İsim değişikliği ve soy isim değişikliği davaları, nüfus davaları içerisinde yerini alır ve haklı sebebi olan her yurttaşın ismini değiştirme ve soy ismini değiştirme imkanı verir. İşte bu nedenle temelde mühim olan bu davanı yargı süreci hızlı ilerlemekte, usul ekonomisi ilkesi gereğince 2 ila 4 aylık bir süreçte sonlandırılmaktadır. İsim değiştirme ile ilgili sıkça sorulan sorular ile soy isim değiştirme ile ilgili sıkça sorulan soruların benzerlik göstermesi üzerine sık sorulan soruları derledik. Bu davalar ile ilgili müvekkillerimizin sıkça sorduğu soruları ve yargı sürecine ilişkin merak edilenleri şu şekilde sıralayabiliriz :

Adımı soyadımı (İsmimi Soyismimi) değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım ?
Cevap : Nüfus kayıtlarındaki adını veya mevcut soyadını değiştirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak haklı sebeplerinin olması gerekmektedir. Nitekim Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre haklı sebebi olan her şahıs adını değiştirebilecektir. Bunun neticesinde mahkemeler, adını soyadını değiştirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak haklı sebeplerinin olup olmadığına bakacaktır. İsmini ve soy ismini değiştirmek isteyen şahıslar haklı sebeplerinin varlığı halinde ilgili mahkemede isim değişikliği veya soy isim değişikliği davasını açıp adli makamdan buna yönelik talepte bulunmalıdır.

İsim soyisim değiştirme davasında haklı sebep nedir ?
Cevap : Yukarıda da beyan ettiğimiz üzere Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesi haklı sebebin varlığından bahsetmiştir. Her ne kadar kanunumuzda haklı sebepten bahsetmiş olsa da haklı sebebin ne olduğuna dair herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Haklı sebep kavramı, yargı makamlarının kararlarıyla yani içtihatlarla oluşmuştur. Yargı kararlarıyla oluşan haklı sebep kavramında hakimlerin takdir yetkisi büyük önem taşımaktadır. Bugüne kadar süregelen davalarda ise haklı sebepler şekillenmiş ve şu ana başlıklar halinde listelenmiştir :
- Milli kültüre, örf veya adete uygun olmama
- Alay edilebilir, kötü anlam ifade edebilir olma
- Mesleki açıdan adın zedeleyici olması
- Başka bir isimle tanınmış olma
- Din değişikliği
Temel anlamda haklı sebep konuları bu olmakla beraber uygulamada şu şekilde sebepler sıralanabilmektedir :
- Adın ve soyadın alay edilebilir, komik, gülünç olması
- Ad, soy ad üzerinde harf hatalarının olması
- Adını değiştirmek isteyen kişinin toplumda farklı bir ad ile bilinmesi
- Soyadını değiştirmek isteyen kişinin toplumda farklı bir soy ad ile bilinmesi
şeklinde sıralanabilir.
Adımı soyadımı değiştirme istiyorum davayı hangi mahkemede açmalıyım ?
Cevap : İsim ve/veya soy isim değişikliği davalarında görevli ve yetkili mahkeme ; şahsın yerleşim yeri adresinin (ikametgahının) bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesidir. Görev hususu hakimin resen gözeteceği hususlardan olduğu için davanın görevsiz mahkemede açılması halinde dava reddedilecektir.

Ad soyad değişikliği davası ne kadar sürer ?
Cevap : Türk yargı sisteminin ağır işleyişinin aksine nüfus davaları (ad soy ad değiştirme, ad soy ad tashihi davaları) kısa sürmekte ve 3 ila 4 ay sonunda şahsın yeni isim ve/veya soy ismi nüfusa kaydedilmiş hale gelmektedir.
İsim soyisim değiştirme davasında tanık gerekli midir ? Tanık olmadan dava sonuçlanır mı ?
Cevap : İsim ve/veya soy isim değişikliği için duruşmada dinlenmek üzere 2 adet tanık isminin dava başlangıcında mahkemeye bildirilmesi gerekmektedir. Tanıklar, mahkemeye T.C. kimlik numaraları ve adresleriyle birlikte bildirilmeli, duruşmada hazır bulunarak dayanılan haklı sebep ne ise bunu duruşma esnasında ifade etmelidirler. Hakim, tanık olmaksızın nüfustaki kaydın düzeltilmesine hükmetmeyecektir. Nitekim davacı taraf, adını soyadını değiştirmek için haklı bir sebep sunmalı ve bunu da tanıklar yoluyla kanıtlamalıdır. Aksi halde isim soy isim değiştirme işlemi gerçekleşemeyecek dava reddedilecektir.
Ad Soyad değiştirme davalarında emniyete müzekkere yazılır mı ?
Cevap : İsim soy isim değişikliği davasında dava sürecinde şahsın adli kaydının gönderilmesi adına bağlı bulunulan Emniyet Birimine müzekkere yazılır. Buradaki amaç davacı şahsın aranıp aranmadığını tespit etmek. Nitekim Ceza Hukuku anlamında suç işlemiş ve adli makamlarca aranan şahıslar isim değiştirerek bu işlemlerden kaçmaya çalışabilirler. Dava sürecinde emniyete müzekkere yazılmasının amacı bu işlemlerden kaçmayı bertaraf etmektir.
Ad soyad değişikliği davasında kararın ilan edilmesi şart mıdır ?
Cevap : Davanın neticelenmesi ile birlikte karar metni, hakimin uygun göreceği mahalli bir gazetede ilan edilir. İlanın amacı ; davacının ismini soy isimi değiştirmesi neticesinde bir itirazın olup olmamasıdır. Şayet davacının isim ve/veya soy isimi değiştirmesi neticesinde bu değişikliğe karşı çıkacak yurttaşlar olabilir. İlanın ardından kararın kesinleşmesiyle birlikte nüfus müdürlüğünden ilgili değişikliğin yapılması talep edilerek isim ve/veya soy isim değişikliği gerçekleştirilmiş olur.
İsim Soyisim Değiştirme Avukatı tutmalı mıyım ?
Cevap : Bu tür usuli işlemlerin yüksek derecede olduğu davaların avukatla takip edilmesi önem taşımaktadır. Nitekim mesleki tecrübe ve uygulamanın bilinirliği açısında avukatlar, müvekkillerine net bilgiler verebilmekte dava sürecinin nasıl işleyeceğini izah edebilmektedir. Bunun yanı sıra hukukumuzda sürelerin önemi aşikardır. Sürelerin kaçırılması halinde yurttaşlar hak kayıplarına uğrayabilir, değiştirmek istedikleri isimlerini ve/veya soy isimlerini değiştirmekten mahrum kalabilir. İşbu nedenle isim soy isim değiştirmek isteyen kişilerin davalarını avukat ile takip etmelerinin gerekliliği ortadadır.
İsim Değiştirme Davası Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Soy isim Değiştirme Davası Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
İsim Soyisim Değiştirme Avukatı İçin Vekaletname Bilgileri
İsim ve/veya soy isim değiştirme davası için vekaletname çıkarılırken ; ‘nüfus davaları açmaya, isim ve/veya soy isim değişikliği davası açmaya’ ibaresinin eklenmesi gerekmektedir.
Vekaletname bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Nüfuz Hizmetleri Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
merhaba, 2 ismim var ilk ismimin telaffuz konusunda sorun yaşıyorum ismimi soyledigim zaman nereli oldugum soruluyor surekli bir noktadan sonra rahatsiz hissetmeye basladi küçükken de ismimi benimseyemedim fakat suan da sürekli ayni tepki ile karsilasmak rahatiz edici olmaya basladi 2. ismim normal fakat kimse diger ismimle hitap etmiyor ismimi değiştirip yeni bir isim koymak istiyorum bunun icin ne yapmam gerek
Merhaba,
Haklı bir gerekçenin varlığı halinde isim değiştirmek mümkündür. Yazımızın detayında da belirttiğimiz gibi Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılacak ad/soyad düzeltilmesi davası ile haklı neden belirtip 4-5 aylık süreçte yargılamayı olumlu sonuçlandırmak mümkün. Bu nedenle tarafınıza e-mail ile bilgi verilmiştir.
Hi
I am looking to change the names on our house deeds , currently it’s in my wife’s maiden name . We have since got married and about to be KKTC citizens
Hi
We sent e-mail to you. Please check your mail box.
İsim değiştirme süreci 4-6 ay arasında sonuçlanırmış yks başvuru sürecine denk gelirse sorun çıkar mı
Merhaba,
TC kimlik numaranız değişmeyeceği için sorun olmayacaktır. Mahkeme kararını da sınavda yanınızda götürürsünüz.
Merhaba isim değişikliği için mahkemede kimler şahit gösterilemez
Merhaba,
İsim değişikliği davalarında akli melekeleri yerinde olan her kişiyi tanık olarak gösterebilirsiniz. Reşit olmayan kişileri dahi velisinin iznini alarak tanık olarak dinletebilirsiniz.
İki ismim var biri ile tanınıyorum diğer ismimi kullanmıyorum ve sevmiyorum dava açabilir miyim ve şahit olmak zorundamı annem ve reşit olmayan kardeşimi şahit olarak gösterebilir miyim
Merhaba,
Tanıkların arkadaşlarınız aile çevreniz ve dostlarınızdan olması önemlidir. Reşit olmayan kişiler de ailelerinin rızası ile tanıklık yapabilirler.
Merhaba kardeş şahit olarak gösterilebilirmi?
Merhaba,
Kardeş tanık olarak gösterilebilir.
Merhaba, eş tanık olarak gösterilir mi?
Merhaba,
Evet eşinizi tanık olarak gösterebilirsiniz.
Merhaba 11.11.2024 de isim değişikliği için mahkemeye başvuru yaptım ve 19.11.2024de duruşma yapıldı 2 hafta sonra kaleme gelin dediler ve gittim orada dosyayı tarayıp kaselediler imzalandı ve bana dedikleri e-devlet ten 3 hafta sonra bakın kesinleşti yazınca nüfusa gidin dediler e-devlet de dosya durumu Karara çıktı yazıyor sadece neredeyse 2 ay olucak ne zaman yeni ismimi kullanabilirim süresi kaç gün ve kaç ay sürüyor
Merhaba,
Mahkeme kalemini arayıp bilgi alınız.
Merhaba isim değişikliğinde tanıklardan biri mahkemeye katılamazsa duruşma iptal olur mu? Bu durumda ne yapmak gerekir ve isim değişikliğinde mahkemeye dilekçe dışında başka hangi evraklar teslim edilmelidir?
Merhaba,
İsim değişikliği davalarında ve diğer hukuk davalarında tanıklar duruşmaya katılmalıdır. Duruşmaya katılmayan tanık için ‘zorla getirme müzekkeresi’ yazılır ve yargılamaya katkı sağlanmadığı takdirde bir para cezası verileceği ihtar edilir. Buna rağmen tanık duruşmaya gelmezse para cezası uygulanır. Bu nedenle mahkeme tanık bildirirken bu hususlara dikkat edilmeli ve tanık listesi ona göre verilmelidir.