Evlilik birliğinin sona ermesiyle birlikte karı koca arasındaki en büyük sorun malların nasıl paylaşılacağı olacaktır. Nitekim ülkemizde evliliklerin sona ermesi aşamasında evliliği kurtarmaktan çok malların nasıl paylaşılacağı düşünülmekte, taraflar buna yönelik arayışlara girmektedir. Mal paylaşım davalarında da önemli olan taşınır/taşınmazların kişisel mal/edinilmiş mal ayrımına tabi tutulmasıdır.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere 1.1.2002 tarihiyle birlikte Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girmiş ve çok köklü değişikliklere imza atmıştır. Eski Medeni Kanunda kabul edilen mal ayrılığı rejimi bırakılmış ve yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimi benimsenmiştir. Peki kişisel mal nedir ve edinilmiş mal ne demektir ? Bu hususlara ilişkin detaylı açıklamalarımız için boşanmada kişisel mal yazımızı ve edinilmiş mallara katılma rejimi yazımızı tıklayarak okuyabilirsiniz.
1.1.2002 Öncesi ve Sonrası Alınan Taşınır/Taşınmazlar (Ev, Arsa, Tarla, Bağ, Bahçe, Araba, Daire, Yazlık vs.)
Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce alınmış olan taşınırlar ve/veya taşınmazlar var ise bu taşınır/taşınmazlar kimin adına tescil edilmiş ise onun kişisel malı sayılacaktır. 1996 yılında evlenmiş olan bir çift 1998 yılında bir ev ve 2004 yılında tarla almış olsun. 1998 yılında alınan ev hangi eş adına tescil edilmiş ise o eşin kişisel malı sayılacaktır. 2004 yılında alınan tarla ise 1.1.2002 tarihinden sonra edinildiği için tarafların ortak malı sayılacak ve tasfiyeye tabi olacaktır.
Eşlerden yalnızca biri çalışıyor ve taşınmazları kendisi almasına rağmen eşi adına tescil ediyor ise ne olacaktır ? Evlilik birliğinin sona ermesi safhasında malların paylaşımı için birbirine düşen eşler, 2002 tarihi öncesi alınan malların kendi paraları ile alındığını iddia edebilirler. Şayet malın alınmasında herhangi bir katkısı olmamış ve bunu da ispat edememiş eş herhangi bir katkı alamayacaktır. Fakat o malın alınmasında katkı yaptığını iddia eder ve ispatlarsa katkı payı alacak ve o taşınmaz tasfiyeye tabi tutulacaktır.
1.1.2002 sonrası alınan bir taşınmazda ise tüm parayı sadece bir eş vermiş olsa da ilgili taşınmaz taraflar arasında eşit bir şekilde paylaştırılacaktır.
Aşağıda kişisel mal ve edinilmiş mal ayrımını izah eden Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararını ibraz etmekteyiz. İlgili karar detaylı bir şekilde kişisel mal edinilmiş mal ayrımını yansıtmaktadır :
Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
BENİM SORUM 1998 YILINDA KARDEŞİM EVLENDİ 2004 YILINDA EŞİNİN ÜSTÜNE BİR DAİRE ALDILAR 2018 YILINDA VEFAT ETTİ KARDEŞİMİN ÇOCUKLARI YOKTU ŞİMDİ BİZ DAVA AÇSAK EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNDEN FAYDALANA BİLİRMİYİZ BU KONUDA BİZE NASIL BİR YOL ÖNERİRSİNİZ
Merhaba,
Mevcutta bir boşanma davası olsa idi katılıp talepte bulunabilirdiniz fakat burada Miras Hukuku hükümleri uygulanır ve buna göre taşınmaz paylaşılır.
İyi akşamlar.
1973 yılında evlenen bir çift. Taraflardan birine babası tarafından 1979 senesinde verilen bir daire söz konusu. Boşanma davası açan taraf bu daire üzerinde bir hak arayabilir mi ?
İyi çalışmalar dilerim. Teşekkürler.
Merhaba,
Eski Medeni Kanun’a ait hükümler geçerli olacağından ötürü mal ayrılığı sözleşmesi geçerli kabul edilir. Yani talep edemezler.
Merhabalar 90 yılında evlenen bir çift 2 çocukları var herhangi bir sözleşme vs yok . Kadın çalışmamakta ve herhangi bir kişisel katkı saglamamakta Mal varlıkları 98 yılında tarla alındı 2010 yılından sonra mandalina bahçesi yapıldı . 2 arsa dededen hediye edilip üzerine ev yapıldı . 2004 yılında araç alındı halen durmaktadır . 2007 de dede ölmeden önce tüm kardeşlere tekrardan 2 arsa veriyor . İlk Mahkeme 500 tl nafaka 30 bin tazminat kadına verme kararı veriyor istinata gidiyor sonuç belli değil . Herhangi darp tehdit aldatma vs yok bu mahkemede paylaşım nasıl olur iyi çalışmalar
Merhaba,
Soru mu sordunuz başka bir olayı kendi dosyanıza mı sunmak istediniz anlamış değilim. Lütfen mail atın ve detaylıca durumunuzu izah edin, yardımcı olmaya çalışalım.
Mrhb,Mehmet bey.Ben 1997 yilinda evlendim.Bugün bir arsa aldik,ve Eşimin adina.2 oglum 1 kizim var.Diyelimki 1-2 sene boşandik.Bnm bu Arsada hakkim varmi?Ikimizde yillardir sigortali calişiyoruz.Tskler,saygilar
Merhaba,
2002 yılından sonra alınan taşınmazlar, boşanma halinde taraflar arasında paylaştırılır. Burada arsanın kimin adına tescil edildiği önemli değildir. Boşanma davası sonrasında açılacak mal paylaşım davası ile hakkınızı talep edebilirsiniz.
Merhaba,kayınvalidem ölünce eşime kalan evi benim üzerime yaptı.Sonra o evi satıp başka ev aldıktan yine benim üzerime.Boşansam bir bayan olarak evde hakkım olur mu
Selda Hanım merhaba,
Anlatmak istediğinizi tam olarak anlayamadım. Lütfen taşınmazın kimden kime nasıl geçtiğini daha açık bir şekilde açıklayınız, yardımcı olacağız.
Hayırlı günler arkadaşım eşiyle çekişmeli boşanmada arkadaşım 1999da arsa aldı yanlız 2011 de ev yaptı arsaya 1989 da evlendiler şimdi boşanma aşamasında eşi bu arsa üzerine yapılan evden hak talep edebilirmi
Merhaba,
Hak talep edebilir.
1996 yılında beraber çalışılarak alınmış ve koca nın üzerine yapılmış olan evden, kadın hak talep edebilir mi ? Ederse hakkı ne oranda olur
Merhaba,
Medeni Kanun 2002 yılında değişti ve bu tarihten önce edinilen mal kimin adına kayıtlı ise boşanmada da o durum devam eder fakat diğer eş, evin alınmasında mali olarak katkıda bulunmuş ise bu katkısını dava yoluyla talep edebilir.
Merhaba.Babam 2020 temmuz ayında vefat etti.2002 yılından sonra babam 1 daire, 1 araba aldı.annem ve babam arasında boşanma yok. Babam öldükten sonra annem dava açsa daire ve arabanın yarısı annemin olur mu? Teşekkürler
Merhaba,
Miras Hukuku’na göre paylaşma yapılır. Eş 1/4 oranında çocuklar 3/4 oranında pay alır ve miras paylaşımı bu şekilde gerçekleştirilir.