İsim değişikliği ve soy isim değişikliği davaları, nüfus davaları içerisinde yerini alır ve haklı sebebi olan her yurttaşın ismini değiştirme ve soy ismini değiştirme imkanı verir. İşte bu nedenle temelde mühim olan bu davanı yargı süreci hızlı ilerlemekte, usul ekonomisi ilkesi gereğince 2 ila 4 aylık bir süreçte sonlandırılmaktadır. İsim değiştirme ile ilgili sıkça sorulan sorular ile soy isim değiştirme ile ilgili sıkça sorulan soruların benzerlik göstermesi üzerine sık sorulan soruları derledik. Bu davalar ile ilgili müvekkillerimizin sıkça sorduğu soruları ve yargı sürecine ilişkin merak edilenleri şu şekilde sıralayabiliriz :

Adımı soyadımı (İsmimi Soyismimi) değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım ?
Cevap : Nüfus kayıtlarındaki adını veya mevcut soyadını değiştirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak haklı sebeplerinin olması gerekmektedir. Nitekim Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre haklı sebebi olan her şahıs adını değiştirebilecektir. Bunun neticesinde mahkemeler, adını soyadını değiştirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak haklı sebeplerinin olup olmadığına bakacaktır. İsmini ve soy ismini değiştirmek isteyen şahıslar haklı sebeplerinin varlığı halinde ilgili mahkemede isim değişikliği veya soy isim değişikliği davasını açıp adli makamdan buna yönelik talepte bulunmalıdır.

İsim soyisim değiştirme davasında haklı sebep nedir ?
Cevap : Yukarıda da beyan ettiğimiz üzere Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesi haklı sebebin varlığından bahsetmiştir. Her ne kadar kanunumuzda haklı sebepten bahsetmiş olsa da haklı sebebin ne olduğuna dair herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Haklı sebep kavramı, yargı makamlarının kararlarıyla yani içtihatlarla oluşmuştur. Yargı kararlarıyla oluşan haklı sebep kavramında hakimlerin takdir yetkisi büyük önem taşımaktadır. Bugüne kadar süregelen davalarda ise haklı sebepler şekillenmiş ve şu ana başlıklar halinde listelenmiştir :
- Milli kültüre, örf veya adete uygun olmama
- Alay edilebilir, kötü anlam ifade edebilir olma
- Mesleki açıdan adın zedeleyici olması
- Başka bir isimle tanınmış olma
- Din değişikliği
Temel anlamda haklı sebep konuları bu olmakla beraber uygulamada şu şekilde sebepler sıralanabilmektedir :
- Adın ve soyadın alay edilebilir, komik, gülünç olması
- Ad, soy ad üzerinde harf hatalarının olması
- Adını değiştirmek isteyen kişinin toplumda farklı bir ad ile bilinmesi
- Soyadını değiştirmek isteyen kişinin toplumda farklı bir soy ad ile bilinmesi
şeklinde sıralanabilir.
Adımı soyadımı değiştirme istiyorum davayı hangi mahkemede açmalıyım ?
Cevap : İsim ve/veya soy isim değişikliği davalarında görevli ve yetkili mahkeme ; şahsın yerleşim yeri adresinin (ikametgahının) bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesidir. Görev hususu hakimin resen gözeteceği hususlardan olduğu için davanın görevsiz mahkemede açılması halinde dava reddedilecektir.

Ad soyad değişikliği davası ne kadar sürer ?
Cevap : Türk yargı sisteminin ağır işleyişinin aksine nüfus davaları (ad soy ad değiştirme, ad soy ad tashihi davaları) kısa sürmekte ve 3 ila 4 ay sonunda şahsın yeni isim ve/veya soy ismi nüfusa kaydedilmiş hale gelmektedir.
İsim soyisim değiştirme davasında tanık gerekli midir ? Tanık olmadan dava sonuçlanır mı ?
Cevap : İsim ve/veya soy isim değişikliği için duruşmada dinlenmek üzere 2 adet tanık isminin dava başlangıcında mahkemeye bildirilmesi gerekmektedir. Tanıklar, mahkemeye T.C. kimlik numaraları ve adresleriyle birlikte bildirilmeli, duruşmada hazır bulunarak dayanılan haklı sebep ne ise bunu duruşma esnasında ifade etmelidirler. Hakim, tanık olmaksızın nüfustaki kaydın düzeltilmesine hükmetmeyecektir. Nitekim davacı taraf, adını soyadını değiştirmek için haklı bir sebep sunmalı ve bunu da tanıklar yoluyla kanıtlamalıdır. Aksi halde isim soy isim değiştirme işlemi gerçekleşemeyecek dava reddedilecektir.
Ad Soyad değiştirme davalarında emniyete müzekkere yazılır mı ?
Cevap : İsim soy isim değişikliği davasında dava sürecinde şahsın adli kaydının gönderilmesi adına bağlı bulunulan Emniyet Birimine müzekkere yazılır. Buradaki amaç davacı şahsın aranıp aranmadığını tespit etmek. Nitekim Ceza Hukuku anlamında suç işlemiş ve adli makamlarca aranan şahıslar isim değiştirerek bu işlemlerden kaçmaya çalışabilirler. Dava sürecinde emniyete müzekkere yazılmasının amacı bu işlemlerden kaçmayı bertaraf etmektir.
Ad soyad değişikliği davasında kararın ilan edilmesi şart mıdır ?
Cevap : Davanın neticelenmesi ile birlikte karar metni, hakimin uygun göreceği mahalli bir gazetede ilan edilir. İlanın amacı ; davacının ismini soy isimi değiştirmesi neticesinde bir itirazın olup olmamasıdır. Şayet davacının isim ve/veya soy isimi değiştirmesi neticesinde bu değişikliğe karşı çıkacak yurttaşlar olabilir. İlanın ardından kararın kesinleşmesiyle birlikte nüfus müdürlüğünden ilgili değişikliğin yapılması talep edilerek isim ve/veya soy isim değişikliği gerçekleştirilmiş olur.
İsim Soyisim Değiştirme Avukatı tutmalı mıyım ?
Cevap : Bu tür usuli işlemlerin yüksek derecede olduğu davaların avukatla takip edilmesi önem taşımaktadır. Nitekim mesleki tecrübe ve uygulamanın bilinirliği açısında avukatlar, müvekkillerine net bilgiler verebilmekte dava sürecinin nasıl işleyeceğini izah edebilmektedir. Bunun yanı sıra hukukumuzda sürelerin önemi aşikardır. Sürelerin kaçırılması halinde yurttaşlar hak kayıplarına uğrayabilir, değiştirmek istedikleri isimlerini ve/veya soy isimlerini değiştirmekten mahrum kalabilir. İşbu nedenle isim soy isim değiştirmek isteyen kişilerin davalarını avukat ile takip etmelerinin gerekliliği ortadadır.
İsim Değiştirme Davası Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Soy isim Değiştirme Davası Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
İsim Soyisim Değiştirme Avukatı İçin Vekaletname Bilgileri
İsim ve/veya soy isim değiştirme davası için vekaletname çıkarılırken ; ‘nüfus davaları açmaya, isim ve/veya soy isim değişikliği davası açmaya’ ibaresinin eklenmesi gerekmektedir.
Vekaletname bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Nüfuz Hizmetleri Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
HMK 382-2,a-2 maddesi gereği görevli mahkme Sulh Hukuk Mahkemesi olması gerekmiyor mu . Bu konuda bizde bir dava açmayı düşünüyoruz . Söz konusu HMK maddesi açıkça ad soyad değişikliklerinin Sulh Hukuk Mahkemelerinin görevi içinde olduğunu belirtiyor. Ancak uygulamada Asliye Hukuk Mahkemeleri de resen görevsizlik vermediğini görüyoruz ?
Recep Bey, bahsettiğiniz kanunda ‘aksine bir düzenleme olmadıkça’ demektedir. Nüfus Kanunu’nun 36. maddesi Nüfus Davalarına ilişkin görevli mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu kanaatindedir. Asliye Hukuk Mahkemelerinin görevsizlik vermeme nedeni bu madde olup Nüfus davalarına Asliye Hukuk Mahkemelerinde bakılacaktır.
Merhaba,
Uygulamada bir iki yıldır bir karışıklık mevcut haklısınız. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun vermiş olduğu karara istinaden artık isim ve soyisim değişikliği davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
Merhaba ben 2011 de isim değişikliği yaptım, 3 devletten görünmüyor. Pomem e gireceğim ve belge istiyorlar ne yapmam lazım teşekkür ediyorum
Merhaba,
Çok eski tarihli yargılamalara ait evraklar sistemden görünmeyebilir. Bu nedenle hangi mahkemeden karar verildi ise oraya müracaat ederek kararı talep edebilirsiniz.
Merhaba,
Evlendikten sonra sadece kizlik soyadini kullanmak icin acilan davalarin cogunun reddedildigini okuyorum internetten. Olumlu sonuclanan sadece bir ornek dava var. Peki yabanci biriyle yapilan evlilikte, erkegin soyadi yerine sadece kizlik soyadimi kullanmak istedigime dair dava acabilir miyim? Esim Guney Kore vatandasi ve Kore’de evlilik sonrasi soyadi degisikligi olmuyor, ben de bazi sebeplerden dolayi kendi soyadimi kullanmak istiyorum. Simdiden tesekkurler.
Şeyma Hanım, Türk Medeni Kanunu’na göre evlendikten sonra yalnızca kızlık soyadını taşımak kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Yargıtay’a göre de bu husus kadın-erkek eşitliğini bozmaktadır. Fakat, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kendisine başvuru yapan bir meslektaşımızın kızlık soyadı ile yaşantısına devam etmesine karar vermiştir. Talebiniz karşısında sürecin çok uzun olabileceğini sizlere hatırlatmak isterim.
Merhaba, Mehmet Bey. Ben bir Şaman’ım (Türklerin ilk dini). Fakat ismim Müslüman Arapların ismi, haliyle tezatlık oluşturuyor ve soyismimi de son derece gülünç buluyorum (soyismim uçar). Sizce isim ve soyisim değişikliğinin kabul edilme oranı ne olur, bu sürece girişmeye değer mi?
Saygılarımla
Merhaba,
Bahsettiğiniz gerekçelerle başvuru yapabilirsiniz. Tavsiyemiz bir avukat ile bu işlemlerin gerçekleştirilmesidir. Aksi halde hak kayıpları yaşanabilir.
Ben babasız büyümüş bir aile ferdiyim babam yaşıyor fakat görüşmüyorum, baba tarafımdan kimseyi tanımıyorum ve sülalem kötü siyasi geçmişi olan insanlardan oluşuyor, ismim ve soy ismim bana psikolojik bir rahatsızlık uyandırıyor. Onların adına dair hiç birşeyi hayatımda görmek ve hatırlamak istemiyorum açıkçası adımı soyadımı taşıdığım kimliği kabulenmek bana rahatsızlık veriyor. Bu beni iş hayatımda ve günlük hayatımdada olumsuz etkiliyor. Adımı ve Soy adımı değiştirmem için nereye başvurmam ve hangi evrak ve prosedürlerle hazırlanmam gerekiyor bana bilgi verirmisiniz ?
Merhabalar, benim ismim Arda 32 yaşındayım. İsmim eskiden çok bilinmeyen ve kullanılmayan bir isimdi ve bir sıkıntı yaşamıyordum kimse garipsemiyordu. Ancak son yıllarda erkek çocuklarına o kadar çok konuldu ki eskiden bu konuya hiç dikkat etmeyen arkadaşlarım bile bana “senin ismin erkek ismiymiş” diyorlar. İsmim geçen her yerde erkek zannediliyorum. Yaptığım her işlemde kimlik göstermek ve insanların sorularını cevaplamak zorunda kalıyorum. Birçok yeni duyan gülüyor, tanımayıp da telefon açanlar, email atanlar “Arda bey” diyorlar.
1- Bu bence yeterince haklı bir sebep yine de mahkemede şahit istenir mi?
Sizce de haklı bir sebep mi? Şahit her halukarda şart mı?
2- İsmi değiştirmek yerine 2. bir isim almak daha mantıklı geliyor. Çünkü ismimin değiştiğini duyuramadığım kişiler için ve eskiden yaptığım resmi işlemler için sıkıntı olabilir diye düşünüyorum.
İkinci bir isim eklesem de haklı gerekçelere ya da şahite ihtiyacım olur mu?
Isim ekleme davam sonuçlandı şimdi ilanı gazetede yayınlatmam gerekiyor ama hangi gazeteler olur bilmiyorum yerel gazeteler olabilir mi ?
Değişikliğe dair ilanın hangi gazetede yayınlanacağını Mahkeme ve Basın İlan Kurumu belirlemektedir.
merhaba ben 17 yaşındayım annem ve babam boşandılar yıllar önce annem 2. evliliğini yaptı ve ben öz babamın soyadını taşıyorum acaba üvey babamın soyadını alabilir miyim? bunun için ne yapmam gerekir bilgilendirirseniz sevinirim
Merhaba,
Mahkeme eğer talebiniz isim değiştirme için haklı bulur ise gerekli değişikliği yapacaktır. Bu hususta bir yorum yapamamaktayız.
Merhaba,
Davayı açan arkadaşınız bu hususta sizlere yardımcı olacaktır.
Merhaba, Mehmet Emre bey bende ismime başka bir isim ekletmek istiyorum fakat sonrası için aklımda soru işaretleri var yardımcı olur musunuz bana lütfen..Bu zamana kadar almış olduğum birçok belgeler var lisans diploması,ehliyet, sertifikalar, kredi kartlarımi aynı şekilde kullanabilir miyim yoksa değiştirmelimmiyim hepsini?
Merhaba,
İsim ekletme gerçekleştikten sonra mahkeme kararı ile gerekli bilgilerin ve evrakların değiştirilmesi için ilgili kurumlara başvuru yapmanız gerekiyor. İsim ekletme neticesinde TC kimlik numaranız değişmediği için şayet diploma vb. evraklarda TC numaranızın yazması halinde bu değişikliklere gerek olmayacaktır.
MERHABA İSİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN DAVA AÇTIKTAN SONRA .. BELEDİYESİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BİRİMİNE MÜZEKKERE YAZILMIŞTIR DİYE BİR MSJ GELDİ NE ANLAMA GELİYOR NE YAPMALIYIM ? TEŞEKKÜR EDERİM
Merhaba,
Davayı kendiniz açtığınıza göre konuya hakimsiniz, bize ihtiyacınız yok.
Merhaba,
Yazımızda bu dava ile ilgili birçok bilgi bulunmaktadır.
Merhaba.sn avukat bey. Ben adımı ve soyadımı sevmiyorum. Ad ve soyad davasını aynı anda açabilir miyim? Ve mahkeme bu gerekçeyi değişiklik için yeterli bulur mu?
Birde ailemle bütün bağlarım koptu onlarla aynı soyadını ve onların verdiği ismi taşımak istemiyorum.
Merhaba,
İsim ve soyisim değiştirmek isteyen kişiler aynı davada bu taleplerini iletebilirler. Yazımız detayında belirtilen hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Meraba ben davayı actim ama dilekcede tanik bildirmedim. Sonradan tanik bildirmem mümkün müdür?
Merhaba,
HMK gereğince taraflar tüm delillerini ilgili mahkemenin verdiği kesin süre içerisinde sunmalıdırlar.
Merhabalar,,,ben iki aylık olan oğlumun (üç ismi var) üçüncü ismini sildirmek istiyorum,,dilekçem hazır,,iki şahit olması gerekiyor mu? Teşekkürler
Merhaba,
İddialarınızı kanıtlamak bakımından tanık delili önemlidir. İsim soy isim değişikliği davalarında tanık delili en önemli delildir.
Merhaba,,Ben iki aylık olan oğlumun(üç ismi var) üçüncü ismini sildirmek istiyorum,,İki şahit olmak zorunda mı?
Merhaba,
Davanın ispatı bakımından en az iki şahit olması önemlidir.
İsim/Soyisim Değiştirme Davasında katılmam Zorunlu Mudur?
Merhaba,
Avukatınız varsa katılmanız gerekmez, yoksa mutlaka katılmanız gerekir.
Merhabalar. Isim değişikliği davası yakında görülecek. Mahkemeden gelen tebliģde beirtilmemis ama ilk duruşmada şahitleri de götürmeli miyim.şahiterden biri gelmezse yapılır
Merhaba,
Uygulamada ilk duruşmada tanıklar dinlenmektedir fakat bazı hakimler ikinci duruşmaya bırakabilir. Bu nedenle kesin bir şey söylemek mümkün değildir. İsim değiştirme davası açan yurttaşlar dosyaları hangi mahkemeye düşmüş ise gidip mahkeme kaleminden bu hususta bilgi alabilir.
Şahitlerden biri gelemzse ne yapabilirim. Ya da mahkeme ertelenir mi
Merhaba,
Tanık duruşmaya katılmaz ise sonraki celse duruşmaya katılması yönünde tebligat çıkarılır ve zorla getirilmesine karar verilir.
Merhabalar.
Evlendikten sonra hep ikinci ismimi değiştirmek istiyordum. Birinci ismimle karıştırılıyorum.Farklı birisi olarak biliniyorum. 2019 mayıs ayında yeni yasa sayesinde dilekçe yazdım ama henüz sonuçlanmadı. Ne yapmam gerekir. Teşekkürler. İyi çalışmalar dilerim size.
Merhaba,
Yeni yasa imla hataları ile alakalı sorunların Nüfus Müdürlüğünde düzeltilebileceğine imkan sağlamaktadır. Bu nedenle eğer isminizi tamamıyla değiştirmek arzusunda iseniz mutlaka isim değiştirme davası açmanız gerekmektedir.
Merhabalar benim ismim rahim ismimi değiştirmeyi düşünüyorum da acaba taniklar aileden veya yakin arkadas olabilir mi bide avukatsiz davayi e devlet üzerinden nasil takil edebiliriz?
Merhaba,
Davanızı UYAP vatandaş portal üzerinden takip edebilirsiniz.
Merhaba, soyad davası için annemi şahit olarak yazabilir miyim?
Merhaba,
Yazabilirsiniz fakat tek başına annenizin tanıklığı Mahkemece kabul görmeyebilir. Bu nedenle bir tane de arkadaşınız vb. kişileri tanık olarak dinletmeniz yararınıza olacaktır.
Merhabalar bundan 1 sene önce isim değişikliği yaptım ama hâlâ hastanelerde ve bazı resmi yerlerde eski adım çıkıyor bunu nasıl düzeltebilirim ne yapmam gerekiyor
Merhaba,
Kararı veren mahkeme bu kararını Nüfus Müdürlüğü’ne bildirir ve gerekli değişiklikler yapılır. Bu noktadan sonra bazı kurumlarda kayıtlarda sorun çıkıyor ise Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapabilirsiniz.
teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz telefonla arasam olmuyor mu peki
Merhaba,
0216 550 33 23 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba. Önceden 2 ismim vardı, 2 sene önce ilk ismimi sildirdim fakat hastanelerde ve kargo şubelerinde tc numaramı verdiğimde eski ismimle karşılaşıyorum bu durum geçici mi ya da bu sorun için nereye şikayette bulunmam gerekir cevaplarsanız çok sevinirim.
Merhaba,
İsim değiştirme kararı Nüfus Müdürlüğüne bildirilmiştir. Aynı zamanda UYAP sisteminde de değişiklik yapılmalıdır. Bu problemi çözmek için hem UYAP Destek Hattı ile hem de Nüfus Müdürlüğü ile iletişim kurmanız gerekir.
Mrhabalar oğlum 5 yaşında ismi imdat Ömer imdat ismini kimlikten kaldırmak istiyorum acaba mahkemesiz kalkarmi çok ağlıyor dalga geçiyorlar kayinbabamin ismi diye kattık okulda gitmiyor o yüzden
Merhaba,
Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılarak isim değişikliği talep edilebilir. Bu hususta ofisimizle iletişime geçebilir süreç ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Hakim gazete ilanı verdirmeye gerek görmemiş bir sorun çıkar mı
Merhaba,
Hüküm kısmında kararın gazetede ilan edilmesine yönelik karar verilmemişse herhangi bir problem olmaz, dosyanız normal süreçte ilerleyerek istinaf başvuru sürelerinin dolması ile birlikte kesinleşir.