Türk Medeni Kanunu’nda tarafların boşanması ile birlikte varsa müşterek çocuklar hakkında bazı düzenlemelerin yapılması gerekir. Nitekim boşanmanın çocuklar açısından sonuçlarından birisi de çocuklara nafaka verilmesi hususudur. Değişen ekonomik koşullar gereği nafakanın arttırılması veya nafakanın azaltılması mümkündür. Türk Medeni Kanunu’nun 182. Maddesinin 2. Fıkrasında ‘Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderine gücü oranında katılmak zorundadır’ diyerek çocuğa verilmesi gereken nafakaya ilişkin yasa metni düzenlenmiştir.
Nafaka Çeşitleri
Uygulamada ve yasada çocuklara verilecek nafaka çeşitleri şu şekildedir :
- Tedbir Nafakası
- İştirak Nafakası
- Yardım Nafakası
Tedbir Nafakası :
Türk Medeni Kanunu 169. Maddeye göre geçici bir önlem olan tedbir nafakası boşanma davası süresince çocuğun mağdur kalmaması adına verilen nafakadır.
Yardım Nafakası :
Evlilik birliğinin sona ermesiyle birlikte 18 yaşından büyük müşterek çocuğun sağlık, eğitim giderleri devam edecektir. Üniversite eğitiminin ve diğer ihtiyaçların karşılanması adına anne ve babanın yükümlülükleri devam eder. İşte bu nedenle Türk Medeni Kanunu’nda çocuk 18 yaşını doldursa da nafaka hakkı mevcuttur. Bu tür nafakaya da yardım nafakası denmektedir.
İştirak Nafakası :
18 yaşını doldurmamış müşterek çocuk için verilen nafaka türüdür. Burada detaylıca bu nafaka türünden bahsedeceğiz.
Evlilik birliğinde anne ve babaya çocukların bakım, gözetim, eğitim, sağlık vb. sorumlulukları yüklenmiştir. Taraflar boşanmış olsalar da anne ve babanın bu yükümlülükleri devam edecektir. Velayeti kendisinde olmayan çocuk için her anne /baba giderlere katılmak zorundadır. Peki iştirak nafakasına konu edilebilecek giderler nelerdir ?
- Sağlık Giderleri
- Eğitim Giderleri
- Yiyecek Giderleri
- Giyecek Giderleri
- Barınma Giderleri
- Sosyal Giderler ve benzeri giderler iştirak nafakasına konu edilebilir.
İştirak Nafakası Talep Edilmeden Verilir Mi ?
Boşanma yargılaması devam ederken velayeti kendisine verilmeyen tarafın iştirak nafakası ödemesi için boşanma davası açan boşanma avukatının iştirak nafakası talep etmesine gerek yoktur. Aile Mahkemesi Hakimi yargılama esnasında çocuğun haklarını re’sen savunacaktır. Nitekim bu husus kamu düzeninden olup ergin olmayan küçüğün korunması tabiidir. Kısacası, ilgililer talep etmeseler dahi şartları oluşmuş ise hakim iştirak nafakasına hükmedecektir.
Aile Mahkemesi Hakimi Talebi Aşarak İştirak Nafakasına Hükmedebilir Mi ?
Boşanma davasında davacının talep ettiği meblağın üzerinde bir iştirak nafakasına hükmedilmesi halinde bu husus Yargıtay’da bozma nedeni olarak kabul edilmektedir. Halbuki kamu düzeninden olan iştirak nafakasında talebin aşılarak karara bağlanması olağandır. Yargılamayı yapan hakime talep olmaksızın iştirak nafakasına hükmetme yetkisi verilirken talep halinde talebin aşılamayacağını dikte etmek kanunun ruhuna aykırıdır.
Davacı İştirak Nafakası İstemediğini Beyan Etmişse Nafaka Verilir Mi?
Yukarıda da detaylıca izah ettiğimiz üzere iştirak nafakası kamu düzeninden olup tarafların beyanlarıyla şekillenmemektedir. Fakat yukarıda Yargıtay’ın yanlış bulduğumuz uygulaması burada da devam etmekte ve açık bir şekilde iştirak nafakası istenmediği beyan edilmişse iştirak nafakasına hükmedilmemektedir. Yüksek Mahkeme bu görüştedir. Burada önemli olan husus iştirak nafakası istenilmediğinin açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmesidir.
İştirak Nafakası Ne Zaman Sona Erer ?
İştirak nafakasına hükmedilmesi halinde bu nafakanın ne zaman sona ereceği de diğer bir sorunu teşkil eder. Nafaka alacaklısının ölmesi(çocuğun ölmesi) veya çocuğun ergin olması ile birlikte iştirak nafakası sona erecektir.
Ergin Olan Çocuk Yeniden Nafaka Alabilir Mi ?
İştirak nafakası çocuğun ergin olmasıyla birlikte sonra erecektir. Peki ihtiyaçlarını karşılayamayan ve nafaka ihtiyacı devam eden ergin çocuk ne yapabilir ? Ergin olan çocuk artık yardım nafakası için mahkemeye dava açacak ve kendisine eğitim süresi boyunca yardım nafakası verilmesini talep edecektir.
İştirak Nafakası Nasıl Ödenir ?
Boşanma davası neticesinde tarafların boşanmalarına ve velayetin anne veya babada kalmasına karar veren mahkeme, şartları oluşmuşsa iştirak nafakası hususunda da bir karar vermiştir. Peki bahsedilen iştirak nafakası nasıl ödenecektir?
Öncelikli olarak iştirak nafakası Türk Lirası yani Türk parası ile ödenmelidir. Bununla birlikte iştirak nafakası mahkeme kararında belirtildiği şekilde ödenmelidir. Mahkeme kararının ‘Her ay 500 TL iştirak nafakasının müşterek çocuk X’e ödenmesine’ şeklinde olduğunu varsayalım. Böyle bir kararın verilmesi halinde nafakayı ödeyecek kişi her ay düzenli olarak bu bedeli ödemelidir.
İŞTİRAK NAFAKASI DAVASI (ARTTIRILMASI)
Boşanma davasında talep edilmemiş iştirak nafakası için ayrı bir dava açılabilir, çocuk için nafaka talep edilebilir. Yine boşanma davasında hükmedilmiş bir iştirak nafakası var ise şartların değişmesi halinde iştirak nafakasının arttırılması/yükseltilmesi de talep edilebilir. Böyle bir talebin varlığı halinde dava açılmalı ve değişen şartlar mahkeme önüne sunulmalıdır. Nitekim Türk Medeni Kanunu’nun 329. maddesinde de anne ve babanın iştirak nafakası talep edebilme hakkı şu şekilde düzenlenmiştir : ‘Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir.’
Yine Türk Medeni Kanunu’nun 331. maddesi de durumun değişmesi halinde tarafların yeniden iştirak nafakasını arttırma veya iştirak nafakasının kaldırılmasını yargılar ve kararını ona göre verir. Türk Medeni Kanunu’nun 331. maddesi şu şekildedir : ‘Durumun değişmesi hâlinde hâkim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırır.’
İştirak Nafakası Davası, İştirak Nafakasının Kaldırılması Davası ve İştirak Nafakasının Arttırılması Davaları yukarıda bahsettiğimiz maddeler doğrultusunda şekillenecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında İştirak Nafakası İstenmemişse Sonradan İstenebilir Mi?
Anlaşmalı boşanma davasında müşterek çocuk için iştirak nafakası ödenmemesi kararlaştırılmış olabilir. Böyle bir durumda velayet kendisinde olan tarafın iştirak nafakası isteyip istemeyeceği hususu Yargıtay tarafından çözülmüştür. Yargıtay, böyle bir durumda dahi iştirak nafakasının istenebileceği görüşündedir. Nitekim iştirak nafakası anne ve babanın değil müşterek ergin olmayan çocuğun hakkıdır ve korunması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası sonrasında nafaka istenip istenemeyeceğine ilişkin yazımız için tıklayınız : Anlaşmalı Boşanmadan Sonra İştirak Nafakası Talebi
Tarafların Çok Zengin Olması İştirak Nafakası Verilmesini Engeller Mi ?
Boşanan anne ve babanın çok zengin olması iştirak nafakası verilmesini engellemez. Taraflar ne kadar zengin olursa olsun çocuklarının giderlerine katılmak zorundadır. Mahkeme yargılama esnasında ekonomik dengeleri gözetecek ve ona göre karar verecektir.
İştirak Nafakası Talebinde Görevli Mahkeme
İştirak nafakası boşanma davası ile talep edilebileceği gibi ayrı bir dava ile de talep edilebilir. İştirak nafakası boşanma davasıyla da talep edilse, ayrı bir davayla da talep edilse her halükarda Aile Mahkemesinde görevlidir.
İştirak Nafakası Talebinde Yetkili Mahkeme
İştirak nafakası, boşanma davası içerisinde istenmişse boşanma davasındaki yetki kuralları geçerli olacaktır. Şayet iştirak nafakası boşanma davasından ayrı bir şekilde bağımsız olarak bir davaya konu edilmiş(İştirak Nafakası Davası, İştirak Nafakasının Arttırılması Davası ve İştirak Nafakasının Azaltılması Kaldırılması Davası) ve talep edilmiş ise yetkili mahkeme, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesidir. Bununla birlikte davalının yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.
İştirak Nafakasında Faiz
İştirak nafakasına faiz uygulanabilmesi için nafakanın işlemiş ve muaccel hale gelmiş olması gerekir.
İştirak Nafakasının Arttırılması/Azaltılması/Kaldırılması Davasında Dava ve Talep Zamanaşımı
İştirak nafakasının arttırılması, iştirak nafakasının azaltılması veya iştirak nafakasının kaldırılmaları davasında talep için herhangi bir süre yoktur. Taraflar şartların değişmesi halinde başvurularını gerçekleştirebilirler. Ancak iştirak nafakasının yukarıda bahsettiğimiz üzere süresi sona ermiş ise artık iştirak nafakası hakkında talepte bulunulamayacaktır.
Mahkemece hükmolunmuş iştirak nafakası ancak on yıl geriye gidilerek talep edilebilecektir. 10 yılı aşmış talepler zamanaşımına uğrayacaktır.
İştirak Nafakası ile alakalı Yargıtay Kararlarına ulaşmak için sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
slm benim bi sorum olcak cevaplarsanız şimdiden teşekkür ederim bi öncelikle anlaşmalı boşandık eski eşim benden iştirak yani cocuk nafakası isdedi 500 lira bende onu kabul etmek zorunda kaldım ama benim icin biraz yüksek ama kabul etmek zorunda kaldım yoksa farklı isteklerde buluncaktı mecbur kaldım şunda eski eşim calışıyor bu nafaka mikarını düşürebilirmiziz ve nekadar düşer 1100 gelirim var
Merhaba,
Nafakanın düşürülmesi davası açabilirsiniz.
Merhaba,
Eşim ile anlaşmalı boşanmaya karar verdik ancak sadece iştirak nafakası hususunda anlaşamıyoruz. Sözleşmeye “iştirak nafakasını mahkemeniz takdirine bırakıyoruz” şeklinde eklesek hakim kabul edip karar verir mi? Bir de nafaka belirlemede, nafaka ödeyecek kişinin borç durumu etkili olur mu? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Böyle bir hususu mahkeme hakimi takdir etse dahi sizin onayına sunacaktır.
Merhaba,
18 yaşını geçmiş ancak eğitimi devam eden kız çocuğa iştirak nafakası ödenir mi? ödenmezse bunun için mahkemeye başvurmamız gerekir mi? Aksi taktirde 3 ay ödenmemesi durumunda herhangi bir hapis vb. yaptırımı var mı?
Sorular hakkında yardımlarınızı rica ederim.
Teşekkür ederim.
Saygılarımla
Merhaba,
İştirak nafakası çocuğun ergin olması yani 18 yaşını doldurması halinde sona erer. Bu tarihten sonra ergin olan çocuk yardım nafakası davası açmalı ve nafaka bağlanmasını talep etmelidir.
Merhaba,
Velayeti almak için gerekçe nedir bunları bilmeden yorum yapmamız imkansız. Bir avukat tutun ve kendinizi avukat ile temsil ettirin.
Öncelikle simdiden tesekkür ediyorum..ben esimden 6 yıl önce bosandım yıllardır kızımın nafakasını ödüyorum her ay 300 tl eski esimin durumu iyi kendi evi var arabası var her yıl en pahalı otellerde tatilini yapıyor kendis hemsire yani anlicagınız kızım yoksulluk icinde deyil cok rahat benim yanımada istedigi zaman geliyo her istedigini yapıyorum suan 18 yasında ben artık nafaka vermek istemiyirum mahkemede bunlar gerekce sunsam nafaka kalkarmı yoksulluk yardım nafakasıda vemek istemiyorum ben zaten kızımın herseyini karsılıyorum sırf eski esim bani zorduruma sokmak icin istiyo ihtiyacı oldugu icin deyil onun maddi durumu benden iyi eski esimden haric simdiki esimden iki cicugum daha var cevap verirseniz sevinirim
Merhaba,
Eşinize ve çocuğunuza ayrı ayrı mı nafaka ödüyorsunuz ? Şayet eşinize yoksulluk nafakası ödüyor iseniz bunun iptali için dava açılabilir. Dava açma arzusunda iseniz iletişim bölümünden tarafımıza ulaşabilirsiniz.
iyi günler mehmet bey
ben eşimden 24/01/2014 tarihinde anlaşmalı olarak boşandım boşanma aktinden dolayı mahkeme benim rızam ve onayım ile eski eşime 300 TL yoksulluk nafakası bağladı şuan maddi durumum elverişli olmadıgı için ödeme yapamıyorum 18 ay boyunca ödeme yaptım 1 aydır ödeme yapamadım asgari ücret ile bir şirketde çalışmaktayım kıredi kart borçlarım icralık oldu toplam 3 banka ve vergi dairesinden icra takibib başladı ve bunlara şuan ödeme yapıyorum toplam 950 TL elime 250 TL ücret kalıyor ve evin elektirik ve su faturası ve gıda harcamam oldugu için para yetmiyor eski eşime nafakanın kaldırılması için dava açtım onun şuan çalıştıgını boşanma durumumuzdan sonra ev aldıgını ve üzerimde olan bütün bu icralık işlemlerimi ve borçlarımı beyan eden evrakları mahkemeye sundum onun avukatı beni aradı bu yoksulluk nafakasının iptal edilemeyecegini sen bilmiyormusun bunu ödemek ile mükellefsin diyor bana ve bana son ayı ödemedigim için icra müdürlüğünden tebligat göndermişler 300 TL nafaka için de 432 TL avukatlık ve vekalet masrafları yazmışlar benim şimdi ne yapmam gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyim benim açmış olduğum dava 08/10/2015 tarihinde görülecek bu konuda yardımcı olursanız sevinirim…Saygılar…
Merhaba,
Davanızı açmışsınız ve bu süreçte 300 TL’lik nafakayı ödemekle mükellefsiniz. Şayet dava neticesinde nafaka iptal edilirse ileride geriye dönük olarak bu bedelleri tahsil edebilirsiniz.
Merhabalar esimden ayrilali 3 sene oluyor anlaşmalı boşanma 1 iki cocugumuz var yakın ben bu süre zarfında çocukların bütün ihtiyaçlarını karşıladım ve halen karsilamaya devam ediyorum fakat yakın bir zamanda bana iştirak nafakasi açmış ihtiyaclari karsilamiyor diyerek ben bu zamana kadar nr fatura nede bir fiş gibi vs şeyler biriktir me dim şahit gösterme m olurmu çocuklara psikolog eşliğinde sorma larını istesem olurmu birde maaşının kaçta kaçını nafaka olarak bağlar
Merhaba,
İştirak nafakası davasının açıldığı tarihten itibaren nafaka bağlanacaktır. Önceden yapmış olduğunuz ödemeler ve yardımların herhangi bir mahiyeti olmayacaktır. Belirlenecek nafaka miktarı hususunda bir yorum yapamayız maalesef.
Ben 13 yil once bosandim.oglumun velayeti annesinde ve oglum icin istirak nafaka karari cikti.su ana kadar hic odemedim. Oglumun uzerine 2-3 dukkan var ve annesi kiralari aliyor. Sanirim nafakalari almak icin dava acacaklar.ben su anda işsizim. Ne 6apmam gerekir
Merhaba,
Boşandığınız esnada iştirak nafakası kararı çıkmış ise icra takibi yapılacaktır. Bu icra takibine yapabilecek herhangi bir işleminiz olmayacaktır. Ancak çocuğunuz hala 18 yaşını doldurmamış ve eski eşinizin de durumu gayet iyi ise iştirak nafakasının iptaline yönelik dava açabilirsiniz.
Memur emeklisiyim, eski eşimden 2006 yılında anlaşmalı boşandık. eski eşimde öğretmen ve hala görevde. evliliğimizden 1991 doğumlu ve 2001 doğumlu iki kızım var. boşandığımızda nafaka talebinde bulunmayacağını söylemesine rağmen bir sen geçmeden iştirak nafakası açtı ve her kızıma 150+150 olmak üzere toplam 300 tl iştirak nafakası ödemekteyim. Bu arada ben de ikinci evliliğimi yaptım eşim ikiz hamile ayrıca oturduğumuz evi kredi ile aldık ve borçluyuz ve eski eşimin maddi olark durumu bizden çok iyi durumda.Büyük kızım reşit olması ve bu sene üniversiteyi bitirmesi ile büyük kızımın nafakası kendiliğnden kalkarmı , yoksa benim nafakanın kalkması için nasıl bir yol izleyip nereye başvurmam gerekir. şimdiden çok teşekür ederim.
Merhaba,
Nafaka ödemesi icra müdürlüğü aracılığıyla yapılıyor ise dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz. Ödemeler sizin tarafınızdan ay ay yapılıyor ise zaten ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmayacak.
Emre bey size bir sorum olacaktı.Babamın iki evliligi var.Öz annemle olan evliginin resmi nikahı yok.Öz annemden 2 Diger eşinden 4 çocugu var.Bize hiçbir şekilde maddi yardım yapmıyor annem çalışmıyor.Maddi durumumuz çok kötü.İştirak nafakası açabilirmiyiz.Teşkkürker
Merhaba,
Durumunuz karışık biraz çünkü nüfusta anneniz ile babanız arasındaki ilişkinin sağlanması, ardından velayet hususunun çözülmesi ve bu işlemlerden sonra iştirak nafakası değerlendirilmelidir.
selam;
Ben eşimden boşandım, aylık 500 tl yoksulluk nafakası alıyorum. Eşim milli eğitimde şube müdürü nafakanın artırılması talebinde bulunursam hakim nafakamı arttırır mı? Ayrıca çalışmadığım için herkes devletin dul bayanlar için dulluk maaşı alabileceğimi söylüyor. Benim bu maaşı alma gibi bir şansım var mı? Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.
Merhaba,
Dava açınız ve nafakanın arttırılmasını talep ediniz. Karşı tarafın ekonomik durumu doğrultusunda hakim nafaka artışına gidebilecektir.
Merhaba,
Nafaka artışına yönelik herhangi bir karar yok ise bu şekilde ödemeye devam edeceksiniz.
merhaba: eşimden boşandım 2 .çocuğum var eşimden boşandığımda eşimin üzerine hiç bir şey yoktu annesinin yanında kalıyordu ve çocuklara 350tl nafaka bağlandı daha sonra eşimin annesi ve babası vefat etti eski eşime babasından 2 ev ve bir araba kaldı nafakanın azaltılması için dava açtım fakat hakim benim davamı reddetti böyle bir karar olabilirmi??bnm durumum dan çok daha iyi durumu var bende kararı temyize göndedim fakat hiç ümidim yok yasalar hakimlerinn keyfine göremi oluyor anlamış değilim….
Merhaba,
Hakim kararı vermiş bizim yapabileceğimiz bir şey yok maalesef. İleride eşinizin durumundaki değişikliğe göre yeniden dava açarsınız.
Merhaba
Ben 21 yasindayim. Babama egitim nafakasi icin dava acmak istiyorum. Adam zengin uzerinde tarlalar,daireler,dukkanlar,arabalar,tekneler vs.baya bi maasiyla birlikte var. Annemle babam 10 yil once ayrildi annem ogretmen ve uzerinde herhangi bir mulk yok. Bu davayi actigim takdirde egitim surecim baslamis olacak bu sebeple davanin sonuclanmasi ne kadar surebilir? Ayrica benim icin bir avukat tahsis edilmesi gerekli midir? Boyle bir durum olursa baro bana avukat atayabilir mi?
Merhaba,
Ofisimiz davanız hususunda size yardımcı olacaktır. İletişim bölümünden bize ulaşırsanız detayları konuşabiliriz.
Merhaba
Emniyet Genel Müdürlüğünde Polis Memuru olarak çalışırken eski eşimle anlaşmalı olarak (prokol) 02.10.2012 yılında boşandık. Çokcuklara 500+500=1000 TL tedbir -iştirak nafakası bağlandı. Çocukların velayeti anneden. Biri 1996, diğeri 1997 doğumlu. Üniversite sınavını kazanamadı meslek lisesi olduğu için açıktan Eskişehir Anadolu Üniversitesine kayıt yaptırdı. Anne devlet memuru. Emekli oldum maaşım net 1600 TL nafaka indirim davası açabilirmiyim. Hiç bir mal varlığım yok maaş harici. Hangi mahkemeye dava açılabilir avukat şart mı
Merhaba,
Çocuklarınızın 18 yaşını doldurmasıyla nafaka yükümlülüğünüz sona erecektir. Fakat çocuklarınız yardım nafakası davası açarak nafakanın devamını sağlayabilirler. Bunun haricinde siz nafakanın iptali/düşürülmesi davası açabilirsiniz. 1600 TL’lik maaş ile 1000 TL’lik iştirak nafakası ödenmesi hakkaniyete aykırıdır bu nedenle mahkeme nafakayı iptal etmese de düşürecektir.
üstad merhaba
Bir yakınım 2006 yılında boşandı. eşinden iştirak nafakası talep etmedi. boşanan yakınım bayan bir çocuğu var. mahkeme kararında iştirak nafakasına gerek görülmedi diye karar vermişti. şimdi geçmiş döneme dönük ödemeler ve bu tarihten itibaren ödenmesini talep eden bir dilekçe ile dava açmamız mümkün müdür? Bu zamanaşımı hangi mevzuatta geçiyor
selam ve saygılarımla…
Merhaba,
Geçmişe dönük olarak iştirak nafakası isteyemezsiniz. Dava açılacak ve mahkeme de dava tarihinden itibaren iştirak nafakasına hükmedecektir.
Merhabalar. 2015 agustos ayında bosanmam anlasmali gerçekleşti 2 çocuğumuz var. 250 + 250 tl nafaka vermeyi kabul ettim. Çocukların velayeti annelerinde. Fakat kendi is yerim vardı. İflas ettim. Şuan bi gelirim yok. Nafakayi düşürmek istiyorum nasıl yapabilirim ? Diğer bir sorumda dava önceden çekişmeli tarafımdan açıldı. 4. Ayda. Bosanma gerçekleşene kadar aynı evi paylaştık. Kararda dava tarihi itibari ile nafaka ödeyeceğim yazıyor. Bunu nasıl çözümlerim. Sonuçta dava sonuçlanana kadar tüm giderler yine bana aitti çünkü aynı evdeyiz. Ayrıca eski eşim suan çalışıyor. Cevaplarıniz için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Vermiş olduğunuz nafaka zaten asgari miktardan belirlenmiş bir nafakadır. Bu miktarın dava açmanız halinde düşürüleceğini sanmıyorum.
mehmet bey ben eşime iştirak nafakası ödüyorum 2 kızımız var biri bende 13 yasında biri onda 9 yasında bende eşime 200 tl iştirak nafakası ödüyorum bende olan 13 yaşındaki kızım içinde eşime dava açşam bende ondan iştirak nafakası alabilirmiyim
Merhaba,
Açabilirsiniz fakat eşinizin bir geliri yok ise veya sizden düşük bir geliri söz konusu ise iştirak nafakası bağlanmayacaktır.
Merhaba Mehmet Bey, eski esim 11 yasindaki kizimiz icin mahkemenin belirledigi nafakayi odemiyor. Nafaka davasi acmak istiyorum ancak maddi durumumum yetersiz oldugu icin avukat ucreti odemek bana zor gelecek. Avukatsiz kendim mahkemeye gidip dava acabilir miyim. Cevabiniz icin tesekkur ederim.
Merhaba,
Mevcut bir nafaka var ve ödemiyor ise icra dairesine başvuru yapabilirsiniz. Nafakanın arttırılması davası açmak istiyor iseniz Aile Mahkemesinde bu davayı açabilirsiniz. Becerebilirseniz davayı avukatsız olarak açabilirsiniz.
Borç tahsilatı yapılmıştır ne demek.çocukların velayeti bende nafakayi ödemediği için icra ya başvurdum.bugün uyap tan mesaj geldi.1800 tl lik borç tahsilatı yapılmıştır diye.bu ne anlama geliyor.
Merhaba,
Dosyaya 1800 TL’lik ödeme yapılmıştır anlamına geliyor.
İyi akşamlar mehmet bey eski eşime 5 aydır 125tl. İştirak nafakası ödüyorum dün aradı yetmiyor dedi yeniden avukatla iştirak nafakası davası açacam dedi.açabilir mi kazanabilir mi giderleri bana çok ağır geliyor ne yapabilirim yardımlarınız için tesekkur ederim saygilar.
Merhaba,
Yeniden dava açabilir. Mahkeme ekonomik değerleri gözeterek davayı kabul de edebilir red de edebilir.
merhaba bır sorum olacak onemlı nısan ayında anlasmalı olarak bosandık ve 4 yasındakı ogluma aylık 300 tl nafaka baglandı ve babası sadece 3 ay duzenlı yatırdı sonra ıkı ay yatırmadı ve velayetın degıstırılmesı davası actı ve tedbır kararı aldırdı su an mahkeme sonuclanana kadar cocugun babada kalmasına dıye tedbır kararı var ılk durusma goruldu %80 cocugumun velayetı bende kalacak av. o gozle bakıyor benden yana sonuclandıgında o odemedıgı nafakaları yatıracak mı yoksa tedbır kararı tarıhlerınde yatırmaması normal mı bılgı verırsenız sevırırım
Merhaba,
Avukatınız var ise lütfen avukatınızdan bilgi alınız.
Merhaba,eski esim calismiyor ve suan baskasiyla evli cocugu var. Calismadigi icin nafaka odememe gibi bir hakka sahip mi ?
Merhabalar, Eşimle 5 yıllık evliyiz ve 3 yaşında bir oğlumuz var. Ayrılmayı düşünüyoruz, eşim öğretmen, iştirak nafakası hususunda anlaştık nakit para verdim ve nafaka talep etmeyecek. Benim sorum şu; nafaka istemeyeceğini tahattüt ederek boşanırsak ilerleyen Zaman’larda benden tekrar nafaka talep edebilir mi? İştirak nafakası talep edememesi için ne yapmalıyım?
Merhaba,
İlerleyen zamanlarda sizden nafaka talep edebilir. Bu konuda yasal bir sınırlama yoktur.
Merhaba 2012 yilinda anlasmali olarak ayrildim 2 cocugum var velayetleri bende bosanirken nafaka istemedim ama artik yetisemiyorum bakmiyor ilgilenmiyor cocuklariyla 1200 lira maas aliyor gozukuyor ama 3500 liraya yakin maas aliyor cocuklarim icin nafaka acsam kazanirmiyim bide ne kadar alirim bende asgari ucretle calisiyorum kazanirmiyim cvplarsaniz sevinirim iyi calismalar
Merhaba,
Nafafa davası açabilirsiniz. Eşinizin almış olduğu yüksek maaşı kanıtlayabilirseniz iştirak nafakası çıkacaktır. İştirak nafakası hiç almıyor iseniz muhakkak nafaka kararı çıkacaktır.