Türk Medeni Kanunu’nda tarafların boşanması ile birlikte varsa müşterek çocuklar hakkında bazı düzenlemelerin yapılması gerekir. Nitekim boşanmanın çocuklar açısından sonuçlarından birisi de çocuklara nafaka verilmesi hususudur. Değişen ekonomik koşullar gereği nafakanın arttırılması veya nafakanın azaltılması mümkündür. Türk Medeni Kanunu’nun 182. Maddesinin 2. Fıkrasında ‘Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderine gücü oranında katılmak zorundadır’ diyerek çocuğa verilmesi gereken nafakaya ilişkin yasa metni düzenlenmiştir.
Nafaka Çeşitleri
Uygulamada ve yasada çocuklara verilecek nafaka çeşitleri şu şekildedir :
- Tedbir Nafakası
- İştirak Nafakası
- Yardım Nafakası
Tedbir Nafakası :
Türk Medeni Kanunu 169. Maddeye göre geçici bir önlem olan tedbir nafakası boşanma davası süresince çocuğun mağdur kalmaması adına verilen nafakadır.
Yardım Nafakası :
Evlilik birliğinin sona ermesiyle birlikte 18 yaşından büyük müşterek çocuğun sağlık, eğitim giderleri devam edecektir. Üniversite eğitiminin ve diğer ihtiyaçların karşılanması adına anne ve babanın yükümlülükleri devam eder. İşte bu nedenle Türk Medeni Kanunu’nda çocuk 18 yaşını doldursa da nafaka hakkı mevcuttur. Bu tür nafakaya da yardım nafakası denmektedir.
İştirak Nafakası :
18 yaşını doldurmamış müşterek çocuk için verilen nafaka türüdür. Burada detaylıca bu nafaka türünden bahsedeceğiz.
Evlilik birliğinde anne ve babaya çocukların bakım, gözetim, eğitim, sağlık vb. sorumlulukları yüklenmiştir. Taraflar boşanmış olsalar da anne ve babanın bu yükümlülükleri devam edecektir. Velayeti kendisinde olmayan çocuk için her anne /baba giderlere katılmak zorundadır. Peki iştirak nafakasına konu edilebilecek giderler nelerdir ?
- Sağlık Giderleri
- Eğitim Giderleri
- Yiyecek Giderleri
- Giyecek Giderleri
- Barınma Giderleri
- Sosyal Giderler ve benzeri giderler iştirak nafakasına konu edilebilir.
İştirak Nafakası Talep Edilmeden Verilir Mi ?
Boşanma yargılaması devam ederken velayeti kendisine verilmeyen tarafın iştirak nafakası ödemesi için boşanma davası açan boşanma avukatının iştirak nafakası talep etmesine gerek yoktur. Aile Mahkemesi Hakimi yargılama esnasında çocuğun haklarını re’sen savunacaktır. Nitekim bu husus kamu düzeninden olup ergin olmayan küçüğün korunması tabiidir. Kısacası, ilgililer talep etmeseler dahi şartları oluşmuş ise hakim iştirak nafakasına hükmedecektir.
Aile Mahkemesi Hakimi Talebi Aşarak İştirak Nafakasına Hükmedebilir Mi ?
Boşanma davasında davacının talep ettiği meblağın üzerinde bir iştirak nafakasına hükmedilmesi halinde bu husus Yargıtay’da bozma nedeni olarak kabul edilmektedir. Halbuki kamu düzeninden olan iştirak nafakasında talebin aşılarak karara bağlanması olağandır. Yargılamayı yapan hakime talep olmaksızın iştirak nafakasına hükmetme yetkisi verilirken talep halinde talebin aşılamayacağını dikte etmek kanunun ruhuna aykırıdır.
Davacı İştirak Nafakası İstemediğini Beyan Etmişse Nafaka Verilir Mi?
Yukarıda da detaylıca izah ettiğimiz üzere iştirak nafakası kamu düzeninden olup tarafların beyanlarıyla şekillenmemektedir. Fakat yukarıda Yargıtay’ın yanlış bulduğumuz uygulaması burada da devam etmekte ve açık bir şekilde iştirak nafakası istenmediği beyan edilmişse iştirak nafakasına hükmedilmemektedir. Yüksek Mahkeme bu görüştedir. Burada önemli olan husus iştirak nafakası istenilmediğinin açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmesidir.
İştirak Nafakası Ne Zaman Sona Erer ?
İştirak nafakasına hükmedilmesi halinde bu nafakanın ne zaman sona ereceği de diğer bir sorunu teşkil eder. Nafaka alacaklısının ölmesi(çocuğun ölmesi) veya çocuğun ergin olması ile birlikte iştirak nafakası sona erecektir.
Ergin Olan Çocuk Yeniden Nafaka Alabilir Mi ?
İştirak nafakası çocuğun ergin olmasıyla birlikte sonra erecektir. Peki ihtiyaçlarını karşılayamayan ve nafaka ihtiyacı devam eden ergin çocuk ne yapabilir ? Ergin olan çocuk artık yardım nafakası için mahkemeye dava açacak ve kendisine eğitim süresi boyunca yardım nafakası verilmesini talep edecektir.
İştirak Nafakası Nasıl Ödenir ?
Boşanma davası neticesinde tarafların boşanmalarına ve velayetin anne veya babada kalmasına karar veren mahkeme, şartları oluşmuşsa iştirak nafakası hususunda da bir karar vermiştir. Peki bahsedilen iştirak nafakası nasıl ödenecektir?
Öncelikli olarak iştirak nafakası Türk Lirası yani Türk parası ile ödenmelidir. Bununla birlikte iştirak nafakası mahkeme kararında belirtildiği şekilde ödenmelidir. Mahkeme kararının ‘Her ay 500 TL iştirak nafakasının müşterek çocuk X’e ödenmesine’ şeklinde olduğunu varsayalım. Böyle bir kararın verilmesi halinde nafakayı ödeyecek kişi her ay düzenli olarak bu bedeli ödemelidir.
İŞTİRAK NAFAKASI DAVASI (ARTTIRILMASI)
Boşanma davasında talep edilmemiş iştirak nafakası için ayrı bir dava açılabilir, çocuk için nafaka talep edilebilir. Yine boşanma davasında hükmedilmiş bir iştirak nafakası var ise şartların değişmesi halinde iştirak nafakasının arttırılması/yükseltilmesi de talep edilebilir. Böyle bir talebin varlığı halinde dava açılmalı ve değişen şartlar mahkeme önüne sunulmalıdır. Nitekim Türk Medeni Kanunu’nun 329. maddesinde de anne ve babanın iştirak nafakası talep edebilme hakkı şu şekilde düzenlenmiştir : ‘Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir.’
Yine Türk Medeni Kanunu’nun 331. maddesi de durumun değişmesi halinde tarafların yeniden iştirak nafakasını arttırma veya iştirak nafakasının kaldırılmasını yargılar ve kararını ona göre verir. Türk Medeni Kanunu’nun 331. maddesi şu şekildedir : ‘Durumun değişmesi hâlinde hâkim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırır.’
İştirak Nafakası Davası, İştirak Nafakasının Kaldırılması Davası ve İştirak Nafakasının Arttırılması Davaları yukarıda bahsettiğimiz maddeler doğrultusunda şekillenecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında İştirak Nafakası İstenmemişse Sonradan İstenebilir Mi?
Anlaşmalı boşanma davasında müşterek çocuk için iştirak nafakası ödenmemesi kararlaştırılmış olabilir. Böyle bir durumda velayet kendisinde olan tarafın iştirak nafakası isteyip istemeyeceği hususu Yargıtay tarafından çözülmüştür. Yargıtay, böyle bir durumda dahi iştirak nafakasının istenebileceği görüşündedir. Nitekim iştirak nafakası anne ve babanın değil müşterek ergin olmayan çocuğun hakkıdır ve korunması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası sonrasında nafaka istenip istenemeyeceğine ilişkin yazımız için tıklayınız : Anlaşmalı Boşanmadan Sonra İştirak Nafakası Talebi
Tarafların Çok Zengin Olması İştirak Nafakası Verilmesini Engeller Mi ?
Boşanan anne ve babanın çok zengin olması iştirak nafakası verilmesini engellemez. Taraflar ne kadar zengin olursa olsun çocuklarının giderlerine katılmak zorundadır. Mahkeme yargılama esnasında ekonomik dengeleri gözetecek ve ona göre karar verecektir.
İştirak Nafakası Talebinde Görevli Mahkeme
İştirak nafakası boşanma davası ile talep edilebileceği gibi ayrı bir dava ile de talep edilebilir. İştirak nafakası boşanma davasıyla da talep edilse, ayrı bir davayla da talep edilse her halükarda Aile Mahkemesinde görevlidir.
İştirak Nafakası Talebinde Yetkili Mahkeme
İştirak nafakası, boşanma davası içerisinde istenmişse boşanma davasındaki yetki kuralları geçerli olacaktır. Şayet iştirak nafakası boşanma davasından ayrı bir şekilde bağımsız olarak bir davaya konu edilmiş(İştirak Nafakası Davası, İştirak Nafakasının Arttırılması Davası ve İştirak Nafakasının Azaltılması Kaldırılması Davası) ve talep edilmiş ise yetkili mahkeme, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesidir. Bununla birlikte davalının yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.
İştirak Nafakasında Faiz
İştirak nafakasına faiz uygulanabilmesi için nafakanın işlemiş ve muaccel hale gelmiş olması gerekir.
İştirak Nafakasının Arttırılması/Azaltılması/Kaldırılması Davasında Dava ve Talep Zamanaşımı
İştirak nafakasının arttırılması, iştirak nafakasının azaltılması veya iştirak nafakasının kaldırılmaları davasında talep için herhangi bir süre yoktur. Taraflar şartların değişmesi halinde başvurularını gerçekleştirebilirler. Ancak iştirak nafakasının yukarıda bahsettiğimiz üzere süresi sona ermiş ise artık iştirak nafakası hakkında talepte bulunulamayacaktır.
Mahkemece hükmolunmuş iştirak nafakası ancak on yıl geriye gidilerek talep edilebilecektir. 10 yılı aşmış talepler zamanaşımına uğrayacaktır.
İştirak Nafakası ile alakalı Yargıtay Kararlarına ulaşmak için sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.
Merhaba,
Çocuğum için düzenli olarak,nafaka ödüyorum,
annesi evleniyor ve turizde çalışıyor yüksek maaşla,ben 3200,
eski eşim benden yüksek maaş alıyor,4500 tl.
nafaka benden düşermi dava açsam,
birde ben bekarım,
eski eşim evlendiği için kızımı geri alabilirmiyim,
teşekkür ederim.
Merhaba,
Velayet hususunda şansınız var fakat çok düşük. Nafaka hususunda ise mahkeme nafakanın iptaline veya düşürülmesine karar verecektir.
İyi akşamlar 2009yılında boşandıktan sonra 2001 ve2004 doğumlu çocuklarımın velayeti bana verildi ikisine toplam 300tl nafaka ödedi babası daha sonra eski eşimin zorlamasıyla dilekçe vererek velayetlerini babalarına verdim hala onda velayet. Yaklaşık 6aydır kızım yanımda lise 1 öğrencisi. Kızım okula benim yanımdan gidiyor babası maddi yardımda bulunmuyor benim yeni eşim karşılıyor masraflarını ayrıca oğlumda 6.sınıfta ve babasının yeni eşi istemediği için babaannesinin evinde kalıyor ikamet sorunu yüzünden bende kalamıyor oturduğumuz yerler çok uzak Ben yeniden evlendim 3yaşında oğlum var. Maddi durumum yeterli değil iki çocuğumun velayetlerini aşmak istiyorum mahkemenin başlayacağı nafaka en az kadar olur. Eski eşim durumu iyi ama asgari ücretle çalışan gösteriyor kendini ve oda yeniden evlendi 2yaşında kızı var. Nafaka bedeli konusunda aşağı yukarı bir bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba,
Mahkemenin hükmedeceği nafaka konusunda herhangi bir yorum yapmamız mümnkün değil. Her iki tarafın ekonomik durumu değerlendirilir ve mahkeme de buna göre karar verir.
Merhaba
14.10.2015 tarihinde iki çocuk için 350 lira iştirak nafakası davam sona erdi.12.12.2015 tarihinde e devletten gördüğüm kadarıyla icra takibi başlatılmış.Bana hala bir tebliğ gelmedi adresimde kalmıyorum başka bir şehirde çalışıyorum muhtarada bırakılmamış.Benim merak ettiğim geçmişe dönük olanı ödeyemiyeceğim için ceza alırmıyım.İcra dosyasında ne yazdığını bilmiyorum ama ben aylık ödememi hangi tarihten itibaren başlamalıyım ceza almamam için ve icrayla uğraşmadan ptt yada bankaya aylık ödememi yapıp nafaka yazdırsam.icra kendinden düşermi yoksa icra kararını beklemelimiyim.Çalışıyorum ve hapis durumuna düşmek istemiyorum
Merhaba,
Nafaka borcunuzu ödemez iseniz ve İcra Ceza Mahkemesine şikayette bulunulur ise hapis cezası alabilirsiniz.
Merhaba,
Bu tür bir dava açmak ve ofisimizle çalışmak istiyor iseniz iletişim bölümünden tarafımıza ulaşmanız gerekmektedir.
geçmişe dönük nafaka için hapis cezası varmı?ben aylık nafakamı nereye yatırmalıyım ispat etmek için mahkemeye
Merhaba, ben 9 aylık evliliğimden ayrılmak için dava açtım bir aylık çocuğum var ve görmedim henüz ikimizin de maaaşı 3000 tl mahkeme olduğu Zaman maaşlar eşit olduğu için çocuğa nafaka ödermiyim ve ne kadar öderim . Şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Çocuğa nafaka ödersiniz, nafaka miktarını Hakim kararlaştırır.
Mehmet bey Aylık 3400 TL gelirim var. Es ve iki çocuk için 1750 TL tedbir nafakası oduyorum. Ayrica oturduklari evin 500 tl olan kirasinida ben oduyorum.Aylık 1500 tl kredi taksidim var. Nafaka miktarı çok yuksek bu durumda gecinemiyorum ne yapmaliyim
Merhaba,
Sadece nafakayı ödemeniz yeterli olacaktır. Kiralarını ödemek zorunda değilsiniz.
Merhaba,
Sn Emre bey eski eşim yabanci uyruklu Türk vatandaşi kendisi yeniden evlendi Türkiyede yasiyor iki çocugum var çocuklarimi yurt dişinda Annesinin yanina birakti çocuklarimi goremiyorum her hafta sonu görme hakkim var mahkeme kararinda.ne yapmaliyim bu durumda saygilar…
Merhaba,
Velayet sahibi kişi çocukla şahsi ilişki tesis etmenize engel oluyorsa İcra Ceza Mahkemesine başvuru yapabilirsiniz.
Merhaba
2012 yılında eşimle anlaşmalı olarak boşandık ancak anlaşma protokolünü ben mahkeme gününe kadar hiç görmedim eski eşim doldurmuş ve benim yerime de imzalamış idi bende o anki psikoloji ile her dediğine okey dedim bu protokole göre o zaman 6 yaşında olan kızımıza aylık 500 tl nafaka yazmış ben mahkemeye girerken sözlü olarak ona bu miktarı ödeyemeyeceğimi bildirdim oda formalite icabı yazdığını söleyip bir para talebinin olmadığını söyledi.bende kendisinin sözüne güvendim boşanmada bir sorun çıkarmadım.
boşandıktan sonra ekonomik durumumda oldukça bozuldu 4 yıl olmasına rağmen halen o zamanki maddi problemleri çözmeye çalışıyorum. bu süreçte o bir başkasıyla evlendi çok zengin bir avukatla ve çoçuğumu görme konusunda sık sık problem çıkarır oldu.4 aydır çoçuğumu bana göstermiyor
sömestr tatilinde görmek için mesaj attım bana birikmiş nafakayı ödemeden çoçuğu göstermeyeceğini söledi.bu dört senede 4 kere taşındı çoçuğum 8 kere okul değiştirdi defalarca bana verip geri aldı çoçuğu.4 aydır çoçuğumu göremiyorum mağdur durumdayım
1- nafakayı ödeyememek çoçuğumu görme hakkımı elimden alırmı zira icra davası açması umrumda değil ödeyecek gücüm zaten yok asgari ücretliyim
2-velayat veya nafaka iptal indirim davası açabilirmiyim o çok zengin kazanma şansım nedir
3-geçmişe yönelik biriken nafakaları iptal etme şansı varmıdır.bu süreçte 1 yıl çoçuğuma ben baktım benim yanımda kaldı.çoçuğun benim yanımda kaldığı süreler nafakadan düşermi yada benimle kaldığı zamanlar içinde karşı tarafın ödeme yapması gerekirmi
4-tecrübelerineze dayanarak hangi yol haritasını izlemeliyim zira icra davası açıp çoçuğuma polis falan götürüp o psikolojiyi yaşamasını istemiyorum
lütfen bir yardımda bulunun.bir akıl verin..
Merhaba,
Nafakaları iptal edemezsiniz ama iptali veya düşürülmesi için dava açabilirsiniz. Eğer çocuğunuzu size göstermiyor ise icra yoluyla çocuğu alabilirsiniz.
Merhaba,
Gecikmeye girmesi halinde ilgililer İcra Ceza Mahkemesine başvuru yapabilir fakat ödemeye devam edecek iseniz bir problem ile karşılaşmazsınız.
Mehmet bey, iştirak nafakası ödemekte olduğum çocuğumun bende kaldığı 1 aylık süre de de bu iştirak nafakasını ödemeli miyim?
Teşekkürler…
Merhaba,
1 aylık ödeme size dokunmasın lütfen, çocuğunuz için ödeyin. Yasal olarak da ödemek zorundasınız.
Eşim nafaka artırımı yaptı farkı davanın açıldığı Aydan itibaren mi ödemeliyim Teşekkürler.
Merhaba,
Mahkeme kararında ödemenin başlayacağı tarih yazar ve muhtemelen dava başından itibaren ödenmesine diyerek karar verilmiştir.
Mehmet Bey Mrb
Eşimle 11 kasım 2015 de anlaşmalı olarak boşandık.9 yasında devlet okulunda okuyan kızımız var.Eski eşimin evi kendisine ait.Aylık 1000 Tl ve her yıl tüfe oranında artış olmak kaydıyla iştirak nafakası ödüyorum.Eski eşim 2000 TL ben 2600 TL maaş alıyorum. ödemekte zorlanıyorum.dava açsam nafakayı 500 TL ye yada bir miktar düşürebilirmiyim.
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Dava açabilirsiniz fakat belirlenen bedel anlaşmalı olarak belirlenmiş. Boşanma sonrasında gelirinizde ve giderinizde bir değişiklik oldu ise Mahkemeden talepte bulunabilirsiniz. Fakat bu tip davalarda Mahkemeler, çocuğun çıkarlarını ön planda tuttuğu için nafaka düşürülmesi taleplerini zor kabul ediyorlar.
Mehmet Bey Merhaba
Eski esimle anlasmali olarak 2014 yilinda bosandik ve cocugum özel okula gitmek zorunda oldugu icin 1500lira konustuk fakat odeyemem dedigi 750lira istirak nafakasinda anlastik. Bu sure zarfinda hic artis yapilmadi. Cocugun haliyle her yil okul masraflari artiyor ve hic bir seye karismiyor. Kendisi devlet memuru ailesinin yanina gitti kira odemiyor tum borclarini ailesi kapatti kendine araba aldi. Ben 1900lira maas aliyorum kirada oturuyorum ve cocugumun okul servis ve kirtasiye masraflariyla aylik 1500lira gidiyor. Bu durumda ailemin destegiyle kirami oduyorum. Artirma istedigimde asla arttirmayacagini dava acarsam azaltacagini belirtiyor. Kendisi 3000lira maas aliyor. Cocugun okul masraflati disinda giderleri de var tabiki onlar da ben karsiliyorum. Zaten artik 2 ayda 1 gormeye geliyor. Kendime hic bir sekilde tazminat ve nafaka istemedim fakat baska tanidiklarimin eski esleri cocuklarinin okula ait herseyini karsiliyor.
Dava acmam durumunda arttirma sansim var mi acaba yonlendirirseniz cok sevjnitim.
Simdiden cok tesekkur ederim.
Merhaba,
Ekonomik şartlarda değişiklik meydana gelmesi dava açmanız için yeterli bir gerekçe. Açılacak davada çocuğunuzun giderleri hususunda mahkemeyi yeterince bilgilendirirseniz nafaka miktarında artışa gidilebilir.
Merhaba
3 yıl once eskı esımle cekısmelı olarak bosandık mahkeme cocuga 350tl ıstırak nafakası belırledı..1 yıl once de evlendım ve esım hamıle cocugumuz olacak yakınzamanda..eskı esım cocuk krese basladıgı ıcın nafaka arttırımı davası acacakmıs..mahkemenın nafakanın arttılması ve ya azaltılmasının kendı ıradesıne baglı oldugunu bılıyorum sıze sorum mahkeme karar verırken yenı dogacak olan cocugumu ve yenıden evlendıgımı de benım oncelıklı ıhtıyaclarım arasında sayıp;nafaka mıktarını belırlemede dıkkate alır mı??
(not :maasım ılk mahkeme kararı cıktıktan sonra 250tl arttı)
Merhaba,
Gelişen ekonomik durumlara göre bu taleplerle sürekli olarak karşılaşacaksınız. Burada önemli nokta nafaka arttırımının veya azaltılmasının ekonomik gelir gider dengelerine ve çocukların ihtiyaçlarına göre belirlendiği hususudur. Giderlerinizin artması nafaka davalarında önemlidir lakin çocukların giderlerinin artması hali de söz konusudur. Bu nedenle ilgili hakim yargılamada güncel duruma ve verilere göre değerlendirme yapıp hüküm kuracaktır.
Merhaba benim iki tane çocuğum var 750 TL nafaka ödüyorum benim birçok yere borcum icralarim var maaşımdan da kesiliyor 1200 TL maaş alıyorum dava acsam nafaka parası düşer mi
Merhaba,
İştirak nafakası söz konusu olduğunda geliriniz ne olursa olsun muhakkak çocuğun/çocukların giderlerine katılmak gerekmektedir. Hal böyleyken mahkeme en alt miktardan da olsa iştirak nafakasına hükmeder. Nafaka miktarının yüksek olması halinde ise nafakanın düşürülmesi için dava açabilirsiniz.
Merhaba 22.11.2017 tarihinde velayet davası sonucu davam kesinleşti her ayın 24 unde iştirak nafakası yatırıyordum son kez 24 unde yatırmak zorundamıyım
Merhaba,7 yıl önce eşimden boşandım.7 yıldır oğluma 1500 TL ödüyor babası.Hiç artış olmadı.sözleşmeye artış konmasını kabul etmemişti.ben bankada çalışyordum,2 yıl önce işten çıkartıldım.halen işsizim.1 yıl öncede maddiyatında ciddi bir artış oldu karşı tarafın,mirastan dolayı ailenin tek çocuğu,işyeride var,başka firmadan da maaş alıyor(maaşı düşük görünüyor)sadece gezi amaçlı 33 ülkeye gitti boşandıktan sonra,şimdi koronadan gidemiyor.benim pasaportum bile yok,oğlumunda.3 yıldır yurt içinde bile tatile gidemedik.oğlumu çalışırken özel okula gönderiyordum,şimdi devlete gidiyor.babası para vermedi okul için ama 1 yıllık bisiklet parasıyla bisiklet almış.instagramda görüyorum.ama ona kalırsa parası yok!!!nafaka artımı yapabilir miyim?yada kendime ayrıca alabilir miyim?ortalama ne kadar artar?iş davama bakan avukata sormuştum,aylık çocuğun giderlerini göstermen gerekir demişti.ama evin market,fatura,kıyafet(sürekli büyüyor) var ve ben artık işsizim bu yeterli değil mi?üstelik işten ciddi sağlık sebebiyle rapor aldığım için çkartıldım. Çok uzun yazdım teşekkürler
Merhaba,
Boşanmada protokole neler yazıldığı sizin nafaka talep edebilmeniz bakımından önemlidir. Bu nedenle protokolü görmemiz gerekir. Çocuğunuz adına ise nafakanın arttırılması davası açabilirsiniz. Bahsettiğiniz hususlarda delilleri toplayıp ekran görüntülerini almanız faydanıza olur. Mahkemede karşı tarafın ekonomik durumunu ispatlamaya çalışırken faydalı olacaktır.
Merhaba,
5 yıl önce anlaşmalı boşandık. Anlaşmaya göre 2 kızım için belirlenen bedeli ödemediğinden icra yoluyla aldığımız nafaka, iştirak nafakası idi. Büyük Kızım şimdi 20 yaşında ve icradan gelen nafaka bedeli gelmeye devam ediyor. İptal ettirip yardım nafakası için tekrar mı başvurmalıyız? Bu işlemi kızım mı talep etmeli, Nafaka bedeli yükseltmeyi de bu işlem esnasında mı talep edebilir miyiz? Teşekkürler.
Merhaba,
Kızınız kendisi adına dava açmalı ve yardım nafakası talep etmelidir.
Merhaba ,kızım 13 yasında 10 yıl önce mahkeme 600 tl nafaka belırdı halen aynı nafaka yatırıyor kızımın babası dava açıp çocugumu huzursuz etmek ıstemıyorum.Cunku cocugumu tehdıt edıyor babası bende velayet davası acarım dıye….ne yapabılırım???lutfen bana yardım edın
Merhaba,
Velayet davası açılması halinde çocuğun görüşleri de sorulur ve pedagog yaptığı görüşmelere göre bir rapor hazırlar. Bu noktada tercih sizin. Açacağınız dava ile ilgili bilgi sahibisiniz zaten.
çocuk okumuyor ve çalışıyorsa iştirak nafkası 18 yaşına girincemi 18 yaşını bitirip 19 yaşına geçincemi son bulur
bu konuda ilgi verirseniz memmun olurum saygılarımla
Merhaba,
18 yaşını doldurduğu zaman son bulacaktır.
Merhaba biz eşimle anlaşmalı olarak 5 ay önce bosandik sadece iştirak nafasi ödemesi konusunda anlaştık yanlız hiç ödeme yapması eski eşim boşandıktan kısa bir süre sonra işten çıkarıldı ve nafakanın kaldırılması davası açtı sizce nafaka kaldirilir mi? Teşekkürler
Merhaba,
Boşanma yeni gerçekleşmiş, bu tip durumlarda mahkemeler nafakanın kaldırılması kararı vermemektedir. Eşinizin işten çıkarılması ise aleyhinize bir durum. Bu nedenle bir avukat tutunuz, ücretini karşılayamayacak durumda iseniz Baro’dan avukat isteyiniz.
Merhaba Ben eşimle boşandım anlaşmalı çocuğun velayeti bende Bana 1500 TL yoksulluk nafakası çocuğuma 1000 TL iştirak nafakası anlaştık çocuk oda hazırlayıp mahkemeye sunduk mahkeme onayladı Eşim hala nice deme yapmadı yeni boşandık diye yalnız mahkeme Birgün belirlemede O para bana ne zaman ödenmeye başlayacak ve eşim bu miktarı düşürebilir mi anlaşmalı boşandık
Merhaba,
Protokolde ödemelerin ne zaman başlayacağını da yazmanız gerkeirdi. Bu haliyle boşanmanın kesinleşmesiyle birlikte ödemelerin başlatılması uygun olacaktır. Anlaşmalı boşanma olduğundan ötürü kısa sürede kesinleşecektir.
merhaba, esimle 3 yil once bosandik. 4 yasinda kizimiz var. aylik 230 tl istirak nafakasi oduyorum anlasmali bosandik . suan 1 yillkk evliyim çocugum oldu . eski esim nafaka yukseltme ve evlatlik iliskisinin sonlandirilmasi adi altdina 2 tane dava acmis . hem evladimle iliskimi sonlabdirmak hem nafaka yukseltme istyor birbirinden zit iki dava sizce bu iki davayi kazanma sansi varmi ? ayni zamanda asgari maas aliyorum. yeni cocugum oldu banka borclarim var . bunlari mahkeme gorurmu ? nafaka artarmi
Merhaba,
Her iki dava farklı davalardır ve mahkeme bu iki davayı ayıracaktır. Evlatlık ilişkisinin kaldırılması farklı davaların tesis edilmesiyle mümkündür. Babalık davası, soybağının reddi davası gibi. Bu davalar hakkında ilgili yazılarımıza bakabilirsiniz.
eski eşim iştirak nafakasını 750 tl yazdı o zaman durumum vardı kabul ettim şimdi 2. evliliğim gerçekleşti 2500 tl maaş alıyorum 1650 tl icram var kirada oturuyorum bu durumda mahkemeye azaltım için başvuruda bulunmsam evrak olarak ne vermem lazım dilekçe yanında bir de ne kadar düşüş olur tahmini
Merhaba,
Davanızda ekonomik durumunuzu izah edeceksiniz.
Unv.2 sknifta iken Babamdan 200 tl nafaka alıyordum. Yükseltme davası açtık. 500 tl talep ettik. Dava sonuçlandı ve nafaka 100 tl ye düştü. Bu nasıl oluyor
Merhaba,
Karara itiraz ederek istinaf mahkemelerine gönderebilirsiniz.
merhaba,
eşimle 1 yıl önce anlaşmalı boşandık.4 gayrımenkulumuzden 1 i onun, 3 ü benim üzerimeydi ve bu şeklide kaldı, kayıtlara geçti.1 kızımız için 500 tl nafaka talep edildi, ben kendi isteğim ile her ay 2500 tl ödüyorum.Merak ettiğin konu; eski eşim üzerime kayıtlı taşınmazlar(ev, araba) ve bankadaki nakit varlığım için sonradan hak talep edebilir mi?
teşekkür ederim.
Merhaba,
Protokolünüze bakmak gerekir.