İş Hukukunda fazla çalışma sürelerini ispat yükü işçiye aittir. İşçi, fazla çalıştığı iddiasında bulunmuş ise bu iddiasını kanıtlamak ve hakimi bu konuda ikna etmekle yükümlüdür. İşbu nedenle dava başlangıcında fazla çalışma ücretlerini isteyen işçi, çalışma süresince atmış olduğu imzalara önem vermeli ve atmış olduğu her imzanın ileride açılacak davalara etki edeceğini unutmamalıdır.

Fazla çalışma ücretine ilişkin detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
FAZLA ÇALIŞMA (Fazla Mesai) NASIL ISPAT EDİLEBİLİR ?
Fazla çalışma yaptığını iddia eden bir işçi, bu iddiasını ispatla mükelleftir. Nitekim davacı olan işçi, elindeki belgeleri ve evrakları mahkemeye sunacak, ilgili kurumlardan getirtilmesini istediği evrakları ilgili mahkemeden isteyecektir. Peki fazla mesai ücretlerinin tahsiline yönelik bir alacak davasında fazla mesai süreleri neler ile ispat edilebilir ?
Bordro
Ücret bordroları, fazla çalışma sürelerindeki en önemli delillerden biridir. Nitekim bazı işverenler, bordroları işçilerine imzalatmakta ve ileride doğacak ihtilafların önüne geçmektedir. Bu noktada, şayet işçinin imzası var ve bu imzanın sahte olduğuna yönelik bir iddia yoksa bordro kesin delil sayılacaktır. Şayet bordro üzerinde bulunan ve işçinin olduğu iddia edilen imza sahte ise ; bordro delil niteliğini kaybedecektir.
Bordroda, işçinin imzası var ise ve fazla çalışma ücretlerinin ödendiği bordrodan anlaşılıyor ise işçinin fazla mesai ücreti alması imkansızdır. Fakat bordroya imza atan işçi bordro üzerine bir kayıt düşebilir. Hukuk dilinde buna ihtirazı kayıt denilmektedir. Bordro üzerine ‘fazla çalışmaya ilişkin alacağım daha fazladır’ veya ‘fazla çalışma ücretimi almadım’ şeklinde düşülen ihtirazı kayıtlar, dava aşamasında işe yarayacak ve işverenin ibraz ettiği bordroları geçersiz kılacaktır.
İmzasız ve ihtirazı kayıtsız bordrolarda; ödemeler banka üzerinden gerçekleşmiş ve her ay farklılık gösteren ödemeler söz konusu ise işçi, fazla çalışmalarını yazılı delillerle ispat etmekte zorundadır. İşçinin maaş bordrosunu imzalaması halinde bu durumun yargılamaya etkisi hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz : İşçinin Maaş Bordrosunu İmzalaması
İşyeri Kayıtları
Fazla çalıştığını ispat etmek isteyen işçi, işyeri giriş-çıkış kayıtlarını ilgili mahkemeden talep edebilir. Bugün birçok işyeri, işçilerine giriş ve çıkışlarda imza attırmaktadır. Hatta teknolojik gelişmelerle birlikte işçiler, işyerlerine turnike sistemleri ile girmekte ve giriş çıkış saatleri detaylı olarak görülmektedir. Böyle bir sistemin varlığı halinde bu dokümanlar kuvvetli birer delil olacak ve fazla mesainin hesaplanmasında başrolü oynayacaktır.
İşyeri Yazışmaları
Fazla mesaiye kaldığını iddia eden işçi, işyeri içerisinde yapılan işe dair olan/olmayan yazışmalarını delil olarak sunabilir ve bu evraklar Mahkemece dikkate alınır.
Tanık Beyanları
Yazılı belgeler ile işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığını tespit edilemiyor veya tespit edilmesine rağmen bazı hususlarda eksiklikler mevcut oluyor ise tanık beyanı en önemli delil konumuna gelecektir.
Fazla çalışma ücretinin tahsiline ilişkin açılacak iş davasında en önemli delil tanık beyanlarıdır. Nitekim çoğu zaman işyerinde gerekli evraklar olmayacak ve mahkemeye ibraz edilemeyecektir. Hal böyleyken fazla çalışmaya ilişkin süreler tanık beyanlarıyla belirlenecek ve dava bu beyanlara göre sonuçlanacaktır. İşbu nedenle hem seçilecek tanıklar hem de tanıkların beyanları çok önemlidir. Şayet davacı işçi ile kısa bir süre birlikte çalışmış bir tanık, çok faydalı olmayacağı gibi davacı işçinin iş arkadaşı olmayan bir tanığın da beyanlarına itibar edilmeyecektir.
İş davaları, tanık beyanlarına göre şekillendiğinden ötürü, davacı işçi ve işçi avukatı seçeceği tanıkları iyi irdelemeli ve davanın, bu tanık beyanlarına göre sonuçlanacağını bilmelidir. Bununla birlikte, aynı işverene karşı davası olan tanıkların da beyanları çoğu mahkemece kabul edilmemektedir.
FAZLA ÇALIŞMA SÜRESİNİN (Fazla Mesai) iSPATINA İLİŞKİN YARGITAY KARARLARI
- Bordroda ‘fazla mesai yapmadım, aylık istihkakımı tam olarak aldım’ yazsa da çalışırken alınan bu ifade geçerli değildir. Fazla çalışma yaptığı tanıklarla ispatlanabilir. (Yargıtay 9. HD.)
- Fazla çalışma yaptığını ispat davacı tarafa aittir. Tanıkları için kesin süre verilmelidir. (Yargıtay 9. HD.)
- Davacının kendi adına vergi mükellefiyet kaydı bulunduğu, davalı şirkete ait tekel ürünlerini sattığı depodan aynı zamanda kendi adına da iş yaptığı, kendi adına yürüttüğü mesai ile davalı şirket adına yaptığı mesainin iç içe girdiği anlaşılmıştır. (Yargıtay 9. HD.)
- Bir insanın haftada 6 gün 16-08 saatleri arasında çalışması hayatın olağan akışına aykırıdır. (Yargıtay 9. HD.)
- Fazla çalışma tanık beyanlarıyla ispatlanmıştır. Mahkemenin fazla çalışma yapıldığının ispatını sadece yazılı delillere dayandırarak puantaj kaydı, çalışma çizelgeleri bulunmaması nedeniyle isteği reddetmesi hatalıdır. (Yargıtay 9. HD.)
- Tüm davacı tanıkları fazla mesailere ilişkin ücretlerin ödendiğini söylese de fazla çalışma ücret alacağının ödendiğini ispat yükü işverene ait olup, davalı işveren tarafından fazla çalışma ücret alacaklarının ödendiğine ilişkin imzalı maaş bordrosu veya eşdeğer belge sunulmadığından alacak hesaplanmalıdır. (Yargıtay 9. HD.)
- Tanıkların işyeri dışında başka mağazalarda davacının ne kadar çalıştığına ilişkin beyanları görgüye dayalı olmadığından itibar edilmez. (Yargıtay 9. HD.)
- Tanığın beyanı sadece birlikte çalıştığı dönem için fazla çalışmayı ispatlar. (Yargıtay 9. HD.)
- Davacının eşi ve işyerinde çalışması olmayan diğer bir davacı tanığının işyerindeki çalışma saatlerini bilmeleri mümkün değildir. (Yargıtay 9. HD.)
- Davacının arkadaşı ve diş doktorunun işyerinde çalışması olmadığından, yakın yerde de çalışmadıklarından işyerindeki çalışma saatlerini bilmeleri mümkün değildir. (Yargıtay 9. HD.)
Yargıtay kararları sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
Çalıştığın işyerinde sana fazla mesai saatlerinde orada çalıştığını ispat edecek birini bulman gerek. tanık sayısı bir kac kişi olursa işin daha da kolaylaşır. Eğer mesai saatlerinin dışında yazmış olduğun ( fazla mesai saatinde ) notlar bildirimler, iş kayıtların varsa onlarıda delil olarak kullanabilirsin. İşin açıkcası Hakime fazla mesai yaptığını kesinlikle ispatlaman gerekiyor. Kanıt kanıt kanıt.
Sayın Emre bey konuyla alakalı olarak size bir sorum olacak..
13 ay boyunca 18:00/08:00 saatleri arası 2 gece üstüste çalışıp 2 gece istirahat etmek suretiyle resmi ve dini tatillerde dahi özel bir poliklinikte çalıştım. Çalıştığım her gecenin sabahında patronumuza rapor adı altında kendimin ve patronumuz ile hastane müdürünün imzasının olduğu defter mevcuttur. Ayrıca çalıtığım geceler için benimle birlikte çalışan kişiler şahittir.
İş akdi belgem bulunmamaktadır. 13 ayın son 7 ayı düzenli maaş alamadığım ve son 3 ay hiç maaş alamadığım için noterden ihtarla istifamı gönderdim.
Tüm bunlar Ağustos.2012 ila Kasım.2013 arasında vuku bulmuştur. Soruma gelince; fazla mesailerim ve kıdem tazminatım için halen dava açabilir miyim?
Saygılarımla iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba,
Noterden göndermiş olduğunuz fesih ihtarını görmemiz gerekiyor. Tarafımıza ilgili ihtarnameyi ulaştırabilirseniz yardımcı olabiliriz.
Merhaba
Bir sigorta şirketinde 2 yıl 7 aydır sabah 8 akşam 16:30-19:00 arasında olmak üzere,cumartesi günleri dahil hiç bir resmi tatilde izin olmadan çalıştım.1 sene sigortam yapılmadı.Ve şu an patron hamile olduğum için işten çıkartıyor.Kendi rızamla çıkyorum diye dilekçe yaz diyor.Bu durumda ne yapmam gerekir.
Emre bey ben 2 senedir bir firmada haftada 6 saat fazla çalışıyorum.bordro şimdiye kadar imzalamadım.resmi tatillerde ise gittim °\°100 mesai yatması gerekirken normal maaşımı yatırdı.Her gün parmak okuyucuya parmak okutuyorum ben şimdi istifa etsem tazminat alabilirmiyim.
Merhaba,
Yapılması gereken işlem istifa değildir. İş sözleşmenizi fazla mesai ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle haklı nedenle feshetmeniz gerekir. Elinizde bu giriş çıkış kayıtları yok ise mutlaka bir iki tanığınızın olması gerekir. Yazımız detayını okursanız faydalı olacaktır.
Merabalar emre bey 8 yıldır çalışmış olduğum iş yerinden evlilik nedeni ile ayrıldım. Fazla mesailerimi almadığımı düşünüyorum. Çünkü 2014 yılına ait bordrolarda fazla mesai ücreti görünmüyor. Fakat 2010 yılında almış olduğum ve 2012 yılında alınmış bir başka arkadaşımın bordrosunda fazla mesai ücreti alınmış olarak görünmekte.Uzun bir süre tahmini 3 -4 yıl kadarki bordrolarıma imza atmadım. Başkası tarafından imzalandığını düşünüyorum. Dava açmayı düşünüyorum açmalımıyım. Yada sosyal sigortalar ve çalışma müdürlüklerinden fazla mesai alıp almadığımızı öğrenebilirmiyim yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
Yerinize imza atılmışsa açmış olduğunuz davada imzayı inkar edebilirsiniz. Mahkeme gerekli incelemeyi yaparak imzaların size ait olup olmadığını tespit ederek fazla çalışmalarınızı bu şekilde tespit edecektir.
1) Merhaba, iş yerinde günde 10 saat ve haftada pazar dahil 70 saat aralıksız çalışıyoruz. Puantajları ben tutuyorum. Puantajlara benim imza atma yetkim var. İleride işten çıkınca bu puantajlar sadece kanıt olarak yeterli midir?
2) Ayrıca günde 11-12 saate varan çalışmalar yaptığımız da oldu. Ve bu saatlerde imzalı resmi belgelerim var hepsinin taranmış karakodlu örnekleri var elimde
3) tanık gerekmeksizin bu belgeler yeterli gelir mi
Merhaba,
Puantajları sizin tutuyor olmanız yeterli değil. Bu tür dokümanları siz dilediğiniz gibi düzenleyebiliyor iseniz Mahkeme sadece bu delile dayanarak karar vermez, verirse de hatalı karar olacaktır. Mutlaka başka delillerle desteklenmesi gerekir.
2008 ın yedıncı ayında senede 2 kere gırıs cıkıs olmak uzere 2011 e kadar çalısdım daha sonra 2011 ocak ayından 2015 ocak ayına kadar sıgortalı calısdım.2008 ile 2010 arasında ayda 3 ay olmak uzere sıgortam yatırılmadı.çalısma saatım sabah dokuz aksam yedı aldımız ucrette asgarı den odenıyor fazla calısdım saatlerde bodroda mesaı olarak gosterılmıyor.iş veren benı ısden cıkaracak ne yol ızlemelıyım ve ne kadar tazmınat almalıyım.cevaplarsanız cok sevınırım.ıyı gunler kolay gelsın dılıyorum.
Merhaba,
İşveren hangi gerekçeyle sizi işten çıkaracak bu hususu bilmemiz gerekmektedir. Detaylı bilgileri info@emreulusoy.av.tr mail adresimize atmanız veya iletişim bölümünden tarafımıza ulaşmanız halinde yardımcı olabiliriz.
iş veren işlerin azalması sonucu ısden cıkartacak.ortalama senelık ne .kadar tazmınat ıstemelıyım.bana teklıf edılen tazmına 2009 2015 ocak arası 7.500tl bunun ıcınde fazla mesai falan yok sanırım yardımcı olursanız sevınırım
MERHABA;
BEN FAZLA MESAİ İLGİLİ DAVA AÇTIM KAYBETTİM ÜCRET BODROSUNDA EK KAZANÇ YAZILDIĞI İÇİN HAKİM BUNU KABUL ETTİ ÇOK DÜŞÜK BİR RAKAM GÖSTERMMİŞLERDİ TEMYİZ ETSEM KAZANIRMIYIM
Temyiz hakkınız mevcut. Kazanıp kazanamayacağınız ile ilgili herhangi bir yorum yapamayız.
merhabalar
çalışmış olduğum kurum yaklaşık 4 senedir yönetici statüsündeki kişilere pdks kartı bastırmamakta ve giriş çıkışlarda imza almamakta bu durmda mesai alacakları için dava açılabilirmi.
Teşeekkürler.
Merhaba,
Yazımız detayında da açıkça belirttiğimiz üzere fazla çalıştığınızı ispat etmeniz gerekir. Bu nedenle gerekli delilleri sizlerin toplaması gerekiyor.
Merhaba
Her yıl imzalatilan fazla mesai kağıdını imzalanmadigi halde işten çıkarılırsa tazminat hakki doğuyor mu.
Merhaba,
İşten hangi sebeple çıkarıldığınız önem taşır. Bu nedenle sorunuza kesin bir yanıt vermemiz mümkün değil.
Fazla Mesai kağıdını imzalanmadigindan İş düzeni bozulduğu için işten çıkarılma
İyi Günler;
Özel bir şirkette üst düzey yönetici olarak yaklaşık 13 senedir çalışmaktayım.Bu süre zarfında sürekli olarak sabah 08:00 19:30 olarak çalışmaktayım.Yönetici konumunda çalıştığım için sabah ve akşam iş başı ve sonunda kart basmıyoruz. Ay sonunda da bordro almıyoruz en azından imza altına alınmış bir bordro almıyorum.Ayrıca son 2 aydır maaş da alamıyorum.Son olarak son 5 senedir yıllık izin alacağım yaklaşık 115 gün.İş yerime tüm bu alacaklarım için dava açmayı düşünüyorum.Aynı zamanda fazla mesai ücreti talebi için de dava açabilir miyim?Dava açarsam yaptığım mesailerin ispatı için nasıl bir yol izlemem gerekiyor.Yardımcı olursanız memnun olurum
Saygılarımla
Merhaba,
Açacağınız davada ispata ilişkin ilgili yazımızı detaylıca okursanız sizlere yardımcı olabilir.
merhaba emre bey.
ben 30 ay itfaiyede 24 / 24 vardiyesinde çalıştım. aslen sistemin 24 / 48 olması gerekiyordu. bu nedenle dava açtık (belediyeyi mahkemeye vermek ve belediye başkanının güvenini kötüye kullanmak gerekçe gösterilrek iş akdimizde fesh edildi)en son bilirkişiye gitti dava. bilirkişiden gelen raporda 538,40 lira gibi çok komik bir rakam geldi. sözlememizde haftalık çalışma saati 40 saattir ve yine geçe çalışması gündüz çalışmasına göre %100 fazladır maddesi yer alıyor. almamız gereken mesai miktarı ne kadardır??
teşekkürler başarılar..
Merhaba,
Mevcut davanız ile ilgili yorum yapamayacağız. Avukatınıza danışınız.
Slm emre bey ben 04.12.2014 ile 28.02.2015 tarihleri arasinda güvenlik olarak 2/2/2 calişmaolarak ayda 240 saat çalişmiş oluyorum yani her ay fazla çalişmiş oluyorum bana imzalatilan maaş bordrosunda mesai gözükmüyor şuan ihbar süremi kulaniyorum silah zimmet devir teslim defterinin fotokopisini çektim burada imza sürkülerimiz mevcut mahkemeye verirsem işyerini fazla mesailerimi alabilirmiyim. Bide daha önceki güvenliklerin ssk larini asgariden yatirmislar geri kalan parayi elden vermişler şikayet etmiş firma ceza almiş. Banada asgarinin biraz üstünde teklif ettiler kabul etmedim o yüzden beni çikariyorlar. Şuan çalişan arkadaşlardan ssk lari düşürülen var ve çalişiyor. Ne yapmam gerekiyor fazla çaliştiğimi belgelerle kaniliyabilirim yardi lütfen email atarsaniz sevinirim avukatlik masrafi ne tutar vb gibi
Merhaba,
Bordroları imzalamayınız. İmzalasanız dahi muhakkak şerh düşünüz.
Dava sürecinde tanığınız var ise dava açabilirsiniz.
Emre bey ;
fazla mesai konusunda mailleri delil olarak gösterebilir miyiz?
ayrıca 2012 den beri kalmadığım pazar günleri ve hafta içi kalmadığım mesai ler 2 elin parmak sayısını geçmez bu konuda nasıl yardımcı olursunuz
Merhaba,
Mailler delil olarak mahkemeye ibraz edilebilir.
selamlar ben 4 yıldır petrol ofısınde akar yakıt satış görevlısıyım 24 saat çalışmaktayım 24 saatte dinlenmekteyım yani ayda 15 gun çalişmaktayım buda 24 saatten toplam 360 saat yapıyor gunde 8 iz saat çalısmıs olsam 30 gunde 240 saat yapar toplamda 120 saat fazla çalısmaktayım haftalık iznim yok bayram iznim yok delil olarak 24 saat içinde yapmıs oldugum satış fişlerım var kendı adım ve soy adım yazmakta fişlerde bunlar benım için bir delil olurmu tşkrler.
Merhaba,
Yazılı olan her evrak sizin için delildir.
Merhaba Emre bey,
6 ay sözleşmeli işçi olarak bir otelde garson olarak çalıştım,sezon sonu fazla mesailerimiz,17 günlük haftalık izin (17 günlük izin alacağımı bana yazılı olarak vereceklerini bildiren kağıt gönderdiler fakat ödemediler) alacağım , bayram ve resmi tatillerde yapmış olduğum çalışmanın mesai ücreti karşılığını almak için iş teftişe başvuru yaptık fakat olumsuz sonuçlandı.İşveren kuruma günlük 2 saat mesai verdiklerini belirten imzamız olmayan maaş bodrosu sunmuş.Fakat çalıştığım süre içinde kredi çekmek için istediğim , genel merkez den faks olarak gönderilen bir kaç aylık maaş bodromda (ıslak imza ve kaşeli)kesinlikle mesai bölümleri boş,ek gelir olarak hiç birşey yok.Anladığım kadarıyla biz kuruma başvurunca sonradan tekrardan hazırlanmış.Emre bey şimdi elimdeki bu evraklarla ve çalışan şahitlerimle iş yerine ve müdürüne alacak davası açmak ve evrakta sahtecilikten suç duyurusunda bulunmak istiyorum sizce sizce bu deliller yeterlimidir.
Merhaba,
Elinizdeki evrakları görmeden bir yorum yapmamız mümkün değil. Bu nedenle bulunduğunuz yerden bir avukata danışarak avukat aracılığıyla bu işlemleri yapmanız sağlıklı olacaktır.
ilginiz için çok teşekkür ederim .
saygılarımla.
Slm emre bey
Fazla mesai kağıdını imzalamadigimdan işten cikarildim sebeb olarakta iş yeri düzeni bozma gösterdilr çıkışımi imzalamadim noter uzerinden gelen çıkış kağıdın da. İşten çıkarılma olarak başka şeyler yazıyor tazminat hakki doğuyor mu
Merhaba emre bey son isyerimde 6 yil 7 ay calistim mesai saatlerim sabah 8:00 aksam 18:00 idi ve buna cumatesi gunumde dahildi yani haftanin 6 gunu ve her ay full calistim bu saatler icerisinde 27 subat 2015 tarihinde ihtarname cekerek isten ayrildim iskanunun 24 maddesi geregince ve ihtarnamede fazla calismalarimida talepettim aksi halde yasal yollara vuracagimida bildirdim. ki odeme yapilmazsa dava acmayi dusunuyorum. Bordrolarimda fazla mesai kismi sadece cok nadir resmi tatillerde calistiklarim yazili oda hepsi degil. kanit olarak ayrilirjen gun sonu attigim mail ciktilarini aldim saat kacta mail attigima dair gerci hepsini yazdiramadim 6 yilin ama birde sahidim cok hemen hem tum calisanlar cunku sadece bu saat araliginda calisan bendim . Buna gore dava acsam kazanma sansim ve davanin ortalama sonuclanma suresi nedir ve delil olarak baska neler sunabilirim. Bilgilndirebilirseniz cok sevinirim simdiden tesekkurler.
Merhaba,
Mailler ve tanıkların beyanları fazla çalışmalarınız için yeterli delil teşkil edecektir.
teşekkürler.
Ben is yerine dava açmak için bir avukat tuttum. Fakat tuttuğum avukat aradan 4 ay geçmesine rağmen dava açmmamis. Bununla birlikte ona verdiğim takografları irsaliyeleri yani mesaiyi belgeleyen tüm evraklari kaybetmiş. Bu durumda ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim
Merhaba,
Avukatı baroya şikayet edebilirsiniz.
Merhaba. Yaklaşık 7 yıldır özel bir firmada çalışıyorum. Çalıştığım sektör mağaza sektörü. Mesaimiz 22.00 de bitmesi gerekirken sürekli 22.30 ve 22.45 civarında bitiyor. Bunun için ise tarafımıza hiç bir ödeme yapılmıyor. Ben hergün işten çıkarken kasa fişlerinin resimlerini çekiyorum. Ancak mağaza bunun farkına vardığından çalışma saatlerini düzeltti. Fakat geri kalan 6 yıllık bir süre mevcut Bu delil ve tanıklar sizce yeterli bir kanaat oluşturur mu?
Merhaba,
Elinizdeki evrak yazılı bir delildir ve mahkemede fazla çalışma ücretlerinizin tespiti için yeterlidir. Yine de sizinle birlikte çalışmış en az 1 kişinin tanıklık yapması daha sağlıklı olacaktır. Davayı bir an önce açmanız gerekiyor. Zamanaşımı işlemektedir. Bilginize.
Selam emre bey 15 seneden beri abimin yanında çalışıyorum kardeş oldugumuz için bu zamana kadar yol parası hariç maaş almadım sigortam yatıyor kardeşim ortagız dedi aramızda tartışma oldu beni kovdu hakkım olan paramı vermiyor bana yalnızca 200 veriyor ben de 450 istiyorum dava açsak hakkımı alabilirmiyim teşekkürler
Merhaba,
Dava açtığınız takdirde şirket ortağı olduğunuza dair herhangi bir delil yok. Bunu ispat da çok zor olacaktır. Ancak İş Kanunu’na dair haklarınız için dava açılabilir. Kıdem, ihbar vb. tazminatlarınız için dava açılabilir.
Emrebey teşekkür ederim peki sigortam 15 seneden beri yatıyor ve şahitlerde olursa peki dava açsak sizin tahmininizle nekadar hak alabiliriz teşekkürler
Merhaba,
İşkur yaptığı soruşturmada sizden maaşların ödendiğine dair evrak isteyecektir. Bu evrak ibraz edilemeyeceği için ödeme yaptığınız kanıtlanamayacak ve işkur işçiyi haklı bulacaktır.
Merhaba,
Ben 21 aydır ulke genelınde tanınan unlu bır tekstıl markasının magazasında magaza muduru olarak calısıyorum calısma programımı sırketın benden ıstegı sekılde kendım yapıyor duzenlı olarak her hafta ust yonetıcıme de ıletıyorum ve kullandıgımız sısteme calısma saatlerını gırıyoruz ve her ay ortalama 20 ıla 30 saat fazla calısıyorum ( resmı tatıllerde de ) magazada alt kadromda calısan satıs danısmanı depocu vs arkadasların fazla mesaılerı odenıyor fakat magaza muduru ve yrd’larına fazla mesaı ucretı odenmıyor bu konuda ne gıbı haklarım var dava acarsam fazla mesaılerımı ve tazmınat hakedıslerımı almaya hakkım varmıdır kanunen.
calıstıgım fazla mesaı saatlerıne ıstınaden ımza foylerının asılları sırkette fotokopılerı bende mevcut ıspatını yapabılrım.
tsk ıyı calısmalar.
Merhaba,
Fazla mesaileriniz tahsili için dava açmanız gerekmektedir.
Merhaba ben 2 yıl özel bir şirkette market elemanı olarak çalıştım. Sabah 8 akşam 8 haftanın 6 günü boyunca haksız nedenle fesih yapıldı. Elimde herhangi bir belge yok ama beraber çalıştığım bir kişi şahitlik edecek acaba yeterli olur mu? Tek kişinin tanık beyanı?
Isveren çalışanlardan ve müdürleri şahit gösterebilir tabiki işvereni tutarlar böyle bir durumda sizce benim bir yada iki kişiyi şahit göster mem yeterli olurmu?
Merhaba,
Fazla çalışmış olduğunuza dair tanık beyanları iddianızı kanıtlamak için yeterli olacaktır. Haksız bir nedenle işten çıkarılmış iseniz işe iade davası açmanız daha sağlıklı olacaktır. İşe iade davasının şartları için lütfen ilgili yazımızı okuyunuz : http://www.emreulusoy.av.tr/ise-iade-davasi
Merhaba Emre bey,
İş yerinden mahkemeye sunulmak üzere alınan vardiya çeteleleri ve vardiya defter fotokopileri bana sıkıntı çıkartır mı? İş veren iş yerinden evrak çıkarmak gerekçesiyle bana tazminat davası açabilir mi? Teşekkürler..
Merhaba,
Şayet ilgili evrakların fotokopisini veya fotoğrafını çıkarmış iseniz sıkıntı yaratmaz.
Merhaba Mehmet bey,
Ben 15 yıl 3600 gün ile emeklilik sebebiyle 10 yıldır çalıştığım işten ayrıldım. Bu süre içinde maaşım asgari ücret üzerinden gösterildi ancak daha fazla alıyordum. 2007 yılında gerçek maaşım 800.00 tl lik ücret bordrosu aldım. Bu ücret bordrosunu bankaya vermiştim, ücret tespit davası açarsam bu bordro delil sayılır mı. Çalışma saatlerimizde hafta içi 08,30 – 18,30 arası öğlen 12,00-13,00 arası yemek molası, cumartesi günü 08,30 – 12,30 arasında çalışıyordum.Bununla ilgili şahitlerim bulunmaktadır. Fazla mesai alabilir miyim.
Merhaba,
SGK primleriniz maaşınız üzerinden yatırılmamış ise hizmet tespit davası açmanız gerekmektedir. Şayet fazla çalışma ve diğer alacaklarınıza ilişkin talebiniz var ise bu hususlar farklı bir dava konusu oluşturur. Lütfen iletişim bölümünden bize ulaşınız, davanız hakkında sizlere bilgi aktaralım.
Merhaba Emre bey ,
İş yerine fazla mesai ve kıdem tazminatı alacağım için 13 ünde ihtar göndererek iş akdimi fesh ettim. Yeni iş yerim SSK çıkışımın olması için eski iş yerim ile görüşmemi SSK çıkışım olmazsa işe başlatamayacaklarını söyledi ve 14 ünde iş yerine giderek kendi isteğim ile istifamı yazdım ve ssk çıkışımı yaptılar. İhtar 13 ü pazartesi günü çekilmişti postadan 17 si cuma günü ellerine geçecek ki sorum şu; benim asıl çıkışım 13 ünde oldu ve 14 ünde iş yerine giderek oraya da istifa verdim iş yeri beni menfeati için kendilerini kandırmak ve sahtekarlık olarak mahkemeye verebilir mi? Teşekkürler..
Emre Bey merhaba,
05.04.2012 ve 30.09.2015 tarihleri arasında kamu ihalesini almış müteahit firmada çalıştım,
bordrolarımda fazla mesai yaptıgıma dair bilgiler eklenmemiş, bu nedenden dolayı hiç bir bordroya imza atmadım. fazla mesai yaptıgımı aynı iş yerinde çalışan arkadaşlar şahitliğinde ispatlamam mümkün olurmu. teşekkür ederim.
Merhaba,
Fazla mesailerinizi tahsil amacıyla dava açma arzusunda iseniz sizinle birlikte çalışmış iş arkadaşlarınız tanıklık yapabilirler.
Merhaba 2009 yılından bu güne çalıştığım turizm sektöründe teknik eleman olarak çalışıyorum sürekli fazla mesai ve alacak izinlerini ücret karşılığında alamamaktan şikayetçiyim her yıl bazı dönemler yoğunluktan yada bazı arkadaşların işe gelmemesinden dolayın son anlarda mesaiye kalma gibi durumlar oluyor böyle durumlarda işveren bu fazla mesaileri biz bu mesainin parasını istiyoruz serbes zaman izni istemiyoruz dediğimiz halde bize serbes zaman izni olarak kullandırmaya zorluyor ve hep serbes zaman izni olarak kullanmak zorunda kalıyoruz yine 2015 nisan ayı için haftalık of iptalleri olsun fazla mesailer olsun toplam 46 saat fazla mesai yapmışım bunu kendimiz ve şefler not tutuyoruz fakat personel müdürlüğü resmi kayıt altına almıyor neticede dün yatan maaşın bordrosunda fazla mesai alacağı olarak sadece 23 nisan tatilini ekleyerek yatırmışlar geri kalanı da serbes zaman izni olarak kullanacaksınız diyorlar ayrıca 2 yıldır maaşlarda düzenleme yapılmıyor zam istiyoruz sene başından beri oyalıyorlar bu ay zam sonraki ay zam biz 3 arkadaş yeter artık ne mesailer yatıyor ne zam yapıyorlar diyip işten ayrılma kararı aldık fakat 2 arkadaşımdan biri 2. yılını diğeri de 1. yılını doldurdu onlar kıdem tazminatlarını dert etmiyor mesailerimizi alalım yeter diyorlar fakat ben 5. yılımı dolurdum ve kıdem tazminatımı yakmak istemiyorum yaşadığımız sorun iş mahkemesine gitmemiz durumunda fazla mesai ve kıdem tazminatlarımızı alabilirmiyiz Teşekkürler
Merhaba,
Fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle iş mahkemelerinde dava açabilirsiniz. Anladığım kadarıyla İstanbul dışındasınız. Bu nedenle bulunduğunuz bölgeden bir avukat bularak hukuki yardım talep edebilir, davanız için ilgili avukatı görevlendirebilirsiniz.