Kişilerin soy isimleri yasalar gereği babanın soyadından gelmekte ve bu şekilde tescil edilmektedir. Süreç içerisinde birçok nedene dayalı olarak kişiler soy isimlerini değiştirmek isteyebilirler. Örneğin ; velayeti annede olan çocuğun soyadını annesi değiştirmek isteyebilir, babası ile husumeti olan evlat mevcut soyadını değiştirmek isteyebilir, alay konusu olabilecek bir soy ad kişinin istemiyle değiştirebilir gibi.

Böyle durumlar kişiler ilgili mahkemelere başvurularını gerçekleştirerek soy isimlerini değiştirmeyi talep edecek ve gerekçelerini de mahkemeye bildireceklerdir. Aşağıda izah edeceğimiz üzere bazı haklı nedenlerin varlığı halinde mahkemeler soy isimlerin değiştirilmesine karar vermekte, gerekçesiz bir soy isim değişikliği talebi ilgili mahkeme tarafından reddedilmektedir. Aşağıda detaylara girmeden önce nüfus davalarına ilişkin yazmış olduğumuz yazılarımızın bazılarını okuyabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
İsim Soy isim Değiştirme Davaları Hakkında Genel Bilgiler ; İsim Değiştirme Davası
İsim Soy isim Değişikliği Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yasal Düzenleme
İsim ve soy isim değiştirmeye yönelik Nüfus Kanunu’nun 46. maddesi ilgili işlemlerin nasıl ve ne şekilde yapılacağını düzenlemiştir. Bu madde şu şekildedir :
- Madde 46- Yaş, ad, soyadı ve diğer kayıt düzeltme davaları ilgilinin oturduğu yer asliye hukuk mahkemesinde Cumhuriyet savcısı ve nüfus baş memuru veya nüfus memuru huzuruyla görülür ve karara bağlanır. Bu davalar düzeltmeyi isteyenlerle, ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet Savcıları tarafından açılabilir ve dinlenecek tanıklar, resmi kayıt örnekleri ve belgelerle ispat olunur. Şu kadar ki; ilgilinin görünüşü davayı yalanlayıcı olmaması şarttır. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümlerine göre ceza mahkemelerinde yapılacak yaş düzeltmesi işlerinde de nüfus baş memuru veya nüfus memuru taraf olarak bulunurlar.
- Mahkeme kararına karşı taraflar Yargıtay’a başvurabilirler, yaş, ad, soyadı ve kayıt düzeltmesi hakkındaki mahkemeden verilen kararlar kesinleştikten sonra ilgilinin aile kütüne geçirilir. Ad ve soyadının değiştirilmesi, din değiştirme suretiyle de olsa mahkeme kararıyla yapılır. Adlarını değiştirenlerin aile kütüğünde yazılı çocukların baba veya ana adları, soyadlarını değiştirenlerin yalnız eşiyle reşit olmayan çocuklarının soyadları birlikte değiştirilir. Yaş düzeltme davası ancak bir defa açılabilir.
Görüldüğü üzere soy isim değiştirmek için yasal düzenleme bu şekilde olup aşağıda izah edeceğimiz usuli şartlara da dava açılırken dikkat edilmelidir.
Haklı Sebepler Nelerdir ?
Gerek Türk Medeni Kanunu gerekse de Nüfus Kanunu gereğince soyadını değiştirmek isteyen kişiler haklı bir nedene dayanmak durumundadır. Yukarıda da izah ettiğimiz üzere soyadını değiştirmek için haklı bir nedene dayanmayan yurttaşların soy isim değiştirme talepleri kabul edilmeyecek ve davaları mahkeme tarafından reddedilecektir. Hal böyleyken haklı nedenlerin neler olabileceği ve kanun kapsamında haklı neden kabul edilen halleri sıralamak istemekteyiz :
- Milli kültüre, örf veya adete uygun olmama
- Alay edilebilir, kötü anlam ifade edebilir olma
- Mesleki açıdan adın zedeleyici olması
- Başka bir isimle tanınmış olma
- Din değişikliği
Bu ve bunun gibi nedenler haklı neden olarak kabul edilecek ve mahkemelerce kişilerin istekleri doğrultusunda soy isim değişiklikleri yapılıp nüfusa tescil edilecektir.
Soy Ad Değiştirme Davasında Görevli Mahkeme ve Yetkili Mahkeme Hangisidir ?
Soy isim değiştirmek isteyen kişiler davayı doğru mahkemede açmak zorundadır. Aksi halde davada görevsizlik kararı verilecek ve süreç uzayacaktır. İsim ve soy isim değiştirme davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Soy isim Değiştirme Davalarında görevli mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olduğuna dair yazımız için tıklayınız : Soy isim Değiştirme Davasında Görevli Mahkeme.
Soy İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer ?
Soy isim değiştirme davalarında süreç ortalama 2 ile 4 ay arasında sürse de bazı durumlarda mahkemelerin yoğun olması ve duruşma tarihini ileri bir tarihe vermeleri nedeniyle süreç 6 aya uzayabilmektedir.
Nüfus Hizmetleri Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
Mrb ben soy adimi degistirmek istiyorum 25yasindayim bekarim babami mi mahkemeye vermem gerekli tek bnm soyadim degise bilirmi
Merhaba,
18 yaşını geçmiş olmanız nedeniyle davayı tek başınıza açabilirsiniz.
Ben 28 yadindayim ailemde evde baski var soyadimi değistircem aileme tazminat acabilirmiyim
Merhaba,
Soyadınızı değiştirmek için herhangi bir engeliniz yok fakat tazminat davasından bahsetmişsiniz. Ailenizde baskı olması veya sorunlar olması size tazminat ödenmesini gerektirmez. Bu noktada ruhsal veya fiziksel bir hasarınız var ise dava açarak veya şikayette bulunarak konuyu yargıya taşımanız gerekir. Sonrasında ise haklı bulunur iseniz mevcut acılarınız için tazminat talep edebilirsiniz.
Merhabalar 14.04.2017 tarihinde evlendim ve aile cüzdanını aldıktan sonra evlenmeden sonraki soyad iki soyad olarak kayıt altına alınmış ve benm hiç bir talebim olmadan ben kocamın soyadını tek yazılmasını istiyorum bu mumkün mü acaba ne yapmam gerekiyor şimdiden iyi çalışmalar
Merhaba,
Soyadı hususunda yeniden dava açmanız gerekmektedir. Nüfus Müdürlüğü’ne talepte bulunarak bu tür değişiklikleri yapamazsınız. Dava açmak arzusunda iseniz info@emreulusoy.av.tr mail adresimize mail atmanız gerekmektedir.
Merhabalar 24 yaşındayım ve babamın ailesiyle yaşadığım sorunlar nedeniyle annemin soyadını almak istiyorum daha önce almış olduğum belge diploma vs lerde daha sonra sıkıntı yaşar mıyım? ve nasıl bir yol izlemem gerek
Merhaba,
Evrak konusunda sıkıntı yaşamazsınız çünkü TC kimlik numaranız değişmeyecek. Dava konusunda bizimle iletişime geçmek için info@emreulusoy.av.tr adresine mail atınız. Size yardımcı olacağız.
Evli bir bayan eşinin söy adı yerine kendi söy adını kullanabilir mi?
Merhaba,
Kullanabilir.
Velayeti bende olan kızımın soy ismini değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım masrafım ne olur
Merhaba,
Dava açmanız gerekir, masrafını ilgili adliyeden öğreniniz.
Mrb avukat bey bende annemin soy adını taşıyorum ve babamın soy ismini almak istiyorum ne yapmam lazım
Merhaba,
Asliye Hukuk Mahkemelerinde nüfus davası açmanız gerekir.
Merhaba, dört beş yıl önce adımı değiştirdim şimdi de Soyadımı değiştirmek istiyorum haklı neden olarak diye bileceğim tek şey sevmiyorum saçma ve anlamsız geliyor bunun için tanık bulundurmak zorunlu mu sonuç olarak alacağım soyadıyla tanındığımı iddia etmiyorum.
Merhaba,
Nüfus davalarında mutlaka tanık olmalıdır.
Merhaba, 18 yaşıma 2018 Kasım ayında girdim 2010da anne ve babamın boşanmasından beri velayetim annemde ve 9 senedir babamla görüşmüyoruz engelli erkek kardeşimle ve benimle asla iletişime geçmiyor. Hayatıma bu soyadla devam etmek istemiyorum. Adalet okuyorum fakat danışmak istedim dava açsam geçersiz bi sebep olarak reddilme ihtimalim var mıdır?
Merhaba,
Soyadı değişikliği davasında haklı gerekçelerden bazılarını yazımızda belirttik, bunlara ek olarak siz de başkaca nedenler ekleyebilir bunları tanıklar aracılığıyla delillendirebilirsiniz.
slm benim bosanmis kiz kardes var anneme etmedigi zulum kalmadi beni annemin baska kisilerler tehdit olumle etmek benide baska adamlara dovdurmek sirf babadan para almak icin bosanma gibisinde annnmle kavga etmesi kimsenin yyzune bakamaz oldum… allah riza icin yardim olmanizi istiyorum benim soy adimi tasimasin
Merhaba,
Talebiniz kız kardeşinizin soyadının değişmesi ise bunu onun talep etmesi lazım. Siz başkasının soyadını değiştiremezsiniz 🙂
Mrb Emre bey babam beni zamanında mahkeme ile halama vermiş. Fakat ben gerçek ailemle yaşıyorum ve gerçek ailemin soyadını taşımak istiyorum bunun için dava acmam gerekirmi. Yoksa nüfus müdürlüğü bu işi halledermi. Soyadım Kapusuz
Merhaba,
Soyadı değişikliği istiyorsanız dava açmanız gerekir. Dava açmak istiyorsanız info@emreulusoy.av.tr mail adresimize mail atmanız yeterlidir.
Mrb ben babam ile konuşmuyorum. Anne-baba ayrı. Beni de evlatlıktan red etti onun soyadını taşımak istemiyorum. Sizce değişme imkanı varmı? Varsada istedigimiz soyismi alabiliyormuyuz yoksa tek anneninmi soyadını.Teşekkürler
Merhaba,
Soyadı değişikliği için haklı bir gerekçe gerekmektedir.
Merhaba annem ve babam boşandı, babamın soyadını taşımak istemiyorum geçerli bir sebep mi.
Merhaba,
Babanızla aranızdaki husumeti kanıtlamanız halinde tabii ki geçerli bir sebep olacaktır lakin Yargıtay Kararları doğrultusunda kabul görmüş bazı haklı gerekçeler vardır. Bu gerekçelerden biri üzerinden ilerlemek her zaman daha sağlıklı ve daha rahat kanıtlanabilir.
Merhaba 1 aylık evliyim kendi soyadımı kullanmak istiyorum ne yapmam gerekiyor ve bu süreç ne kadar sürer ?
Merhaba,
Aile Mahkemesi’nde açılacak bir dava ile evli kadınlar önceki soyadlarını kullanmayı talep edebilirler. Burada doğrudan eski soyadınıza geçebileceğiniz gibi iki soyadı kullanmayı da talep edebilirsiniz.
1960 yılında babama hamile gelen annem doğan çocuğu nüfusuna almış babası kabul etmediği için 1962 yılında evlenmişler abim ve babam vefat ettiler abime verilen soyadını geri alabilirmiyim tanilli gerekli dna testimi o zaman mezarları açılacak. Tesekkurler
Merhaba,
Ne istediğinizi anlayamadım Dilek Hanım. Lakin soyadı değişikliği davası açmak istiyorsanız tanık gerekli. Şayet babalık davası veya nüfus kayıtlarının değiştirilmesi gibi talepleriniz var ise DNA testi yapılacaktır.
Merhabalar Avukat bey ben eşimden ayrıldım ve annemin kızlık soyadını kullanmak istiyorum.Babamin soyadını taşımak istemiyorum çünkü bekar hayatimda çok dalga geçiyorlardı alay konusu oluyordu. Bunun için dava mi açmam gerekiyor.Gerekiyorsa ücreti ne kadar öğrenebilir miyim? teşekkürler.
Merhaba,
Soyadını değiştirmek isteyen kişiler Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açmalı ve bu değişiklik talebini haklı bir nedene dayandırmalıdır.
Merhaba, ben 18 yaşımdayım.Annem ve babam ayrı ve artık babamın soyadını görmek bile istemiyorum. Bunun yerine bana baba gibi davranan dedemin (yani annemin)soyadını almak istiyorum. Mahkeme açmanın ücreti ne kadar ve mahkemede neyden bahsetmem gerekir merak ediyorum?
Merhaba,
info@emreulusoy.av.tr mail adresimiz olup buraya mail atmanız halinde gerekli bilgileri aktarabiliriz.
Merhaba
1- Ben soyadimi değiştirmek istiyorum nedeni sevmiyorum saçma geliyor
2- soyadimi degistirdigimde ailemle bi alakam olucak mi benim onlarla bi sorunum yok
Merhaba,
Soyadı değiştirme halinde TC kimlik numaranız, nüfustaki diğer bilgileriniz değişmeyecektir. Bu nedenlerle soyadı değiştirmeniz halinde ailenizle bağlarınız kopmaz.
Merhaba Emre bey ben ailem ile akrabalarımla tamamen bağlarımı kopardım adım Emre Yükselen EROL Ne emre ismini nede EROL soyadını kullanmak istiyorum sadece yükselen ismimi kullanıp yeni bir soyad seçip hayatıma onunla devam etmek istiyorum nasıl bir yol izlemem gerekli acaba
Merhaba,
Yazımız detayında istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Merhaba emre bey, 9 yıldır babamla görüşmüyorum. Artık onun soyadını kullanmak istemiyorum. Tanıklarımda var. Soyadımı Değişebilir miyim? Birde yine de babamın bu davadan haberinin olmasını istemiyorum. Böyle bir dava açtığımda babama ihbar gider mi?
Merhaba,
Reşit olan bir kimsenin soyadını değiştirmesi için açacağı davalarda anne veya babasına dava ihbar edilmez. Ancak evlat edinme gibi durumlar söz konusu olursa o halde davaya dahil edilirler.
Merhaba Emre bey cocukluğum dan bu zamana kadar annemin soy ismini taşıyorum babam vefat etti ben babam soy ismini almak istiyorum ne yapmalıyım
Merhaba,
Anlaşılan babanız ile nüfus kayıtlarında bir bağınız yok. Bu bağın kurulmasını istiyor iseniz farklı bir dava açmanız gerekmektedir. Bu hususta bize ulaşırsanız detaylı bilgi verebiliriz. Diğer yandan yalnızca aynı soyadı taşımam yeterli diyorsanız Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açmanız gerekmektedir. Soy ismin nasıl değiştirileceği hususunda yazımızdan faydalanabilirsiniz.
merhaba babam vefat etti ben de onun soyadını tasıyorum bazı sebeplerden dolayı bu soyismi istemiyorum annemin soyadına gecebilir miyim ama annemin soyadı yabancı bu sorun oluşturur mu
Merhaba,
Alacağınız soyadının ne olacağı önem taşımaktadır. Bu nedenle tarafınıza attığımız e-maile yanıt verirseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.
Merhaba 18 yaşındayım babamın soyadını taşıyorum,annemle babam boşanmadı ama 4 aydır babam bizimle yaşamıyor ve ben 6-7 aydır babamla görüşmüyorum aramızda problemler.Kendisi zina ve yasaklı madde kullanıp satıyor ve bu beni utandırıyor annemin soyadını almak istiyorum bu mümkün mü
Merhaba,
Reşit iseniz davanızı açabilirsiniz. Reşit değilseniz bu davayı anneniz sizin adınıza açmalıdır.
merhaba 18 yaşındayım. ailemle görüşmüyorum isim ve soy isim degistirmek istiyorum ama engelimden dolayi mahkemeye gidemem ne yapilabilir
Merhaba,
Vekaletname ile yetkilendirdiğiniz avukat sizin adınıza dava açarak gerekli süreci yönetir. Bu tip davalarda sizin bizzat katılımınız aranmamaktadır. Bu nedenle engeliniz varsa dahi avukat aracılığıyla davanızı yürütebilirsiniz. Ofisimizle iletişime geçmek isterseniz 0216 550 33 23 olan ofis numaramızı arayabilirsiniz.
Dedemın soy ısımı nüfusta nasıl verebılırmı tapuda cıkıyor nüfusta çıkmıyor
Merhaba,
Talebinizi anlayamadığım için yardımcı olamayacağım, lütfen ofisimizi arayın : 0216 550 33 23
Merhabalar!
Babam 4-5 sene öncesinde “Akbaba” soy ismini beğenmediği için değiştirdi. Ben ise 28 yaşında bekar bir bireyim. Bende şimdi babamın soyismini almak istiyorum. Ne yapmam gerekir? Kabul görür mü?
Merhaba,
Siz de dava açarak soyadınızı değiştirebilirsiniz. Bu hususta bizimle çalışmak isterseniz 0216 550 33 23 olan ofis numaramızı arayabilirsiniz.
Merhabalar Mehmet Bey, 2 ay sonra 18 yaşına gireceğim. Annem ve babam ayrı. Velayet annemde ve annemle yaşıyorum.
18 olduktan sonra soyisim değiştireceğim ama hem annemden, hem de babamdan farklı bir soyisim almak istiyorum.
Alabilir miyim, alabilirsem haklı sebep olarak ne gösterebilirim yazarsanız sevinirim.
Hayırlı günler dilerim
Merhaba,
Reşit olan her birey haklı gerekçenin varlığı ve yargılamada bunun ispatı ile adını ve/veya soyadını değiştirebilir. Haklı sebep hususunda ise ancak müvekkilimiz olmanız halinde destek olabilmekteyiz.