Meydana gelen trafik kazası nedeniyle zarara uğrayan kişiler veya mirasçıları, açacakları dava ile maddi tazminat ve manevi tazminat ile destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler.
Ölümlü trafik kazaları ve yaralamalı trafik kazaları, ülkemizde sıkça yaşanan kazalardır. Nitekim trafik kazalarının sayısı her yıl binlerle ifade edilmekte, ölen kişilerin sayısı da binleri bulmakta ve hatta geçmektedir. Bu trafik kazaları neticesinde kişiler ölmekte, geride bıraktığı aileleri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler mağdur olmaktadır. Özellikle ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin yakınları büyük bir destekten yoksun kalmakta, manevi açıdan da tatmini zor acılar yaşamaktadırlar. İşte bu nedenle trafik kazaları neticesinde ölen şahısların yakınlarının başvurularıyla maddi ve manevi tazminat davaları açılmakta, bu davalarda ölen kişinin yakınlarının bir nebze de olsa tatmin edilmesi amaçlanmaktadır.
Trafik Kazalarında Sorumluluk Kimdedir?
Maddi hasarlı trafik kazaları, sürücülerin kendi aralarında uzlaşması ile çözümlenmektedir. Fakat yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarının varlığı halinde hukuki süreç başlayacak ve Savcılık Makamı, olayın suç teşkil etmesi nedeniyle gerekli tahkikatı yapacaktır.
Karayolları Trafik Kanunu, kaza halinde kimlerin sorumlu tutulacağını ve hangi nedenle sorumlu tutulacaklarını düzenlemiştir. Buna göre ; ‘bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur’.
Karayolları Trafik Kanunu’nun 85. maddesi doğrultusunda bir kazanın meydana gelmesi halinde hem sürücü, hem de araç sahibi hem de aracın bağlı olduğu şirket (teşebbüs) sahibi sorumlu olacaktır. Bu şahısların sorumlu olabilmesi için kanunun aradığı şartlar şu şekildedir :
- Şahsa veya malına zarar gelmiş olmalı
- Bu zarar trafik kazası nedeniyle meydana gelmiş olmalı
- Kaza, Motorlu bir aracın işletilmesi nedeniyle meydana gelmiş olmalı
- Zarar ve trafik kazası arasında illiyet bağı olmalıdır
Trafik Kazası Nedeniyle Ölüm ve Yaralanma Halinde Maddi Tazminat
Trafik kazası nedeniyle kişinin ölümü halinde Türk Borçlar Kanunu doğrultusunda bazı tazminat kalemlerin talep edilebilmesi gündeme gelecektir. Ölümlü trafik kazası neticesinde ilgililerinin talep edebilecekleri tazminatlar şu şekildedir :
- Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
- Cenaze ve Defin Giderleri
- Tedavi ve Hastane Giderleri (ölmeden önce bir süre tedavi görülmüşse)
- Aracın Zararının Giderilmesi
Trafik kazası nedeniyle kişinin ölmesi halinde yukarıda sayılan tazminat hususları talep edilebilecektir. Bu hususların en önemlisini destekten yoksun kalma tazminatı oluşturur. Nitekim kişinin ölümü ile birlikte geride bıraktığı kişiler (anne, baba, çocuklar, kardeş vb. yakınlar) ölen kişinin desteğinden yoksun kalacak, belki de hayatlarını idame etmekte zorlanacaklardır.
Trafik Kazası Nedeniyle Ölüm ve Yaralanma Halinde Manevi Tazminat
Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. maddesinde trafik kazalarından doğacak zararlara ilişkin açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında Borçlar Kanunu’nun haksız fiile ilişkin hükümlerinin uygulanacağından bahsedilmektedir. Buna göre Türk Borçlar Kanunu’nun 56. maddesine göre manevi tazminat ; ‘bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda zarar görene uygun bir miktar paranın ödenmesi’ anlamını taşımaktadır. Bu nedenle trafik kazası nedeniyle yaralanan kişilerle birlikte ölen kişinin mirasçıları manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir.
Cismani zarar olarak adlandırılan bu husus vücut bütünlüğüne karşı verilmiş zararı ifade etmektedir. Cismani zararın kapsamına kişinin ruh bütünlüğünün ihlali, sinirsel bozukluklar gibi haller de girmektedir. Nitekim trafik kazası neticesinde annesini, babasını, kardeşini veya eşini(karısını) kaybeden kişiler manevi açıdan zarara uğrayacak ve cismani zarar kapsamına dahil edilecektir.
Manevi tazminat talep edilebilmesi için bazı şartlar söz konusudur. Bunlar :
- Trafik Kazası olmalıdır
- Trafik kazası neticesinde bir zarar meydana gelmelidir
- Zarar ile trafik kazası arasında illiyet bağı olmalıdır
- Eylem, hukuka aykırı olmalıdır
Bu şartların haricinde bazı özel şartların da varlığı söz konusudur. Bunlar :
- Trafik kazası neticesinde cismani bir zarar olmalıdır (ölüm veya yaralanma)
- Davayı ölenin yakınları veya zarara uğrayan kişi açmalıdır.
- Yukarıda bahsedilen şartlar neticesinde manevi tazminata hükmedilebilmelidir.
Ölümlü Trafik Kazaları Nedeniyle Maddi Manevi Tazminatta Faiz
Trafik kazası nedeniyle açılacak maddi tazminat davasında faiz Türk Borçlar Kanunu’nun genel kurallarına göre talep edilecektir. Nitekim haksız fiile dayanarak açılacak maddi tazminat davasında faiz başlangıç tarihi haksız fiilin meydana geldiği tarih olacak, yani trafik kazasının meydana geldiği tarih olacaktır. Maddi tazminat için faiz istenmesi halinde bu husus açıkça talep edilmelidir. Aksi halde mahkeme bu yönde karara varmayacaktır.
Ölümlü/yaralamalı trafik kazası neticesinde açılacak manevi tazminat davasında manevi tazminat için trafik kazasının gerçekleştiği tarihten itibaren faiz istenebilecektir. Yine maddi tazminatta olduğu gibi burada da davacı kişi bu talebini açıkça belirtmelidir.
Ölümlü Trafik Kazalarında Zamanaşımı
Karayolları Trafik Kanunu’nun 109. maddesine göre ‘motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren başlayarak iki yıl ve herhalde kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar’ demektedir. Türk Borçlar Kanunu’nun da 72. maddesi aynı doğrultuda olup 2 ve 10 yıllık zamanaşımı süreleri düzenlenmiştir. Şayet ceza hukuku anlamında suç teşkil eden bir fiil söz konusu ise ceza kanunları daha fazla zamanaşımı süresi öngörüyorsa bu süre uygulanacaktır.
Ölümlü Trafik Kazaları Nedeniyle Açılacak Tazminat Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Ölümlü/Yaralamalı trafik kazaları neticesinde açılacak maddi ve manevi tazminat davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülecektir. Bunun yanı sıra davalının sıfatı ve kazanın meydana gelişine göre teşebbüs sahiplerinin devreye girme durumu hallerinde Asliye Ticaret Mahkemeleri de görevli olacaktır. İşbu nedenle görevli mahkemenin tayininin somut olaya bakılarak yapılması daha sağlıklı olacaktır.
Ölümlü/yaralamalı trafik kazaları neticesinde açılacak maddi ve manevi tazminat davaları haksız fiilin meydana geldiği yer mahkemelerinde görülecektir. Fakat Karayolları Trafik Kanunu’nun 110. maddesine göre ‘motorlu araç kazalarından dolayı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar, sigortacının merkez veya sigorta sözleşmesini yapan acentelerin bulunduğu yer mahkemelerinde birinde açılabileceği gibi, kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilir’ denilmektedir.
İş Kazası Sayılan Ölümlü veya Yaralanmalı Trafik Kazaları
Meydana gelen trafik kazası, işverenin tahsis ettiği bir taşıt ile işe gidiş geliş esnasında veya işin yapıldığı esnada meydana gelmişse ve çalışan bedenen veya ruhen zarara uğramışsa meydana gelen trafik kazası iş kazası olarak değerlendirilecektir. Buna ilişkin yazımızı okuyabilirsiniz : Trafik İş Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat
Ölümlü Trafik Kazaları Nedeniyle Açılacak Davalar İçin Sık Sorulan Sorular
Ölen Kişinin Ailesi (Yakınları) Manevi Tazminat Talep Edebilir mi ?
Trafik kazası neticesinde ölen şahsın yakınları da manevi açıdan yıpranmış ve tatmini zor acılara sevk edilmiş olacaktır. Nitekim ölen kişinin geride bıraktığı çocuğu, eşi ve kardeşleri olabilir. Bununla birlikte kişilerin annesi veya babası da trafik kazasında ölmüş olabilir. Tüm bunlardan ötürü mirasçıların manevi tazminat açma hakkı söz konusu olacaktır.
Yine trafik kazası sonucu ölen dede ve/veya büyükanne (anneanne, babaanne) için de torunları manevi tazminat talebinde bulunma hakkına sahiptirler.
Trafik Kazası Nedeniyle Annemi, Babamı, Çocuğumu, Kardeşimi Kaybettim. Ne Yapabilirim ?
Trafik kazası nedeniyle bir yakınınızın ölmesi sonucunda sizler manevi açıdan yıpranacak ve tarifi imkansız acılar yaşayacaksınız. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere cismani zarara uğrayacak ve zararınızı tatmin etmek için manevi tazminat davası açmaya hak kazanacaksınız. Trafik kazası nedeniyle bir yakınınızı kaybetmeniz halinde Hukuk Büromuz ile irtibata geçmeniz ve detaylı bilgi almanız yerinde olacaktır.
Trafik Kazası Nedeniyle Ölen Yakınım Tam Kusurlu Çıktı. Tazminat Alabilir Miyim ?
Trafik kazası neticesinde ölen kişinin tam kusurlu (8’de 8 kusurlu), daha fazla kusurlu veya eşit kusurlu olması halinde yakınlarının tazminat hakkı bulunmaktadır.
Ölümlü Yaralamalaı Trafik Kazaları Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Avukatın Önemi
Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının takip edilmesi ve maddi-manevi tazminat davası açılması süreci teknik detayları barındırmaktadır. İşbu nedenle Türkiye’de başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere ölümlü trafik kazalarında her ilde bulunan avukat meslektaşlarımızla size hukuki destek sağlama amacındayız. Ölümlü trafik kazası neticesinde açılacak davalarda Hukuk Büromuz ile çalışmak arzusunda olan siz müvekkillerimiz için vekaletname bilgilerimiz için ;
Dosyam mersin de. Ama kazanma sansim var mi ona gore tutaym bari bide kaybedio avukat parasi vermek cok kotu olur
Merhabalar 10/08/2016 tarihinde alanya nın konaklı beledesinde karşıdan karşıya geçerken babama aracın çarpması sonucu babam kazada öldü . karza derecesi 8 *8 babam kusurlu bulundu .kazada hasar gören aracın maddi masraflarınısigorta bizden karşılamamamız için icra takibi ile borcu istiyor bu konu hakkında bilgilerinize ihtiyacım vardı . şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
İlgili kusur oranına itiraz etmeniz gerekir. Ayrıca bahsettiğiniz tarih henüz yaşanmadı, tarihte bir yanlışlık olmalı. Bulunduğunuz yerden bir avukata danışıp hukuki destek alınız.
oğlum 11 yaşında 2016 şubat ayında trafik kazası geçirdi.kaza sonrası rapor tutulmamış hastanede ifade verilmiş.ilk mahkeme bizi asli kusurlu karşı tarafı tali kusurlu verdi biz red ettik bilirkişi düzenlediği rapor bizi yüzde yüz kusurlu çıkardı yine red ettik busefer ankara bilirkişiye gitti.benim burda sormak istediğim biz yüzde yüz kusurluda bulunsak oğlumun bacağında önemli bir bilek kırılması oldu bacağı kısa kalma olasılığı var tazminatı maluliyet oranında alabilirmiyiz
Merhaba,
Kusur oranlarına göre tazminat durumu şekillenecektir. Kusurun sizde çıkması halinde tazminat davası açsanız dahi reddedilecektir.
Motorsikletimi 17 yaşında çocuğa sattım fakat devrine yaşı tutmadigi için annesi üzerine yapıcaktık devri yapmadan çocuk kaza yapıp vefat etti ve motor hala benim üzerime burda benim zararım ne olur
Merhaba,
Yasal olarak sorumluluğunuz söz konusu fakat motorun satıldığını kanıtlarsanız sorumluluktan kurtulabilirsiniz.
Merhaba hayırlı günler. Şubat ayında trafik kazası geçirdim. Zemin ıslaktı ve çakıllı idi . akşam saat 22: 00 sularında plakalı ruhsatlı aracımla meskun mahalde giderken kontrolsüz kavşağa yaklaştım . yaklaştığımda hızım 45 50 km idi. kavşakta far ışıgının yansımasını gördüm görür görmez fren e bastım sağ tarafımdan tescilsiz bir motorsiklet sağ sinyalimin oldugu yere vurdu. Bu arada fren e basmamla çarpışma noktasının arası 11,5 metre yani kaza olmadan 11,5 metre araç sürüklenmiş çarpışmadan sonra da 11,5 metre sürüklenmiş. Toplam da 23 metre fren izim var. Tescilsiz Motorsiklette hiçbir fren izi yok. Kaza Yaptığım yolun genişliği 6 metre kaza yolun 5,5 metresinde oluyor. Yani geçişi tamamlamak üzereyken karşı yola girmeme 1,5 m kala kaza gerçekleşiyor. Frenle birlikte sola doğru kaçıyorum arabayla. Araç durasıya kadar ayağımı frenden hiç çekmedim. Kamera kayıtlarında mevcut. Aractan inip 112 ye haber verdim. Motor kullanıcısı arkadas 2 hafta kadar yoğun bakımda yattı sonra vefat etti. Kask ı yoktu motorun ruhsatı plakası yoktu ve bu kişi kurye idi kurye kıyafetide yoktu. mahkemem 6 temmuz 2017 de ne sonuç çıkar kazayı önlemek için elimden geleni yaptıgımı düşünüyorum. İlgilenirseniz sevinirim.
iyi günler
Merhaba,
Bilirkişi raporu doğrultusunda Mahkeme karar verecektir. Avukatınız yok ise mutlaka avukat ile kendinizi temsil ediniz.
28.04.2015’te trafik kazası geçirdim. Ben asli kusurlu, karşı taraf tali kusurlu kabul edildi. Araçta eşim ve iki çocuğum vardı. Ben 5. derece ölümcül ağır yaralı (kafa travması) olarak 1 hafta yoğun bakımda kaldım. Ayrıca kırıklar vs. vs. , oğlum hafif yaralandı (burun kırığı). Şikayetçi oldum. 2 yıl sonunda, Ceza davasında sanığa indirimli 7 ay 15 gün ceza (hükmün okunmasının geriye bırakılması) verildi. Avukatımla, maddi-manevi tazminat davası açarız diye bu işe girişmiştik. Fakat avukatım son anda karar değiştirdi ve bana: ‘Sen asli kusurlu olduğun için ve uzuv kaybın da bulunmadığından mahkeme verse verse 5-6 bin tl. (ailem dahil, 4 kişiye) verir. Buna da değmez, belki de hakim bunu bile takdir etmeyip asli kusurlusun diye davayı kaybedebiliriz. O zaman sen mahkeme masrafları vs. yönüyle sıkıntı yaşarsın’ diyerek dava açmaktan vazgeçti.
Malesef hukuki kurallar çok garip, bana çarpan kişi 23 yaşında, 6 aylık ehliyetiyle ‘usulsüz olarak’ servis aracı kullanıyor (ceza hakimine söylediğimde bana ‘O idari bir mesele’ diyor), kamera kayıtlarında da görülüyor ki bana çarpmamak için ne selektör yapıyor, ne frene basıyor ne de direksiyonu kırıp manevra yapıyor… Çarparak aracımı 17 metre uzağa fırlatıyor. Onun yolu anayol, benimki tali yolmuş, neredeyse öldürse hakkı olacak! Bu kadar hızlı, sert çarpmasa hiçbir diyeceğim yok, ama adeta bizi biçmiş, aracım da pert oldu. Saat sabah 05.30, trafik ışıkları yanıp sönüyor. Benim ihlal ettiğim (yanıp sönen kırmızı ışıkta durmamak ki frene basarak iyice yavaşladığım ve sinyal verdiğim görülüyor) bir ışık varken sanık 2 ışığı ( fasılalı sarı ışık ki hem kavşak öncesi hem de kavşakta) ihlal ediyor (hiç yavaşlamıyor, aksine daha da hızlanıyor, zira rampa aşağı geliyor). Olay yerinde inceledim ki kırmızı ışıkta dursam, yolu kontrol etsem ve kavşağa girsem de yine kaza olacak. Çünkü kör nokta var. Tarihi, yüksekçe bir çeşme binası var ve görüşü engelliyor (iki taraf için de) fakat bilir kişi bunu da hiç hesaba katmıyor. Mantık şu: O anayoldan geliyor sen tali yoldan. Sen suçlusun, yol onun hakkı… Peki bana saatte 30 km. hızla çarpsa da 80 km. hızla çarpsa da durum aynı mı yani ?! (ki kaza mahallinde hız sınırı 30 km. olarak yazıyor, sanık 60-70 ile gidiyordum diye ifade veriyor.) Bilirkişi raporuna itiraz ettik. (Sanığın uyuşturucu kullandığına dair şüphelerim var, fakat uyuşturucu kontrolü yok!) Adli tıp kurumundan uzun zaman rapor gelmedi. Sonunda (avukatımın söylediğine göre) hakim rapor gelmeden ceza kararını sanığa vermiş bulunuyor! Ama benim hata durumum sonuçta aynı vaziyette ‘ASLİ KUSURLU’.
Kusuruma bakmayın çok uzattım, anlayışınıza sığınıyorum. Tek maaşla İst.’da geçinmeye çalışan bir memurum. Dişlerimde hala kazadan dolayı takılan teller (ortodontik tedavi) duruyor, 2 yıldır arabasızız, pert oldu, sigorta adeta çalım attı, 1 kuruş para ödemedi. Pert aracımı bana sovtajla 4100 Tl.’ye Ankara’ya sattırdı. Sonra geri kalan 3 bin tl.’yi ödemeyi taahhüt etti. Fakat sattıktan sonra benden ‘Çekme belgeli ruhsat fotokopisi’ istedi. Yoksa parayı ödemem dedi ki böyle bir belgem yok. Baştan da söylememişlerdi.
Sorum: Benim durumumdaki bir kişi manevi tazminat davası açsa sonuç ne olabilir? Sanığın kullandığı araç babasının. Dolayısıyla araç sahibi (baba) ve usulsüz kullandığı servis için şirket hakkında da dava açılabilir mi? Emsal dava nasıl bulabilirim? Saygılar sunar teşekkürlerimi arz ederim…
Merhaba,
Bir avukat bulunuz ve hukuki destek alınız. Buradan size sınırlı bir şekilde yardımcı olabiliriz.
Kusur oranı %50 – %50 olabilir mi? Yukarıda bir yazıda gördüm. Avukatıma daha önce sorduğumda bana ‘eskiden 8 üzerinden değerlendirme yapılıyordu artık bu yok, ya asli kusur ya da tali kusur söz konusu’ dedi. Ne kadar doğru?
Teşekkürler …
Merhaba,
Avukatınız doğru değerlendirme yapmış. Kusur tasnifi değişti.
Iyi gunler bi arkadasim trafik kazasi gecirdi motorla fakat motor ehliyeti yoktu arkadaşı vefat etti ailesi sikayetci degil kirmizi isik ihlali yok alkol yok ve yol islak oldugu icin kaymislar cezasi ne olur ayrica hapis cezasi olursa para cezasina cevrilebilir mi lutfen cevaplar misiniz acil?
Pardon isim kisminda bi yanlislik oldu galiba yanlislikla szin e postanizi yazmisim
S.n avukatim 2017.6 ayiında arabayla motosiklet surucusune carptim suc oranı benim ana yolda giderken tahliye yollarina yaklasirken hizini kesmemek motosiklet surucusune ana yolda giden araca yol vermeme kusuru aldik motosiklet surucusu davaci olmadi ama motosiklet in akassinda oturan yolcu yaralandi yuzunde. Cizikler olustu bana maddi ve manevi tazminat acti ben sirket personeliyim kaza zamani vadiyem vardi motosiklet surucusu nün ehliyeti yok kaski yok arkada oturan yolcunda kaski guvenlik ekibmani yok 5. Bin tl mamnevi 70bin tl maddi tazminat acti kazanirmi acaba bu arkadaş ben nasil bir yol izllemeliyim
Merhaba,
Kazada kusurlu olmadığınızı kanıtlamanız gerekir.
Merhaba. Yakın zamanda evimin otapark çıkışındaki park halindeki bir araca arabamın kayması sonucu çarptım. Acil hastam olduğu için hastaneye gittim olay yerine geri geldim tam geldiğim yer kameradan görülmemiş. Çarptığım araç sahibi doktor ise olay yerini bırakıp kacdigima, sözlü taciz ettiğimde dair (hiç karşısı karşıya gelmedik direkt avukatı ulaştı bana) bende uzlaşmayı istedim kadın kabul etmiyor. Kardeşi avukat diye direkt tutanak olmadan dava açmış. Nasıl bir savunmada bulunabilirim ,nasıl ispatlayacağım . Bir fikir verebilirseniz çok sevinirim.
Merhaba,
Olay gününe dair delillere ulaşmanız lazım. Bu tanık da olabilir.
Slm mrblar benim kardeşim 1 hafta önce kaza yaptı yerler kaygan olduğu icin onun deki araca vurmamak için frene basıyor frene bastigini için araba kontrolden çıkıyor ve karşı seritteki araca çarpıyor çarptığı aractaki sürücü hayatını kaybediyor ne yapmamız gerekiyor
Merhaba,
Kendinizi avukatla temsil etmeniz önemli. Hem ceza davası hem de tazminat davası için gerekli olacaktır.
Merhaba cadde üzerinde geri geri gelirken yaya ya çarptım. hemen 112 aradım ve ambulansla birlikte hastaneye gittim olay yerini terkettim yani ayagı çatladı ve alcıya alındı o gece hastanede idik saolsun çarptıgım kişi şikayetçi olmadı polise gidip ifade verdik her ikimizde sonrasında trafik polisleri geldi sadece bana olay yeri terkten ceza yazdı 235 tl ve gitti herhangi bir raporda tutmadı. Çarptıgım yayaya sonrasında talebi üzerine azda olsa maddi yardımda bulundum benden hiç bi şekilde şikayetçi olmayacagını her seferinde bildiriyor fakat araya simsarların girdigini belirtiriyor. sorum şu ilerde benden davacı olabilirmi kaza tutanagı yok sıkıntı olurmu
Merhaba,
Tutulmasa dahi kazaya tanıklık edenler ve sonrasında yapılan adli işlemler mevcut. Bu nedenle ileride dava açılabilir.
moderation.
Merhaba ben 2000 yılında trafik kazası geçirdimm birkaç operasyon geçirdim yatağa bağımlı hale geldim kaza geçirdiğim dönemde tazminat almadım bilgim yoktu çünkü şimdi de zaman aşımı olmuş deyip vermediler alma gibi bir durum var mı acaba yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba,
Zamanaşımı nedeniyle alamazsınız.
Merhaba mehmet bey, ben 14.04.2019 tarihinde kaza geçirdim yararlandım kavalkemigim 2 3 yerinden kırıldı ameliyat oldum bacakta vida platin var . Hâlâ basamıyorum. Kazanın oluş şekli söyle, caddeden hızla arac geliyordu baya mesafe vardı bende motorumla sokaktan karşı sokağa geçerken hızla bana çarptı ve ben 20 metre fırlattı motoruda önünde 15 20 metre sürükleyerek elektrik diregine carpti ve maddi hasar oluştu olması gerekenden fazla hızlıydı ve hiç yavaşlamadı bile. Rapor sonuçlarında ben asli kusurlu bana çarpan kişi tali kusurlu çıktı. Benim araba ehliyetim var fakat motor ehliyetim yok. Şimdi davaci olsam nasıl olur. Işe girecektim 2 çocuğum var çalışamıyorum da gelirim yok . Bana yardımcı olun lütfen
Merhaba,
Motor ehliyetiniz yok, konu baştan aleyhinize zaten.
Merhaba iyi günler ben gecen sene trafik kazasında annemi kaybettim araç yüzde yüz kusurlu çıktı maddi manevi tazminat açtık ve dun bi fiyat belirlendi anca kişi benim bunu odicek gücüm yok dedi ne olur bundan sonra
Merhaba,
Dava devam eder, sonrasında icra yoluna başvuru yaparak haciz yaparsınız. Kişinin malı mülkü varsa haczedersiniz. Bu şekilde tazminatı tahsil etmeye çalışırsınız.
mrb iki hafta once cocuguma araba carpti cocugum bedensel olarak iyi ama piskulujisi cokmus altina ediyo altina işiyo geceleri agliyarak uyaniyo dava acsam tazminat alirmiyim cocuguma carpan taksici kacti bide ne yapabilirim yardimci olurmusunuz bide biro avukati aradi beni hic bisey yapilmiyomus rapur lazimis
Merhaba,
Psikolojik olarak kazadan etkilendiği doktor raporlarıyla tespit edilebilir. Bu nedenle dava açma yolunuz açık. Eğer kazaya sebep olan taksiciye ulaşmanız ve kaza ile ilgili delillere ulaşmanız gerekir.
Selam aksam eşimin kullandığı aracımız ile kendi seridimizde ilerlerken karşı şeritten gelen alkollü ehliyetsiz sürücü bize çarptı tahminen hızı 90-100 km idi son anda direksiyonu kırdığı için şoför tarafından çarptı üstelik kaçtı başka bir araç ile takip edip polise yakalatabildik bizim aracimizin masrafını karşılamak zorundami bayan çok fazla alkolluydu
Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun. Bu tip trafik kazalarında kusur oranları belirlenir ve kusur oranlarına göre tazminat ödemesi gerçekleştirilir. Alkollü olduğu hususunda gerekli testler yapılmışsa kusur tamamıyla karşı tarafta olacaktır. Bu nedenle hem ceza yargılaması hem de hukuk yargılaması yapılacak ve lehinize sonuçlanacaktır.
merhaba 01.08.2023 tarihinde annemi ve babami kaybettik.. babamin kardeşleri devletin bir para ödeyeceğini bunu almamız gerektiğini söyledi.. babam emekli sandigin dan emekli idi bununla ilgili nasıl saglikli bir bilgi alabilirim
Merhaba,
Başınız sağ olsun, lütfen meydana gelen ölüme dair elinizdeki bilgi ve belgeleri tarafımıza iletiniz, kazanın meydana gelmesinde kusurlu olanlar aleyhine dava açabilirsiniz. Bunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Dilerseniz info@emreulusoy.av.tr mail adresimize mail atabilirsiniz.
Merhaba 17 10 2011 de olan kazada yüzde yüz haklıyım karsıkı tarafın trfıkten moturla trafıge cıkmıs serıt tecavüz u eglıyetsız yüzde yüz kusurlu cıktı hastaneden cıktıktan 5 ay sonra böbrek ıflas etmıs oldu bana ailesi tazminat davası acabılırmı
Merhaba,
Meydana gelen trafik kazasında kusur kimde ise ölenin mirasçıları o kişi veya kişilere karşı dava açacaktır. Bir kusurunuz yok ise olası bir tazminat davası reddedilecektir.