Ortaklığın giderilmesi davası bir diğer adıyla izale-i şuyu davası, el birliği halinde mülkiyet sahibi olunan taşınır veya taşınmazların, yine paylı mülkiyet halinde bulunan taşınır veya taşınmazların paydaşlar arasında paylaştırılmasına hizmet etmektedir. Açılacak ortaklığın giderilmesi davası ile birlikte paydaşlardan biri ve birkaçı taşınmazın ilgili Mahkeme tarafından paylaştırılmasını isteyebilir. Ortaklığın giderilmesi davasına bakmakla yükümlü Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi, taşınır veya taşınmazın durumunu ve değerini tespit edip paylaşmanın nasıl olacağına karar verecektir.
İzale-i Şuyu Davasına ilişkin genel bilgileri içerir yazımızı okuyabilirsiniz : Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Taraflar
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davasında Davacı
Türk Medeni Kanunu‘nun 642. maddesine göre ”Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yolu ile paylaştırılmasına karar verilmesini Sulh Mahkemesinden isteyebilir.”
Elbirliği halinde mülkiyet sahibi olunan taşınır/taşınmaz mallarda mirasçılardan her biri, yine paylı mülkiyet halinde hak sahibi olunan taşınır/taşınmaz mallarda ise paydaşlardan her biri dava açmak hakkına sahiptir. Paydaşlar tek başına dava açabilecekleri gibi birkaç kişi bir araya gelerek de talepte bulunabilirler.
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi Davasında Davalı
Alınacak mirasçılık belgesine veya taşınır taşınmaz kaydına göre paydaş olan her kişi davaya dahil edilmelidir. Bu noktada ortaklığın giderilmesi davasında davacı/davacılar dışında kalan tüm paydaşlar davalı olarak dava dilekçesinde yer almalı ve tüm hak sahipleri davaya dahil edilmelidir. Taraflardan bir kişiye dahi davanın bildirilmemesi ve yokluğunda işlem yapılması halinde hükme itiraz edilmesi halinde İstinaf Mahkemesi kararı bozacaktır.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Taraf Teşkili Sağlanmalıdır
Taraf teşkili, tüm tarafların davaya dahil edilmesi ve davadan haberdar edilmesidir. Dava konusu taşınır/taşınmaz malların hak sahiplerinin dava hakkında bilgilendirilmesi ve yargılamaya dahil edilmeleri ile taraf teşkili sağlanmaktadır.
Davacının dava dilekçesi, davalı olarak belirtilen taraflara tebliğ edilecektir. Şayet davalıların eksik bildirilmesi söz konusu ise Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi somut olaya göre bu eksikliğin giderilmesini isteyebilir. Tüm bunlara rağmen paydaşlardan birisinin davaya dahil edilmemesi taraf teşkilinin sağlanmadığını gösterir.
Taraf teşkilinin sağlanması gerektiğine dair Yargıtay Kararı şu şekildedir :
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2011/9076 Esas, 2011/9948 karar, 29/09/2011 tarihli İlam
ÖZETİ: Dava konusu taşınmazda karar tarihinden önce 5.11.2010 tarihinde imar uygulaması yapılmış olup 7698 ada 1 parsel olarak davacı ile birlikte 42 kişi adına tescil edildiği son gelen tapu kaydından anlaşılmaktadır. Bu durumda mahkemece davada yer almayan paydaşların veya ölmüş olmaları halinde ilgilisinden temin edilecek mirasçılık belgesine göre tüm mirasçılarının davaya dahil edilerek taraf teşkilinin sağlanması, ondan sonra işin esası ile ilgili bir karar verilmesi gerekirken bu husus üzerinde durulmadan karar verilmesi hatalı olmuştur.
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, bir adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı İbrahim Deneme tarafından temyiz edilmiştir.
Paydaşlığın ( ortaklığın ) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar ( ortaklar ) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Paydaşlığın ( ortaklığın ) giderilmesi davasını paydaşlardan ( ortaklardan ) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara ( ortaklara ) karşı açar. HMUK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların ( ortakların ) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
Olayımıza gelince; Dava konusu taşınmazda karar tarihinden önce 5.11.2010 tarihinde imar uygulaması yapılmış olup 7698 ada 1 parsel olarak davacı ile birlikte 42 kişi adına tescil edildiği son gelen tapu kaydından anlaşılmaktadır. Bu durumda mahkemece yukarıda açıklandığı şekilde davada yer almayan paydaşların veya ölmüş olmaları halinde ilgilisinden temin edilecek mirasçılık belgesine göre tüm mirasçılarının davaya dahil edilerek taraf teşkilinin sağlanması, ondan sonra işin esası ile ilgili bir karar verilmesi gerekirken bu husus üzerinde durulmadan karar verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenlerle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 29.09.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Emre Bey Merhaba ,
Ortaklığın giderilmesi istenen 14 Dönümlük 208/8 ada parselde muristen kalan 260 M2’lik bir paydır, bu pay uzerınde 4 parsel genelinde 300’den fazla paydaş vardır , ortaklığı istenilen 260 m2 için ayrı bir dava açılamaz denildi , zorunlu dava arkadaslığı oldugu ıcın peki burda dava açanlar 300 kişiye degılde kendı aıle ıçinde tebliğ yapıldı davayada 2 hafta kaldı taraf teşkili sağlanamadı muhtemelen diğer paydasları davaya dahilde edemeyecekler çekindikleri için bu davvanın esasına girilemezse kaç kere daha uzar dava mahkeme kaç kere süre verir davacı vekile
Merhaba,
Taraf teşkili sağlanmadan esasa girilmeyecektir. Süre konusunda bir sınır yok.
emre bey merhaba
ortaklıgın giderilmesine ilişkin ,
taraf teşkili sağlanmadan keşif günü verildi , tapu kayıtlarında 170 kişi var ölen ve intikalleri yapılmayan hariç , taşınmaz parselin, bütünü değil bir kısmı için keşif yapabilir mi mahkeme kararı istinaf bozmayacak mı bu dvada hisseli tapuda tüm hissedarları kapsamıyor mu
Merhaba,
Taraf sayısının çok olduğu dosyalarda usul ekonomisi ilkesi gereğince yapılması gerekli işlemler taraf teşkili sağlanmadan da yapılabilmektedir. Keşif işlemi böyle bir işlem olarak değerlendirilebilir. BU süreçte de taraf teşkili sağlanırsa herhangi bir problem olmayacaktır.
Merhaba öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Babamın yakın akrabası vefat etti.(Babam hayatta değil) Yozgat sulh hukuk mahkemesinden tebligat geldi, bu tebligatta ortaklığın giderilme davası yazıyor. Davalı ve davacı yanısıra dahili davacı diye bir kavram var. Ben kardeşlerim amcam dahili davali olarak görünüyoruz. Ne davayı açan ve davalı olanlarla iletişim ve etkileşimiz yok. Bu durumda bizi ilgilendiren bir durum var mıdır? Mahkemeye gitmeye gerek var mı? Herhangi bir şekilde vekâlet veya yargılama gideri bize yansıtılabilir mi?
Aydınlatırsaniz çok memnun ve size minnettar olurum.
İyi çalışmalar
Merhaba,
Satışına karar verilen taşınmazdaki paylarınız oranında sorumluluğunuz doğacaktır.
Öncelikle teşekkür ederim zaman ayırdığınız için. Bu sorumluluk olumlu anlamda mı yani satılan payın bize ödenmesinden mi bahsettiniz? Bu sorumluluk kelimesini bizim gibi hiçbir hukuk bilgisi olmayan insanlar için daha net açıklayabilir misiniz acaba? Çok çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.
teşekkür ederim emre bey
peki keşif için geldiklerinde parselin o kısmı için değil geneli için mi yapılıcaktır keşif
Merhaba,
Dosyayı incelemeden bir yorum yapmam doğru olmayacaktır. Davacı tarafın talebi doğrultusunda Sulh Hukuk Hakimi işlem yapacaktır.
Peki Emre Bey en azından şunu netleştirelim muristen kalan taşınmaz , hisseli bir taşınmazsa murisin cocuklarından biri ortaklıgını gidermek istediğinde bu davayı muristen kalan KISIM için açamaz bu o parselin diğer hissedarlarınıda mutlaka kapsamakta tara teşkili dava şartı diyorsunuz
Emre bey merhabalar
4 kişili Ortaklığın Giderilmesi Davasında taraflardan birinin yurtdışın da yaşaması ve davaya katılmaması halinde, dava nasıl ilerler ve sonuçlanır?
Merhaba,
Yargılamalarda taraflara muhakkak birden fazla tebligat yapılacaktır. Taraflardan birinin yurtdışında olması davanın süresini uzatır. Onun haricinde yargılamanın sonucuna etki etmez.
Emre Bey merhaba,
Müvekkilimin babasının payı olan bir mirasta ortaklığın giderilmesi davası açılıyor ve davalılar arasında babası gösterilmiyor. Bu durumda (müvekkilimin babası dava açıldıktan sonra vefat ediyor) bu davaya katılmak için ne gibi bir yol izleyebiliriz
Merhaba,
Eğer paydaşların biri veya birkaçı davalı olarak gösterilmemişse zorunlu dava arkadaşlığı nedeniyle ilgili mahkeme ara karar kurup ilgililerin davaya dahil edilmesini talep edecektir. Davacı taraf bu eksikliği gidermek zorundadır. Bu nedenle ölen kişinin mirasçılarına tebligat yapılacaktır.
Emre bey merhabalar
Taraf teşkili sağlanmasında hakim çoğunluğa mı bakıyor örneğin; 6 hissedar olan paylı mülkiyet de davada 2 kişi davacı 1 kişiye dava açılıyor, taraf teşkili sağlanması için hakim kalan 3 kişiyi davaya dahil ediyor ve dahil edilenlerden 2 kişi davacının yanında yer alıyor 4 kişi davacı olmuş olunca dava devam edermi? Yani taraf teşkili çoğunluk mu oluyor ? Yoksa tamamı davacının yanında olması gerekli?
Merhaba,
Taraf teşkili, tüm tarafların davaya dahil edilmesi demektir. Bu nedenle bir kısım davalıların davaya dahil edilmesi yeterli değildir.
Merhaba Emre Bey ,
Yerleşik içtihatlara göre ve Hmk 27 gereğince bir parselin üzerinde paydaş olan birinin vefatı sonrası onun iştirakli hale dönüşen muris payının ortaklığının giderilmesi istenilemez diyor mırascılar dısında kalan tapu maliklerinin tamamının davaya dahil edilmesi gerekmektedır, bu dava şartıdır, zorunlu dava arkadaslıgı vardır dıyor , peki yerel mahkeme nasıl elbirliği halındekı murıs payının diğer parsel ortaklarından ayrı bir kısmına münasır o payın satısını isteyebılıyor yerel mahkeme hakimleride satış kararı veriyor bölge mahkemeleri bu kararı bozuyor neden yerel mahkemeler sizce bu konunun bozulacagını bile bile satıs kararı verıyor gerçekten cok merak edıyorum saygılarımla
Merhaba,
Üst mahkemeler bu tip yargılama hatalarının düzeltilmesi için vardır. Hataların art niyetli olduğu düşüncesindeyseniz ona bir yorum yapmamız doğru olmayacaktır.
Somut olaya gelince;
Her ne kadar davacılar vekili tarafından dava konusu taşınmazda kök muris …’ ait 731/66821 oranındaki hissedeki ortaklığın giderilmesi istenmiş ise de; ortaklığın giderilmesi taşınmazın tamamı için mümkün olacağından, 542 ada 241 sayılı parseldeki bütün hissedarların davaya dahil edilmesi gerekmektedir
elbirliği ortakları dısında parselin başka paydaşları varsa onların kesinlikle davaya dahil edilmesi bu sekilde dava şartı mıdır emre bey
Merhaba,
Evet kararda da belirtildiği gibi yargılamanın sonucu tüm paydaşları etkileyecektir. Bu nedenle davaya dahil edilmeleri gerekir.
Dava dilekçesi okundu
***** Tapu Müdürlüğünün 25/08/2023 tarihli yazısı ile, dava konusu taşınmazda ortaklığın giderilmesi belirtilmesi yapıldığının bildirildiği, dava konusu taşınmazda 3 sayfaya yakın hissedar isminin yazılı olduğu, bu hissedarların davaya dahil edilmediği, miras bırakan A***Y***’ın taşınmazda 241/28678 hissesi ve hissenin 150 metrekare olduğu anlaşıldı.
DAVACI VEKİLİNDEN SORULDU : Dava dilekçemizi tekrar ederiz, muristen intikal eden taşınmazdaki ortaklığın giderilmesini talep ettik, mirasçılar dışındaki diğer hissedarların davaya dahil edilmesine gerek yoktur,dedi
DAVALI VEKİLİNDEN SORULDU : Cevap dilekçemi tekrar ederim, taraf teşkili sağlansın, ayrıca muhtesatın aidiyeti davası açmak üzere süre talep edeceğiz
G.D:
1-Tarafların sulh faaliyetinden sonuç alamadıklarına,
2-Ön inceleme aşamasının tamamlanmış olduğuna, bu nedenle tahkikat aşamasına geçilmesine,
3-Tahkikatın bu tutanak esas alınmak suretiyle yürütülmesine
Emre Bey örnek durusma zaptında taraf teşkili sağlamadan tahkikata geçilmesi yanlıs değilmidir sizin makalenize göre ben anlayamadım
Merhaba,
Belirttiğim gibi taraf teşkili sağlanmalıdır. İlgili yargılamada da taraf teşkili sağlanmak zorundadır. Zaptı paylaşmanız sorun değil, hangi mahkeme ve hangi esasa kayıtlı olduğu belli olmayan bir dosya.
elbirliği ile ortak olunan murisin bıraktıgı hisse ve muhdesatın ıcınde buludunduğu ana taşınmaz hisseli paylı mulkıyet ise sadece murısın mırascıları ile taraf teşkili sağlanmıyor diğer paydaş ya da murislerinde mırascılarının davada olması gerekıyor anladıgım kadarıyla hukuki danısmanlık almak lazım ucret bılgısı nasıl alabilirim
Merhaba, 2010 senesinden beri ortaklığın giderilmesi dalasi olan hisse tapulu dairem var, toplam 16 hissedar var, 1 tane davacı var, müteahhit imar planı dışı kaçak kat yapmış, benim daire 4 katta ve üstümde 2 kat daha var. Ben şimdi 3 cu da aya dahil olmayan bir alıcıya dairemi satmak istiyorum, bunun için alıcı ile dava bin konusu gereği bilgilendirmek ve sorumluluk ustlenecegine, mahkemenin sebep ve sonucu ile ilgili mahkeme sürecinde davalı olarak hak ve sorumlulukları o yerine getirecegine dair bir sözleşme yapabilir miyiz, bu şekilde hisse tapumu sayabiliyor muyum ve noter aracılığı ile mi tapılıyor yada kendi içimizde kimlik teyitleri ve gerekli bilgi ve dava dosyasını içermesi yeterli midir, ayriyetten bu dava konusunda mahkemeye davasının hisse payı bütün davalı kişilere rayiç değerine karşılık dagitilma talebinde bulunabiliyor muyuz, veya kişinin yani davacı in kendisine ?
Merhaba,
Süren davanız ve sorularınız hususunda ofisimizden hukuki danışmanlık almanız yerinde olacaktır. Ofis numaramız : 0216 550 33 23