor. Bize bu konuda herhangi bir bilgilendirme yapmadılar. Bu durum tazminat hakkı oluşturur mu?
Merhaba,
Sigorta kayıtlarınızda yapılan değişikliklerin aleyhinize olması gerekmektedir. Girdi çıktı yapılması ve arada gün olmaması işçinin aleyhine bir durum değildir. Sigorta kayıtlarınızda başkaca değişiklik yapılmış mı bunları değerlendirmek gerekir. Buna göre bir yorum yapmak daha sağlıklı olur.
Merhaba buna benzer bir durum yaşıyorum. İşverenim 2 kişi ve kendilerinin farklı sicilleri var aynı adresteler. SGK dan yazı geldiği için Uzun zamandır işçi çalıştırılmaması sebebiyle benim girişimi diğer işveren üzerine geçirdiler. 22.07.2016 girişim 14.07.2021 çıkışım bilgim dahilinde olmadan bu işlem yapıldı ve çıkış kodum 03 olarak yapılmış ama ben herhangi istifa söyleminde de bulunmadım belgede vermedim. Bana herhangi bir ödeme de yapmadılar. 15.07.2021den itibaren diğer işveren üzerindeydim. Kesintisiz bu zamana kadar devam ettim özel sebeplerle şuan istifamı verdim. Bu 2016-2021 yıllarındaki çalışma sürem için şuan hak talep edebilirmiyim? Aslında o zamanlar bana bu paranın verilmesini ya da bu kodla kesinlikle çıkışımın yapılamaması gerektiğinden sebeple hak talep edebileceğim söyleyenler oldu. Bununla ilgili olarak faizi ile birlikte kıdem ve ihbar hakkım varmıdır ?
Merhaba,
Dava açarak tüm çalışma sürelerinize ilişkin hesaplama yapılmasını isteyebilir, size yapılan ödemelerin faizleri ile mahsup edilmesi neticesinde almanız gereken tazminatı alırsınız.
iyi günler
8 yıldır kamu kurumunda işçi olarak çalışıyorum içerde biriken 78 gün iznim var başka bir kamu kurumuna kpss ile atamam gerçekleşti. çalıştığım kurumdan ayrılmadan önce kıdem tazminatı ve biriken izinlerimin ücretini alabilir miyim?
iyi çalışmalar
Merhaba,
Yıllık izin ücretlerinizi talep edebilirsiniz. Başka bir kuruma geçmek için istifa edeceksiniz, bu nedenle kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
Merhaba ben 1996 girişliyim eyt den emeklilik için 2.5 yıldır çalıştığım klinikte 5900 prim günümü doldurduğum için çıkış giriş istedim yapıldı.Tazminat ödemesi gerekiyor mu?Yapılmazsa ne yapmalıyım?
Merhaba,
Emeklilik nedeniyle feshedilen iş sözleşmeleri neticesinde kıdem tazminatı ödenmelidir. Ödenmedi ise dava açarak talepte bulunabilirsiniz.