İsim değiştirme davaları, kanunda sayılan haklı nedenlerin varlığı ve ispatlanması halinde kişinin isminin değiştirilmesine hizmet eden ve nüfus kayıtlarında değişiklik yapılmasını sağlayan davalardır.
Toplumda, kişiler çoğu zaman isimlerinden rahatsızlık duymakta, ailelerin koydukları isimleri kabullenememekte veya toplum tarafından bu isimler alay konusu edilmektedir. Şahıslar, isimlerinin alay konusu edilmesi, anlaşılamaması veya benzer sebeplerle rahatsızlık duymakta ve isimlerini değiştirme yoluna gitmektedir.
İsim Değiştirme Davasında Hukuki Düzenleme
İsim değiştirmeye yönelik hukuki düzenleme Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesinde yer almaktadır. TMK 27. maddeye göre : ‘Adın değiştirilmesi ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak 1 yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir’ denilerek adın değiştirilmesi davası yasal zemine oturtulmuştur.
Bunun yanı sıra isim değişikliğine ilişkin bir diğer yasal düzenleme 1587 sayılı Nüfus Kanunu’ndadır. Buradaki düzenlemeye göre ; isim değişikliğini gerçekleştirecek olan kimseler ilgili mahkemede dava açmakla yükümlüdürler. Nüfustaki bilgiler(isim, soy isim, yaş) ancak ve ancak mahkeme kararıyla değiştirilebilecektir.

Türk Medeni Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
Nüfus Hizmetleri Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
İsim Değiştirme Davasında Haklı Sebep
Türk Medeni Kanunu’nun yukarıda bahsettiğimiz 27. maddesine göre isim değiştirmek isteyen kişi için mahkeme, haklı sebep arayacaktır. Şayet haklı bir sebebin olmaması halinde mahkeme isim değişikliğini onaylamayacak, dava reddedilecektir. Her ne kadar madde metninde haklı sebepten bahsedilmişse de kanun koyucu haklı sebepleri saymamış bu hususu hakimlerin takdirine bırakmıştır. Bugüne kadar süregelen davalarda ise haklı sebepler şekillenmiş ve şu ana başlıklar halinde listelenebilir hale gelmiştir :
- Milli kültüre, örf veya adete uygun olmama
- Alay edilebilir, kötü anlam ifade edebilir olma
- Mesleki açıdan adın zedeleyici olması
- Başka bir isimle tanınmış olma
- Din değişikliği (Din Değişikliği Nedeniyle İsim ve Soy İsim Değiştirme Davası)
Görüldüğü üzere bu ve buna bağlı sebepler Haklı Sebep oluşturmakta ve isim değişikliğinin önü açılmaktadır. Günümüzde isim değişikliği davalarında en çok karşılaşılan husus adın alay edilebilir olmasıdır. Gerek ailelerin koymuş olduğu eski isimler gerekse de nüfus memurlarının yapmış olduğu hatalar neticesinde kişiler mağdur edilmekte ve toplum içerisinde sıkıntı yaşamaktadırlar. İşte bu nedenle açılacak isim değişikliği davası ile kişiler bu mağduriyetlerini giderme şansı bulacaktır.
İsim Değiştirme Davasında Dava Süreci
Daha önceki makalelerimizde bahsettiğimiz üzere isim değiştirme davasında süreç kısaca şu şekilde ilerlemektedir :
- Davanın avukat aracılığıyla takibi için vekaletname çıkarılması
- Davanın açılması
- 2 adet tanık isminin Mahkeme bildirilmesi
- Duruşma günü tanıkların beyanıyla Mahkemenin isim değiştirilmesine karar vermesi
- Gerekçeli kararın yazılması
- Mahkeme kararının gazetede ilanı
- Mahkeme kararının kesinleşmesi.
İsim değiştirme davasında süreç bu şekilde ilerlemektedir. Yaklaşık olarak 2-4 ay arası bir süreci olan bu davanın en önemli hususu tanık hususudur. Nitekim uygulamada sıkça dayanılan haklı sebep, başka bir isimle tanınmak ve alay edilebilir isim olma olduğundan dolayı bu hususlar da ancak ve ancak tanık ile ispat edilebileceğinden ötürü Tanıkların beyanları isim değiştirme davasının en önemli hususudur.
İsim değiştirme davası doğru mahkemede açılmalıdır. Aksi takdirde açılmış olan dava reddedilecek ve davacı taraf için ek külfet oluşturacaktır. İsim değiştirme davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise davacı şahsın ikametgah adresinin bağlı olduğu yerdir.
İsim Değiştirme Davasında Görevli Mahkeme
İsim değiştirmeye yönelik açılacak davalarda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
İsim Değiştirme Davasında Yetkili Mahkeme
İsim değiştirme davalarında yetkili mahkeme davacının son yerleşim yeri adresi mahkemesidir.
İsim Değiştirme Davasında Davacı
İsim değiştirme talebinde bulunan her kimse isim değiştirme davasında da davacı sıfatı o kişide olacaktır. Çocukların ve bebeklerin isminin değiştirilmesi isteniyor ise çocuğun velisi yani anne ve babası isim değişikliği davasını birlikte açabilirler. Tavsiyemiz bu davaların avukat vasıtası ile sürdürülmesidir.
İsim Değiştirme Davasında Davalı
İsim değiştirme davasında dava Nüfus Müdürlüğüne yöneltilmelidir.
İsim Değiştirme Davası Sonunda Miras Hakkı Kaybolur Mu?
İsim değiştirme ve soy isim değiştirme davaların sıkça karşılaşılan sorulardan birisi de mirasçılık hükümlerinin nasıl şekilleneceğidir. Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesinde de belirtildiği üzere ‘ad değiştirilmekle kişisel durum değişmez’ hükmünün açıktır. Madde metninden de anlaşılacağı üzere, adını veya soyadını değiştiren şahısların Miras Hukuku bağlamında herhangi bir değişikliğe uğramayacakları ortadadır.
Vekaletname bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Merhaba
Ben 30 yaşındayım, yurtdışında yaşıyorum ve Türkiyeye her 6 ayda gelip birkac hafta kalıp geri dönüyorum. ..Size sormak istediğim konu ismimi degistermek istiyorum çünkü insanlarla ugrasmaktan sıkıldım sürekli (darbukator baryam veya ayici bayram yidip gururumu kıran kişilerle karsilasiyorum)
Lütfen bana bunu nasıl yapacağım ve bana ne kadar maddi bedeli olacağı konusunda en kısa zamanda cevap yazarsanız mutlu olurum…
Saygilarimla
Bayram Kırca
İlgilenmeniz umuduyla yazıyorum.
BAKIRKÖY 10.ASLİYE HUKUK mahkemesine açmış olduğum isim değiştirme davası 4 ay gibi süre sonra nihayete erdi bana ulaşan tebligattan alıntı yaparak yazıyorum.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
Her ne kadar mahkememizce yapılan inceleme sonunda “HMK”nın 382/II-a2 383 ve 113/1-c 115/1-2 maddeleri gereğince mahkememizin “GÖREVSİZLİĞİ” nedeniyle dava şartı yokluğundan davanın usulen “REDDİNE” görevli ve yetkili mahkemenin BAKIRKÖY SULH HUKUK MAHKEMELERİ OLDUĞUNA.Kararın kesinleşmesi ve talep haline dosyanın görevli ve yetkili Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,DEĞERLENDİRMESİNE,Görevsizlik ile dosyanın göderilmesine kararından sonra davaya başka bir mahkemede devam edilmemesi ve talep halinde mahkememizce dosya üzerinden bu durumun tespiti ile yargılama giderlerinin davacı tarafça ödenmesine….. “yani davanın Sulh Hukuk Mahkemesi ne açılmasına karar verildi”
Yani şu ana kadar kime sorduysam, nerde gördüysem isim değiştirme davalarına “ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ” nin baktığını duydum.
Bu olay üzerine mahkemeye gittim ve oradaki asistandı sanırım konuştuğum veya yardımcısı bana yasada bu konuda boşluk olduğunu ve hakim hanımın “AD-SOYAD” değişikliği davalarına bakmadığını yetkili mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğunu ama oraya dava açsam bile tekrar “Asliye Hukuk Mahkesine” yönlendiriliceğimi söyledi.
Yani her halükarda isim değiştirme davam havada kaldı.
Hazır yazmışken dilekçemdeki gerekçelerimide belirtiyim.İsmimin uzun,benimsemediğim,arkadaş ortamında mizah konusu olması ve başka bir isimle tanınmam.
Davayı “Asliye Hukuk Mahkesine”den” Sulh Hukuk Mahkemesi” ne taşımak için davayı sonlandırdım.
Ne yapmalıyım davayı ” Sulh Hukuk Mahkemesi” ne mi açıyım yoksa avukatmı tutmam gerek?
Bu konuda yasal boşluk yoktur. Kanun gayet açıktır. Mahkemede görüştüğünüz kişi muhtemelen ya yeni katip olmuştur, yada dava ile ilgili olarak buraya yazmadığınız mutlaka farklı bir ayrıntı vardır. Ben bizzat Asliye Hukuk Mahkemesinde çalışan zabıt katibiyim.
* Nüfus kayıtlarında isim soyisim değişikliğine Asliye Hukuk Mahkemesi bakar.
* Tapu senedindeki isim soyisim değişikliğine Sulh Hukuk Mahkemesi bakar.
* Nüfus kayıtlarında kendinizin değil de babanızın adını değiştirmek istiyorsanız talep edilen yeni baba ile soybağı kurulacağından Aile Mahkemesi bakar. (Sadece baba için geçerlidir, anne adı değişecekse yine Asliye Hukuk Mahkemesi bakar)
merhaba adım rojda, ve bu isim artık canımı sıkmaya başladı cunku ınsanlar artık on yargılı okulda iş yerinde sosyal cevrede hep sıkıntı yaşıyorum .. sürekli nereli olduğum soruluyor.. ben sıvaslıyım benı kürt sanıyolar hatta ve hatta terörist diyende var kesin değiştirmem lazim on sekiz yaşıma az kaldı değiştirebiilirmiyim acaba
Mrhba ben isim degisikligi davasi actim bir hafta sonra durusmam var ancak taniklari mahkemeye bildirmk grrekiyrmus ogrenci oldugum icin oturdugum yerden uzaktayim boyle bisey varmi acaba.ayrica karar ne zamn verilir oturdugum yer sezsiz sakin bir ilce yogunluk olmayacak dedigim gbi ogrenciyim karar suresi cok onemli bnim icin avukatim yok sizce olum lu karar alma sansim ne kadar simdiden tesekkurler
Açılmış bir dava hakkında yorum yapmamaktayız. Sitemizdeki yazılardan ve yorumlardan faydalanabilirsiniz.
İsim değişikliği için çok bi sure beklemek gerekiyor mu ve neler yapmam ve nereye basvurmam gerekiyo cabuk olması için napicam
Merhaba,
Yazımızda detaylı açıklamalar mevcuttur, faydalanabilirsiniz.
Isim degistirmel istiyorum ismimden memnun degilim olurmu acaba
Merhaba,
İsim değişikliği davası açmanız gerekmektedir.
Merhaba size bir sorum olacak ben 2007 yılında şahinder olan ismimi çiğdem olarak mahkeme kararıyla değiştirdim fakat mahkemenin vermiş olduğu kararı gazetede ilan vermedim mahkeme kararı elimde ve yıl 2015 ben ismimi kimliktede çiğdem olsun istiyorum uzun süre olduğu için o kararla değiştirebilirmiyim Yada dava düşmüş olabilir mi nüfus müdürlüğüne sorduğumda oyle bir kayıt dava yok dendi ne yapmam konusunda yardımcı olursanız sevinirim ..
Merhaba,
Hangi mahkemede davayı açmış iseniz gidip o mahkeme ile görüşmelisiniz. Kararınız verilmiş fakat ilan olmaması nedeniyle kesinleşmemiştir.
Mehmet Bey rica etsem Isim değişikligi davasına ne kadar ücret aldığınız hakkında bilgi verir misiniz ?
Merhaba,
Vekalet ücretleri hususunda burada bilgi vermemekteyiz. İnternet sitemizde iletişim bölümünden bize ulaşırsanız sizlere yardımcı olabiliriz.
Merhaba adım Berfin bende Rojda ile aynı durumdayım benide kürt sanıyorlsr ve çok fazla dalgs geçiyorlar banada pkklı yok terörist diyen çok fazla insan oldum ve çok rahatsızım bundan ismimi değiştirme gibi bir şansım yada idim ekletme gibi bir şansım varmı ?
Merhaba,
İsim değiştirme veya ekletme şansınız var. Lütfen tarafımıza ulaşarak dava için detaylı bilgi alınız.
Bende adimi dinimi degistirdigim icin degistiricem ama onsekiz yasimdan kucugum annem babam ayri vekaletim annemde adim bir sahabe adi ve normal olarak arapca kokenli simdi soracagim soru ise dilekceyi ben mi yazacagim annemmi
Merhaba,
Velayet sahibi kim ise o başvuruyu yapmalıdır.
Merhaba hayırlı günler isim soyisim alekandru viorel anghel ve doğum yeri romanya orf ve adet gerekince türk isim soyisim ve doğum yeri olarak yapmak istiyorum ciddi şekilde ayırım ve şiddete küfüre maruz kalıyorum 26 senedir türkiyedeyim ve tc vatandaşlığına sahibim değiştirmek için neler gerekiyorsa yaparım lütfen gerekli işlemleri ve kime danışmam gerektiğini yardımcı olursanız çok makbule geçer saygılarımla..
Merhaba,
Belirttiğiniz gerekçeler isim ve soy isim değişikliği için haklı neden sayılır. Bu nedenle davanızı bir avukat ile açmanız gerekmektedir.
Merhaba çocuğumunuzun iki ismi var. birinci ismi, eşim rızam olmadığı halde kararlaştırdığımız ismin dışında annesinin ismini yazdırarak kimliğini doğum yaptığım gün çıkarttırmış, ikinci isim koymayı kararlaştırdığımız isimlerden biri. Çocuğumuz 3 yaşını dolduracak ve hep huzursuzluk nedeni oldu. Çocuğumuz ismini ikinci İsmiyle biliyor birinci isim kimlikte yazıyor, çevremizde de ikinci İsmiyle tanınıyor. Okul hayatında birinci isim kullanılıyormuş genelde. İleride çocuğumuzdada sıkıntıya yol açabilir. Birinci ismi sildirmek istiyorum bunun için eşim bana vekaleteni verse isim sildirme işlemlerini tek başıma yapabilmek için. Bu mümkün mü? Kanunen bir manisi var mı? Bilgilerinizi rica ediyorum
Merhaba,
Eşinizin çocuk ile ilgili size vekalet vermesi hukuken mümkün değildir. Yapılması gereken bir avukat ile yola çıkmak ve isim değiştirme davasını bir avukat ile yürütmektir.
Ismimi degistirmek istiyorum yardimci olurmusunuz
Merhaba,
İsim değiştirmek isteyen yurttaşların iletişim bölümünden ofisimizle irtibat kurmaları gerekmektedir.
Merhaba, ben isim.ekletme davasi actim, katip bana kolay bir dava degil bilginiz olsun dedi, benim gerekcem annemin bana koydugu isimle babamin kimligime yazdirdigi isim farkli, bana annemin kimlikteki ismimle degil de bahar ismiyle hitap ediyor , ailede bana bahar diye hitap ediliyor, kimlikteki ismimle de kendimi.kisiligimi hic bagdastiramadigim ve benim icin manevi degeri buyuk olan bahar ismini ekletmek istiyorum diye yazdim dilekceme, ailemin bana bahar diye hitap ettigine sahit olan iki tane de tanigim var, sizce davamda sundugum gerekeceler hakim ve huhuk acisindan yeterli mi yoksa avukatla calismazsam reddelir mi davam?? Cevaplarsaniz cok sevinirim.
Merhaba,
Davanızda haklı olsanız dahi yargılama süreçleri o sürece hakim olanlar tarafından yürütülmelidir. Yapacağınız ufak bir hata veya dilekçenizdeki bir eksiklik davanızın reddedilmesine neden olabilir. Bu nedenle avukatla ilerlemeniz daha faydalı olacaktır.
Merhaba isim değişikliği yapmak istiyorum her gittiğim yerde şaziye dedim mi şanziment anlamayıp şadiye diyen var şaziyede kaçmış osmana diyen var bu durumdan utanır oldum çevremden arkadaş ortamlarından kendimi soyutladım artık kimseyle tanışma çabasına girmiyorum eski işyerimde adımı asya ikra olarak tanıttım bana bu konuda bilgi verir misiniz değişiklik yapılabilir mi
Merhaba,
İsmin alay konusu edilmesi isim değişikliği için haklı neden teşkil eder. Bu nedenle tanıklarla bu hususu ispatladığınız takdirde davanız olumlu olacaktır. Yine de bir avukat ile bu işlemleri gerçekleştirmenizi öneririz.
isim değiştirme davası açtım babannemin ismini taşımak istemiyorum mahkeme kabul edermi
Merhaba,
Mahkemeye isminizi değiştirmek için haklı bir neden sunmanız gerekmektedir. Belirttiğiniz nedenleri mahkeme huzurunda ispat ederseniz değişiklik yapılacaktır. Yine de bu tip işlemleri bir avukat ile yapmanızı öneririz.
İsmim fevzi bu isim beni rahatsiz ediyor erhan olara dehiștirmek ostiyorum mumkunmu.
Merhaba,
İsim değiştirmek için haklı bir neden gerekmektedir. Fevzi ismi erhan olarak değiştirilebilir.
Merhaba ben amasyada yaşıyorum ismimi değiştirmek istiyorum ve bunu avukat aracılı ile yapmak istiyorum. Bulunduğum çevrece iyi bir isim değiştirme konusunda tecrübeli avukat olmadığı için başka ilden örneğin istanbuldan mesela sizi tutsam süreç nasıl işler. Bu mümkün müdür? Davayı bulunduğum ilçeye mı açmak gerekir.nasıl bir yol izlersiniz?
Merhaba,
İsim ve soyisim değiştirme davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülür. Davanın açılması gereken yer ise davacı olan kişinin ikametgah adresinin bağlı olduğu mahkemelerdir. Yani Amasya’da iseniz haliyle ikametgahınız da orda ise görevli ve yetkili mahkeme orasıdır. Davanın orada açılması gerekir.
1 ay sonra mahkemem var tanık şartmı şartsa arkadasım tanıklık yapabilirmi
Nüfus davalarında tanık şarttır.
Merhaba ismim benim 2 gün sonra mahkemem var ama şahitlerin isimlerinin yazılacağından bilgim yoktu mahkeme günü yazdırsam olur mu
Merhaba,
Duruşmada hazır etmeniz yeterli olacaktır. Hakim dinleyecektir tanıkları.
Merhabalar yaklasık 2 ay önce isim degişikliği için dava actım ve kazandım gazete ilan gübürünü teslim ettikten 17 gun sonra karar tebligatı elinize ulasıcak ve kimliğnizi degiştirebilirsiniz dediler ..fakat elime ulasan herhangı bi tebligat yoktur 2 ay olmasına ragmen nasıl bı yol izlemeliyim yada daha beklemelimiyim uzun süren işlemlermi normaldede yardımcı olursanız sevinirim..şimdiden tskler
Merhaba,
Davanızın görüldüğü mahkeme kalemini arayabilir veya gidip sorabilirsiniz.
Merhaba iyi günler benim ismim kezban alay toplumda alay konusu dinimizde yalancı olarak bilinmekte ben ismimi değiştirebilirmiyim kabul ederlermi bu sebebleri ve ne gibi yol izlemem gerekiyo yardimci olursanız sevinirim şimdiden tesekkurler
Merhaba,
İsim değiştirmek için haklı neden olmalıdır. Belirttiğiniz nedenler haklı gerekçe kabul edilir ve mahkemede tanık ile bu hususun ispatı gerekir.
Merhabalar yaklasik 2 sene once ismimi mahkeme yoluyla degistirdim.fakat suanda kisisel sebeplerden dolayi tekrar degistirmek istiyorum.mumkunati varmidir acaba?
Merhaba,
Eğer haklı bir gerekçeniz var ise yine isminizi değiştirebilirsiniz.
Merabalar. Ben 1 gün önce ismimin değişmesi için dava açtım. Dava açtığım yeni isim ailem ve çevrem tarafından şimdiden kınandı. Davayı geri çekebilir miyim? Geri çeksem ne olur? Yine mahkemeye mi çıkamam gerekiyor? Yatırdığım ücret bana geri ödenir mi?
Merhaba,
Davayı takip etmezseniz dava HMK gereğince işlemden kaldırılacaktır. Ayrıca davanızdan vazgeçtiğinize dair bir dilekçe ile de davayı sonlandırabilirsiniz.
Merhablar. Emine ismi dilekçe ile Amine olarak düzeltilebilir mi? Mahkemeye başvurmadan.
Merhaba,
Bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz fakat düzeltilemeyeceği görüşündeyim.