Kıdem tazminatı, İş Kanunu’nda aranan şartların sağlanması halinde işverene ait bir işyerinde belirli süre çalışan işçisine ödediği toplu para, tazminat olarak tanımlanır. 1457 sayılı yasanın 14. maddesinde düzenlenen kıdem tazminatına hak kazanacaklar ve kıdem tazminatına hak kazanma şartları ilgili maddede belirtilmiştir. Kıdem tazminatı alma şartları ve genel olarak kıdem tazminatını içeren alacak davalarında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır :
Kıdem Tazminatı Alma Şartları
1475 sayılı İş Kanunu, şuan yürürlükte olmasa da aynı kanunun 14. maddesi kıdem tazminatına ilişkin olup hala geçerliliğini korumaktadır. 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi kıdem tazminatı düzenlemiş olup madde metnine göre kıdem tazminatına hak kazanmak için şu şartların varlığı aranır :
- İşçi, 4857 Sayılı Kanuna Tabi İşçi Olmalı
- İşçi, En Az 1 Yıl Çalışmış Olmalı
- İş Sözleşmesi, İş Kanununda Gösterilen Şekillerde Sona Ermiş Olmalı.
Hangi Hallerde Kıdem Tazminatına Hak Kazanılır?
İşverenler, işçilerinin iş sözleşmelerini bazen keyfi bazen de kanun maddelerine dayanarak feshederler. Sebepsiz ve kanuna aykırı olarak feshedilmiş iş sözleşmelerinin varlığı halinde işçiler her halükarda kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklardır.
İşverenler İş Kanunu kapsamında çalışanların sözleşmelerini ‘geçerli neden’ veya ‘haklı neden’e dayanarak feshedebilirler. İşverenler İş Kanunun 18. maddesine dayanarak iş sözleşmesini feshederler ise işçilerine Kıdem Tazminatlarını ödemekle yükümlüdür. İş Kanunu’nun 25. maddesine göre yapılan fesihlerde ise II. Bentte yer alan sebepler dışında iş sözleşmesi feshediliyorsa, yine işveren kıdem tazminatı ödeyecektir. Her olay kendi içerisinde ayrı değerlendirilmelidir, bu nedenle tarafımıza
Kıdem Tazminatı Hesaplama Yöntemi
Kıdem Tazminatının nasıl hesaplanacağı 1475 sayılı İş Kanunu’nda yer almakta olup bu madde hala geçerliliğini sürdürmektedir. İşçinin kıdem tazminatı hesaplanırken kıdeme eklenecek (kıdem tazminatına dahil olan) kazançlar şunlardır :
- Günlük Brüt Kazanç
- Sosyal Yardım ve Benzeri Yardımlar (Yol, yemek vb.)
- Düzenlilik arz eden prim, ikramiye
- Aile Yardımı
- Bahşiş
- Alışveriş Çekleri
- Lojman (İşveren tarafından karşılanıyorsa kira bedelleri)
Kıdem tazminatı hesaplanırken öncelikli olarak işçinin 1 yıllık kıdemi hesaplanacaktır. Bu hesaplamada yukarıda sıraladığımız gelirler toplamı esas alınacak ve işçinin ücreti ve çalışma süresi belirlenecektir. Bununla birlikte kıdeme hak kazanan işçinin kaç yıllık kıdemi var ise bulunan bedel bu yıl ile çarpılacak ve işçinin hak kazandığı toplam Kıdem Tazminatı bedeli hesaplanacaktır. Kesintiler neticesinde net kıdem tazminatı hesaplanabilecektir.
2024 Yılı Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadardır ?
Her ne kadar kıdem tazminatı hesaplamasında işçinin aylık brüt maaşı üzerinden kıdem tazminatı hesaplansa da işçinin aylık brüt maaşı kanunca konulan üst sınırı geçemeyecektir. 2024 yılı Haziran ayına kadar geçerli olacak Kıdem Tazminatı Tavanı 35.058,58 TL Türk Lirasıdır.
Kıdem tazminatı tavanı toplu iş sözleşmeleri de dahil olmak üzere işçi ve işveren arasında yapılan sözleşmelerle de aşılamayacaktır. Bununla birlikte kıdem tazminatı tavanı için esas alınan gün, işçinin işten ayrıldığı gündür. Yani işçinin işten ayrıldığı tarihte geçerli olan kıdem tazminatı tavanı esas alınacak ve kıdem tazminatı bu tarih üzerinden hesaplamaya tabi olacaktır.
Kıdem Tazminatında Faiz
Kıdem tazminatının tahsili için açılacak davalarda kıdem tazminatına faiz işletilip işletilemeyeceği sorun teşkil etmektedir. Kıdem tazminatının ödenmemesi nedeniyle İş Mahkemesi hakimi, fesih tarihinden itibaren mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder.
Kıdem Tazminatında Zamanaşımı
Kıdem tazminatının tahsili için açılacak davalar için zamanaşımı son değişikliklerle birlikte İş Kanunu’na eklenen ek-3. madde gereğince 5 yıldır. Bu süre içerisinde talep edilmeyen tazminat alacakları zamanaşımına uğrayacak ve artık talep edilemeyecektir.
İşçilik Alacağı Davası (Kıdem Tazminatının Alınması İçin Açılacak Dava)
Kıdem tazminatının alınması için İş Mahkemelerinde buna yönelik olarak alacak davası açmak gerekmektedir. İş sözleşmeleri yukarıda sayılan hallerde feshedilen ve kıdem tazminatına hak kazanan işçiler, kıdem tazminatlarının ödenmemesi halinde işverenleri aleyhine alacak davası açmak zorundadır. Açılacak bu alacak davasında kıdem tazminatı talep edilecek ve İş Mahkemesi işçinin kıdeme hak kazanıp kazanmadığını, işçinin işten çıkarılmasının haklı mı haksız mı olduğunu irdeleyecektir.
Kıdem Tazminatı Taleplerinde Görevli Mahkeme
İşçilerin kıdem tazminatlarını alabilmek için açacakları İşçi Alacağı Davalarında (Alacak Davası) görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.
Kıdem Tazminatı Taleplerinde Yetkili Mahkeme
İşçilerin kıdem tazminatlarını alabilmek için açacakları İşçi Alacağı Davalarında (Alacak Davası) yetkili mahkeme genel kurallara göre belirlenir. Buna göre kıdem tazminatının talep edileceği alacak davalarında yetkili mahkeme ; işçinin işini gördüğü yer mahkemesi veya davalının ikametgahıdır. Burada işçinin seçimlik hakkı olduğu ortada olsa da Yargıtay bu hususu kabul etmemektedir. Yargıtay’a göre yetkili mahkeme işçinin, işini gördüğü yer mahkemesi yetkilidir. Yargıtay işçinin seçimlik hakkı olduğunu kabul etmemektedir.
Kıdem Tazminatı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
1-Askere gideceğim kıdem tazminatı alabilir miyim?
Türkiye’de her erkek askerlik görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Bu nedenle iş hayatına devam eden kişilerin de askere gitme durumları ve bunun bir zorunluluk olması nedeniyle İş Kanunu, askere gidecek işçiler için kıdem tazminatı alabilme koşullarını düzenlemiştir. Buna göre askere gitmek için işinden istifa eden ve makul süre içerisinde askere giden işçiler kıdem tazminatını almaya hak kazanacaktır.
Askerlik nedeniyle iş sözleşmesinin feshinde kıdem tazminatı alınıp alınamayacağına dair detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bedelli askerlik halinde kıdem tazminatı alınıp alınmayacağına ilişkin yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz.
2-İş yerim başka bir ile/ilçeye taşındı, kıdem tazminatı alabilir miyim?
Günümüzde birçok işyeri bazı sebeplerden ötürü başka illere veya ilçelere taşınmakta ve faaliyetlerini orada sürdürmektedir. Fakat bu durum çoğu zaman işçiler için ulaşım vb. sıkıntılara yol açmaktadır. İşyerinin başka bir ile taşınması veya başka bir ilçeye taşınması halinde işçiler sözleşmelerini haklı sebeple feshedebilecek ve kıdem tazminatına hak kazanacaklardır.
3-Emekli olmak istiyorum, kıdem tazminatı alabilir miyim?
İşçiler, kanunda sayılan bazı şartları sağladıkları takdirde emekliliğe hak kazanırlar. Kanuna göre emekliliğe hak kazanmış kişiler kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
4-Emekli olmama rağmen çalışmaya devam ettim, işten çıkarılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim?
Ülkemizde birçok işçi, emekli olmasına rağmen çalışma hayatlarına devam etmektedir. Emeklilik şartları sağlanmış olmasına rağmen kıdem ve ihbar tazminatı almaksızın çalışmalarına devam eden işçiler, kıdem tazminatlarını toplam süre üzerinden hesaplanarak almaya hak kazanırlar. Emeklilik sonrası çalışma hususuna ilişkin bazı Yargıtay Kararları şu şekildedir :
- Yargıtay 9. Hukuk Dairesi / 2012 : Emekli olmasına rağmen çalışmasına devam etmiş ve emeklilikte kıdem ödemesi yapılmamışsa tüm çalışma süresi nazara alınarak hesaplama yapılır.
- Yargıtay 9. Hukuk Dairesi / 2008 : Emekli olmasına rağmen çalışmasına devam etmiş ve emeklilikte kıdem ödemesi yapılmamışsa ayrı ayır değil tüm çalışma süresi nazara alınarak hesaplama yapılır.
Emeklilik sonrası çalışma hayatına devam eden işçinin sözleşmesi haklı olarak feshedildiği takdirde kıdem tazminatının durumunun ne olacağı da büyük sorun teşkil eder. Şayet işçi emeklilik süresini doldurmuş olmasına rağmen çalışmasına devam etmiş ve bu süreçte sözleşmesi işveren tarafından haklı olarak feshedilmiş ise ; işçi, emekli olduğu döneme ait kıdem tazminatını almaya hak kazanacaktır.
5-Evlilik nedeniyle işten ayrılacağım, kıdem tazminatı alabilir miyim?
Evlenme halinde kadın işçilere kıdem tazminatı verileceği 1475 sayılı İş Kanununda düzenlemiştir. Buna göre ; kadın işçi evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde evlilik nedeniyle sözleşmesini feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu imkanın evlenmeden önce kullanılması imkansızdır.
Evlenme nedeniyle iş sözleşmesinin feshine ilişkin yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
6-İş yerinde cinsel tacize uğradım, kıdem tazminatı alabilir miyim?
İşverenler, işyerlerinde işçilerinin gözetimini sağlamak, onlara daha verimli ve daha sağlıklı bir çalışma koşulları sağlamakla yükümlüdür. Bir işçinin işyerinde cinsel tacize uğraması halinde işçi ; İş Kanunu gereği iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir. Cinsel taciz fiili, yalnızca işveren tarafından değil, işçinin iş arkadaşları veya 3. kişi tarafından da gerçekleştirilebilir. Böyle bir durumda da işverenin sorumluluğu söz konusu olacaktır.
İşçi, cinsel taciz hususunu işverenine bildirmeli ve önlem almasını talep etmelidir. Şayet işveren böyle bir hususa yönelik gerekli tedbirleri almış veya almamış olsun, fiilin tekrarlanması halinde işçi, iş sözleşmesini haklı olarak feshedebilecek ve kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır.
7-İş yerinde Mobbing (psikolojik şiddet) yapılıyor, kıdem tazminatı alabilir miyim?
Ülkemizde son yıllarda İş Hukuku alanına kazandırılmış olan mobbing terimi, işçilerin işi kendi istekleri ile bırakmalarına yönelik her türlü fiili ifade eder. Burada mobbing olması için muhakkak bir fiilin de varlığı aranmamaktadır. Bazı durumlarda, işçiye karşı herhangi bir davranış göstermeden veya harekette bulunmadan da mobbing yapılmış olabilir. İşte bu nedenle mobbing hususu değerlendirilecekken somut olay göz önüne alınmalı ve mobbingin varlığı buna göre tespit edilmelidir.
Psikolojik taciz olarak da adlandırılan mobbingin varlığı halinde işçiler, iş sözleşmelerini haklı olarak feshedebilecek ve kıdem tazminatı almaya hak kazanabileceklerdir.
İş yerinde mobbing (psikolojik şiddet) ‘e ilişkin yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
8-İşveren hakaret etti, kıdem tazminatı alabilir miyim?
İşverenin hakaret etmesi halinde işçi, iş sözleşmesini haklı olarak feshedebilecek ve kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. Hakaretin işveren veya işveren vekilleri tarafından yapılmasının bir önemi yoktur. Hakaret, işveren vekili tarafından yapıldığı takdirde de işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
9-İş yerinde can güvenliğim yok, kıdem tazminatı alabilir miyim?
Günümüzde bazı işkolları, niteliği itibariyle hayati riskler taşımakta olup buna ilişkin gerekli tedbirlerin işverenler tarafından alınması gerekir. Riskler nedeniyle işçiler iş kazası geçirmekte, buna ilişkin raporlar almakta ve işçilere istirahat verilmektedir. Şayet istirahat verilmesine rağmen işçilerin işe gitmeye zorlanmaları kabul edilemez olup işçiler de istirahat haklarını sonuna kadar kullanmalıdırlar. İşte bu nedenlerle işe gitmemekte haklı olan işçilerin iş sözleşmeleri feshedilirse bu fesih haksız fesih olacak ve işçiler kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklardır.
10- Sigorta primlerim yatırılmıyor / eksik yatırılıyor, kıdem tazminatı alabilir miyim?
İşçilerin sigorta primlerinin eksik yatırılması veya hiç yatırılmaması hallerinde işçiler iş sözleşmelerini haklı olarak feshedebilir ve kıdem tazminatını alabilirler.
Sigorta primleri eksik yatırılan işçinin haklarına dair detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
11-Fazla mesai (fazla çalışma) ücretim ödenmiyor, kıdem tazminatı alabilir miyim?
Günümüzde işçilerin birçoğu fazla mesai ücretlerini alamamakta ve bu durum karşısında hukuki açıdan haklarının neler olduğunu bilmemektedir. Fazla mesai ücretleri, işveren tarafından muhakkak ödenmesi gereken alacaklardır. Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi halinde işçiler, iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatını alabilirler.
Fazla mesai ücretine ilişkin yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Merhaba hocam sigorta girişim 1994. Halen 14 yıldır bir şirkette çalışmaktayım.15 yıl 3600 gün şartından kıdem tazminatı almak istiyorum.prim gün sayım doldu ancak sigortaılık yılım yani 25 yıl dolmadı kıdem tazminatı nı alabilirmiyim.
Merhaba,
15 yılı doldurmadan nasıl alabilirsiniz ? Tabii ki bekleyeceksiniz.
Merhaba ,ben özel bir şirkette 21.12.2005 yılından beri çalışmaktayım 4.12.2009 yılında ihtiyaçtan dolayı tazminat talebinde bulundum çıkışım ayni gun yapilip tazminatim ödendi 5.12.2009 da tekrar girişim oldu .eyt sebebi ile 24.03.2023 de tekrar çıkışım yapıldı ama üç yillik tazminat ödemesi yapıldı ,2005 den itibaren hesaplanıp ödemeler düştükten sonra kalan tutarın odenmesi gerekmezmiydi ? Teşekkürler
Merhaba,
Belirttiğiniz şekilde oldu ise bir hata var evet. Bu nedenle tazminatınızı hesaplattırmanız yerinde olacaktır.
Merhaba Mehmet Emre bey,
ben 7,5 senedir özel bir şirkette çalışıyorum. haftalık çalışma saatım 55 saat. sgk asgeri ücret üzerinden gösteriliyor o bedeli bankadan geri kalanını elden alıyorum. işyerinde 1 senedir yanıma eleman almalarını işin çok agır olduğu belirtiyorum ilan veriyorlar ama ya alınan eleman kaçıp gidiyor iş yoğun diye ya da elemanı beğenmiyorlar. eski çalışanım diye bütün işi bana yüklediler. İşyerine haber vermeden direk avukat yolu ile ihtar çektirip fazla mesailerimi (haftada 10 saat) ve kıdem tazminatımı alabilir miyim ?
Merhaba,
Fazla mesailerinizin ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmenizi feshedebilir ve ardından dava açabiliriz. Fakat bu taleplerimizin yerine gelmesi için İş Mahkemesinde dava açtığımızda iddialarımızı kanıtlamamız gerekir. İddialarımızı kanıtlayabilmemiz için tanık deliline ihtiyacımız var. Eğer sizinle birlikte çalışmış, çalışan iş arkadaşlarınız Mahkemede tanıklık yapabilirse davanızı açabiliriz.
Merhaba Emre bey 02/06/1986 Tarihinde iş başı yapmış olduğum şirket 1988 kadar sigortamı ödememiş 3 kardeş çalışıyorduk abilerim bu şirketten emekli oldu ben 88 de ayrıldım ne yapmam gerekiyor sgk mın sayılması için saygılarımla.
Merhaba,
Eğer sigortanız hiç başlatılmamış ise talebiniz hak düşürücü süre içerisinde dava açılmadığı için reddedilecektir lakin bir sigorta kaydınız varsa dava açabilirsiniz.
Merhaba,
işyerimize işe iade davası açacağız yaklaşık 10 kişi. işe iade davası açtığımız için işveren kıdem tazminatlarımızı ödemez ise ne yapacağız? Kıdem tazminatımız ödenmedi diye dava mı açmalıyız? Birde bu dava ne kadar sürer ?
Merhaba,
İşe iade davas(tespit) ayrı kıdem tazminatı (alacak) ayrı bir davadır. Bu nedenle işveren ödeme gerçekleştirmezse haliyle dava açmanız gerekir.
Merhaba Mehmet Bey,
Ben 2007 den 2014 yılına kadar Belediye’de mevsimlik işçi olarak çalıştım. 2014′ de emekli oldum .Kıdem tazminatımı alabilmem için hukuksal olarak başvuru yapmam gerektiği söylendi. Şu an taşeron bir şirkette yine mevsimlik işçi olarak çalışıyorum. Acaba neden yasal hakkımızı hukuksal yollarla alabiliyoruz ve iş mahkemesi lehimize sonuçlandığında avukatlık ücretleri tarafımıza iade ediliyor mu?
Teşekkür ederim, cevaplarsanız sevinirim.İyi günler.
Merhaba,
Eğer muhatabınız size hakkını teslim etmiyorsa yasal yollara başvurmaktan başka çareniz yok. Avukatlık ücretleri ise avukatın hakkıdır bu nedenle anlaşılacak meslektaşımız gerekli açıklamaları yapacaktır.
Merhabalar özel bir şirkkette çağrı merkezi çalışanıyım 6 ayımı doldurmak üzereyim fakat çalışmış olduğum şirket her yıl belirli aylarda ücretsiz izin adında izin verdiklerini. ve 3 ay zaman dilimi vermiş olmalarına rağmen verilen zamanın genel olarak aşıldığı görülmüştür. bu yönde bir yaklaşım olursa ne gibi bir yol izlemeliyim desteğinizi rica ediyorum.
Merhaba,
Ücretsiz izin konusunda işçinin onayı olmaksızın işveren eylemde bulunamaz. Ücretsiz izinde karşılıklı rıza olmalıdır.
Selamın alaykum memet bey 2010 yılı itibariyle aynı şirket te çalışmaktayım çalışmış olduğum s.k.y.sirket satıldı vergi numarasi değişti sirketin ismi sky oldu l.t.d den anonim oldu önümüzdeki ay devredile cek ben ve arkadaş larim calismaya devam edecek bizim tazminat hakkımız varmıdır tazminat hakkımız varsa şirketi devreden mi yoksa alanmi ödeyecek bize yardımcı olur iseniz çok sevinirim kolay gelsin.
Merhaba,
Haklarınız korunacaktır. Bu tip şirket devirlerinde şirketler arası devir sözleşmesi önemlidir. Muhakkak sizlerin de haklarının devri hususunda madde tanzim edilmiştir. Ek olarak sizlerden de onay alınmalıdır.
Merhaba, mayıs 2014de kıdem tazminatı davası açmıştık, temmuz 2015 tarihinde karara bağlandı ve nisan 2016 ise yargıtaya geliş tarihi olarak görünüyor. Mahkeme karar tarihinden yargıtaya gelişe kadar 9 ay süre geçmiş, dosyanın bu kadar süre beklemiş olması normal mi? Dosyamız halen daha yargıtay arşivinde olarak görünüyor sizce de çok zaman geçmemiş mi süreci hızlandırmak için neler yapabiliriz? Tahmini olarak yargıtay süreci ne zaman sonuçlanır? Davayı açalı dört yıl dolmak üzere hala bekliyoruz.. cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba,
Yargılama süreleri ile üst mahkemelerde geçen sürelerle ilgili net bir şey söylemek pek mümkün değil. Bu nedenle dilekçe ile acil bir durumunuz var ise belirtebilirsiniz.
2012 yilinda ise basladim 2018 yilinda 4 cu ayinda isi birakmak zorunda kaldim isten cikmamin sebebi maaslar 2 ay yada 3 cu ayi gectigi icin bu arada devletin vermis oldugu agi dende faydalanamadim hic senelik izin kullanmadin ssk ya gelincede 2 yila kadarda eksik yatti ve 3 cu ve 4 cu ayi bulmadanda girdi cikti oldu ben bu isyerinden nasil kidem tazminatimi alirim bana bu konuda yardimci ola bilirmisiniz tesekurler
Merhaba,
Ücret ödemeleri İş Kanunu’nda belirtilen şekilde gerçekleştirilmiyor sürekli olarak geç ödeniyorsa işçiler bu nedenle iş sözleşmelerini feshedebilir kıdem tazminatı alabilirler. AGİ ise muhakkak işçiye ödenmesi gereken bir ücrettir. Bu ücretin ödenmemesi de iş sözleşmesinin feshedilmesini gerektirir. Neticesinde kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Merhabalar Emre bey ben özel bir okulda 2 yıldır öğretmenlik yapıyorum bir sonraki sene aynı okulda çalışmayı düşünmüyorum ve işten ayrılmak istiyorum ama istifa yazmadım zorla yazmamı istiyorlar . Şimdi olmasa bile İstifa yazmazsam sonradan hak talep edebilir miyim ?
Merhaba,
Kıdem tazminatı talebiniz var ise iş sözleşmenizin işveren tarafından haksız/geçersiz şekilde veya sizin tarafınızdan haklı/geçerli bir nedenle feshedilmesi gerekir.
Merhaba Emre bey ben 3 yıldır bir şirkette çalışıyorum ve bu bekçilik mülakatları açıklandı ve bekçiliği kazandım ama tazminatımıda içeride bırakmak istemiyorum memurluğa geçeceğim için kıdem tazminatı talebinde bulunabilirmiyim veya bu memurluk nedeni ile sözleşmemi fes edebilirmiyim ?
Merhaba,
Memurluğa geçmek iş sözleşmesini feshetmek için bir gerekçe değildir ve kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
3600den bir kere işten ayrıldım kıdem tazminatı aldım sonra başka isyerinde 1yıl 3 ay çalışıp ordanda ayrıldım fakat iş yeri vermek istemiyor normalde ikinci sefere kıdem tazminatı alabilirmiyim
Merhaba,
İş Kanunu kapsamında sözleşmeniz usule uygun feshedilirse kıdem tazminatı almanız gerekmektedir.
11 yildir ayni is yerinde çalışmaktayim
4-A KAPSAMINDAKi SiGORTALILIGINIZ 04 Belirsiz sureli is sozlesmesinin isveren tarafIndan haklI sebep bildirilmeden feshi NEDENIYLE, 14.09.2023 TARIHLi iSTEN AYRILIS BiLDiRiMiNiZ iSVEREN TARAFINDAN YAPILMISTIR.
bu sekilde girdi cikti yapildi. sadece kidem tazminati ve yillik izin parasi verildi.bunyesindeydik simdi güvenlik şirketine devrolacak. ihbarimi ve kidem alabilir miyim
Merhaba,
Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatınız ödenmelidir lakin yine de ofisimizi arayıp bilgi almanızı tavsiye ediyorum. Sözleşmeniz vb. bilgilere ihtiyacımız olacak.
Merhabalar halen çalıştığım iş yerinde girdi çıktı yapıldı kıdem 2 yıllık çalışanlarıyım kıdem tazminatı alabilir miyim
Merhaba,
Aynı gün girdi çıktı yapıldı ise bir hak kaybınız olmayacaktır lakin sigorta primlerinizin ödenmediği bir gün bile söz konusu ise haklı nedenle iş sözleşmenizi feshedebilir ve kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Ek olarak işverenler işçilerin görev tanımını değiştirmektedir, böyle bir değişiklik yapılmış mı onu da kontrol etmeniz faydalı olur.
Slm.10 gün sonra, 7000 prim günümü dolduruyorum,Kıdem tazminatımı almayı planlıyor, işime devam etmek istiyorum,
İşyerim kıdem tazminatını vermiyorum, diyebilme ihtimali var.
Diyer sosyal haklarımı koruyarak İşime devam edip ,kıdem tazminat hakkı alma yoluna nasıl gidebilirim
Merhaba,
Emeklilik nedeniyle iş sözleşmenizi feshederseniz işveren kıdem tazminatınızı ödemelidir. Ödemez ise yasal yollara başvurabilirsiniz. Hem kıdem tazminatı alıp hem de çalışmaya devam etmeniz işveren ile yapacağınız anlaşmaya bağlıdır.
Teşekkür ederim,
Emeklilik nedeniyle değil(emekliliğe çok var;) 7000 prim gün sayımı doldurup kıdem tazminatımı alıp aynı özlük haklarımla, devam etmek istiyorum,20 YILLIK İhbar tazminatımı nasıl koruyabilirim,bununla ilgili yasa varmıdır,
Hocam iyi günler ben 1 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Dershaneye gidicem tazminatımı alabilir miyim.
Merhaba,
Kıdem tazminatınızı alabilmeniz için iş sözleşmenizin İş Kanunu kapsamında haklı veya geçerli bir nedenle feshedilmesi gerekmektedir. Dershaneye gitmeniz sözleşme feshi için yeterli bir gerekçe değildir.