Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 52. ve devamı maddeleri uyarınca hakkında sınır dışı etme (deport) kararı bulunan kişiler, yasal süresi içerisinde avukatı aracılığıyla yapacağı başvuru ile sınır dışı etme kararına itiraz edebilir ve alınacak kararla yabancının geri gönderme merkezinden çıkarılması sağlanabilir.
Deport kararı (sınır dışı etme kararı) haricinde idari gözetim kararı da verilmektedir.
Sınır dışı etme kararına muhakkak bir avukat ile başvuru yapılmalıdır. Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan yabancı kişilerin bizzat başvuru yapma imkanı olmadığından ötürü avukat aracılığıyla başvuru neredeyse zorunludur. Bu nedenle ofisimiz avukatları ile iletişim geçmeniz gerekmektedir. İletişim bölümünden bilgilerimize ulaşabilirsiniz.
Kimler Sınır Dışı (Deport) Edilir?
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu‘nun 54. maddesinde sınır dışı etme kararı alınacaklar sıralanmış olup madde metnine göre şu kişiler hakkında sınır dışı etme kararı verilecektir :
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 59. maddesi kapsamında sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilen kişiler,
- Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar,
- Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullanan kişiler,
- Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollarla sağlayan kişiler,
- Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturan kişiler,
- Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilen kişiler,
- İkamet izinleri iptal edilen kişiler,
- İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal eden kişiler,
- Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilen kişiler,
- Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal eden kişiler,
- Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilen kişiler,
- Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Kanununun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayan kişiler,
- İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayan kişiler
hakkında sınır dışı etme kararı (deport kararı) verilecektir. Ek olarak başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi kişiler hakkında, sadece ülke güvenliği için tehlike oluşturduklarına dair ciddi emareler bulunduğunda veya kamu düzeni açısından tehlike oluşturan bir suçtan kesin hüküm giymeleri durumunda da sınır dışı etme kararı (deport kararı) alınabilecektir.
Kimler Sınır Dışı (Deport) Edilmez ?
6458 Sayılı Kanun’un 55. maddesinde ise kimlerin sınır dışı edilemeyeceği sıralanmıştır. Sayılı bu kişiler ve haller temel insan hakları çerçevesinde şekillenmiştir. Buna göre ;
- Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunan kişiler,
- Ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik durumu nedeniyle seyahat etmesi riskli görülen kişiler,
- Hayati tehlike arz eden hastalıkları tedavisi devam etmekte iken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkanı bulunmayan kişiler,
- Mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları,
- Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağdurları,
hakkında sınır dışı etme kararı alınamayacaktır.
hakkında sınır dışı etme kararı (deport kararı) alınamayacaktır. Deport kararlarına karşı yapılan itirazlar da usuli itirazlar haricinde yoğunlukla bu gerekçeler doğrultusunda yapılmaktadır.
Madde metninde sayılı kişiler, sınır dışı edilecekler kapsamında olsalar dahi sınır dışı edilemezler. Önemli olan temel insan hakları çerçevesinde kişileri korumaktır.
Sınır Dışı Etme Kararı (Deport Kararı)
Yasanın 54. maddesinde belirtilen kişiler kolluk kuvvetleri tarafından yakalanır ve Geri Gönderme Merkezlerine gönderilir. Bu kişiler hakkında ilgili Valilik 48 saat içerisinde ilgili yabancı ile ilgili değerlendirme ve incelemeyi sonuçlandırılmalı ve hükmettiği sınır dışı etme kararını muhataba tebliğ etmelidir. Şayet yabancının bir vekili var ise karar vekile de tebliğ edilmelidir.
Deport (Sınır Dışı) Kararına İtiraz Süresi Kaç Gündür?
İlgili valilik tarafından verilen sınır dışı etme kararı yabancıya ve varsa vekiline tebliğ edilir. Kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde idari işlemin iptali için İdare Mahkemelerine başvuru yapılması gerekmektedir. Bu süreye uyulmaması halinde yapılan başvurular reddedilecektir. Bu nedenle karar sonrasında hızlı bir şekilde İdare Mahkemesine başvuru yapılması önemlidir.
Yabancı hakkında sınır dışı etme kararı verildiği takdirde itiraz süresi olan 7 günlük süre beklenecektir. Bu süre içerisinde başvuru yapılmaması halinde veya yabancının itiraz hakkından feragat etmesi halinde karar uygulanır ve ilgili kişi sınır dışı edilir.
İdare Mahkemesinin kararları kesin olup bu karara karşı ancak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılabilecektir.
Deport (Sınır Dışı) Kararına İtiraz Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kolluk tarafından yakalanan yabancı hakkında verilecek sınır dışı etme kararı Valilik tarafından verilmekte olup idari bir işlemdir. Bu nedenle davaya bakmakla görevli mahkeme İdare Mahkemeleridir. Yabancının olduğu geri gönderme merkezinin bağlı olduğu idare mahkemesi de yetkili olacaktır.
Assalom
Merhaba,
Hukuki probleminiz ne ise info@emreulusoy.av.tr mail adresimize iletebilirsiniz.