Tanıma ve tenfiz davası, yurtdışı Mahkemelerince verilmiş kararların Türkiye’de uygulanabilirlik ve icra edilebilirlik kazanması için açılması gereken davalardır. Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir hayli fazla olması ve ülkemizin göç güzergahı olması sebebiyle bu tip davalara sıkça rastlanmaktadır. Peki tanıma ve tenfiz davası açılırken hangi hususlara dikkat edilmelidir?

Tanıma davası ve özellikle tenfiz davası özel bir dava olduğundan ötürü davaya ilişkin belgeler dikkatle toplanmalı, uluslararası hukuk ve apostille anlaşmasına dikkat edilmeli ve talepler sağlıklı bir şekilde sıralanmalıdır. Ek olarak taraflarına ikametgahları da davanın süresi ve çözümlenmesi bakımından önemlidir. Bu doğrultuda bu tip davaların muhakkak bir avukat ile yargıya taşınması gerektiği kanaatindeyim. Bu nedenle tanıma ve tenfiz davası açmak isteyen kişilerin muhakkak bir avukatla anlaşma yapması, hak kaybı olmaması adına önemlidir.

Tanıma ve tenfiz davasına ilişkin diğer yazılarımıza ulaşabilirsiniz :

Tanıma ve Tenfiz Davası Genel Bilgiler

Yabancı vatandaşlar tanıma ve tenfiz davası açabilir mi?

Tanıma Davası Örnek Dilekçe ve Tenfiz Davası Örnek Dilekçe

Yeniden belirtmek gerekir ki bu tip davalarda muhakkak bir avukat ile anlaşılarak yola çıkılması önemlidir. Yargılama teknik bir yargılama olduğundan ötürü hak kayıpları yaşanması muhtemeldir. Ek olarak aşağıda paylaşılan dilekçe en basit hale indirgenmiş bir dilekçe olup yalnızca bu dilekçe ile hareket edilerek işlem yapılması da tavsiye edilmez.

AVUKAT

Mehmet Emre ULUSOY

www.emreulusoy.av.tr

T.C.

………………

MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

                                                                                                                                                                   TARİH

DAVACI                                 :(Ad, Soyad, TC, Adres)

VEKİLİ                                   :Av. (Ad, Soyad, Sicil no, Adres)

DAVALI                                 :(Ad, Soyad, TC, Adres)

KONU                                     : Tanıma ve tenfiz talebidir.

AÇIKLAMALAR

1.Müvekkil ile ….. , Bremen Aile Mahkemesi’nin …. Esas ….. Karar ve …../…../……… karar tarihli kararı ile boşanmıştır. Bu boşanma kararı taraflara tebliğ edilmiş, tarafların itiraz hakkını kullanmaması doğrultusunda …./…./……… tarihinde kesinleşmiştir. Her iki evrak da ekte sunulmuştur.

2. Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un ilgili maddeleri doğrultusunda davayı açmakta hukuki yararım vardır. Bu doğrultuda taleplerimin kabulü ile Yabancı mahkeme ilamının Türkiye’de tanınmasıyla tenfizini talep ederim.

HUKUKİ SEBEPLER          : HMK, TMK, MÖHUK …………….

DELİLLER                            : ….. , ….. , …… , …… ,

SONUÇ VE İSTEM               : Açıklanan nedenlerle ;

  1. Davanın kabulüne,
  2. …. ….. ……. Kararın tanınması ve tenfizine karar verilmesini
  3. Yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini Sayın Mahkemenizden vekaleten talep ederiz.

Saygılarımla,

DAVACI VEKİLİ

……imza……

*Tüm hakları Av. Mehmet Emre ULUSOY’a aittir.